Lpg Olan Araçlar Kapalı Otoparka Girebilecek Mi?

2
2523
LPG

LPG sistemi ülkemizde çok yaygın bir şekilde kullanılıyor ve satılan araçların neredeyse %40’ı LPG sistemini kullanıyor.

Son yıllarda özellikle Avrupa’da kapalı garajlara girme konusunda, hiçbir yasak olmaması ile birlikte Türkiye için de böyle bir durum söz konusu olacak mı? Merak konusu…

1LPG’li Araçlar İçin Kapalı Otoparklar Avrupa’da Serbest

Avrupa ülkelerinde LPG sistemi ile çalışan araçların kapalı garajlara girmesi ile ilgili bir kısıtlama veya yasak bulunmuyor. Avrupa birliği standartlarında emniyet ve havalandırma ile ilgili önlemler alındıktan sonra kapalı alanlar için bir yasak uygulanmıyor.

ECER 67.10 standartlarına uygun olan araçların etiket bile kullanmasına gerek kalmadan hiçbir kısıtlamayla karşı karşıya kalmadan seyahat etmeleri sağlanıyor.

Örneğin Fransa’da emniyet valfi ile donatılmış LPG’li araçlar kapalı otoparklara serbestçe girebilirken, otoparkların girişinde “Emniyet valfine sahip olmayan LPG’li araçların girişi yasaktır” ibaresi Fransızca ve İngilizce olarak yer alıyor.

Avusturya’da otoparkların gaz kaçağı tespit cihazları ile donatılması şartı aranırken, Hong Kong’ta otoparkların uygun havalandırma tesisatı bulundurması gerekiyor.

2Türkiye’de Serbest Olacak  Mı ?

Türkiye’de LPG sistemi olan araçların kapalı otoparklara girmesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) 9881 numaralı ‘Araç park yerleri için kurallar’ standardında yer alan şartlara uyan otoparklar LPG’li araçları içeriye alabilecek.

Bu noktada TSE’den standarda uygunluk belgesi ile bölgedeki itfaiye teşkilatının iznini almaları kaydıyla LPG’li araçların girmesine ruhsat vermeye yetkili idarelerce izin verilebileceği ifade edildi.

Ruhsat vermeye yetkili idareler, izin verilen otoparkların periyodik olarak denetimlerini yapmakla yükümlü olacak. Bu otoparkların araç giriş kısmına, ‘idare izni’ ‘periyodik denetim bilgisi’ ile ‘TS 9881’e uygunluk işareti en az 70×50 ebatlarında, araçların görebileceği şekilde asılacak.

Bu otoparkları kullanacak araçlarda da, LPG dönüşümünün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar uygun olduğunu gösteren işaretlemeler aranacak.

İşaretler barkod veya QR kod şeklinde olabilecek. Uygun olmayan araçlar görevlilerce otoparka alınmayacak.

“Kapalı otopark yasağının kalkması ve verilecek bir takım teşviklerle daha çevresi olan LPG’li araç kullanımı yüzde 50 aratabilir” açıklamasını Dünya gazetesinden Aysel Yücel’e yapan BRC Türkiye Distribütörü Kadir Örücü, LPG’li araçların potansiyelinin arttığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Dizel birçok ülkede yasaklanıyor. Çevreci yakıtlar teşvik ediliyor. Dizelde kullanım maliyetleri de giderek artıyor.

Dizele olan talebin azalması ve benzin fiyatlarındaki artışla LPG’ye talep artıyor. Bu nedenle benzinli araç alıp bunu LPG’ye çevirmek daha ekonomik.

Bunu yapan bir kullanıcı en fazla 12 ay içerisinde ödediği rakamı amorti edebiliyor.

Bugünkü fiyatlarla bu araçlar yüzde 40 yakıt ekonomisi sunuyor.

Elektrikli araçların daha uzun yıllar yaygınlaşması pek mümkün görünmüyor.

Dolayısıyla şu an için en ideal alternatif çözümün LPG’li araçlar olduğuna inanıyoruz.”

Türkiye’de sektöre yeterli teşviğin verilmediğini belirten ve bunun sağlanması durumunda LPG kullanımında yüzde 50 artış olabileceğine vurgu yapan Örücü, şöyle devam etti:

“Avrupa’da LPG kullanımına yönelik çok sayıda teşvik var. Bizim de sektör olarak devletten beklentimiz kapalı otopark yasağını kalkması.

Motorlu Taşıtar Vergisi’nde (MTV) en fazla yüzde 50 indirim yapılması, köprülerden ve otoyollardan ücretsiz geçiş sağlanması.

LPG’li araçlarda teknoloji çok fazla gelişti. Tüm güvenlik sorunları ortadan kalktı.

Bu destekler verilirse LPG’li araç kullanımında yaklaşık yüzde 50 artış sağlanır.”

İkinci el ilanlarına bakmak için tıklayın

Tekerinize taş değmesin.

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here