Klasik Arabanızda Hangi Yakıtı Kullanmalısınız?

0
2433
Klasik Arabanızda Hangi Yakıtı Kullanmalısınız?

Klasik bir araba almayı düşünüyorsanız veya yakın zamanda satın aldıysanız, içinde hangi yakıtı kullanmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Çevresel nedenlerle baltalanan yüksek oktanlı kurşunlu yakıtların çoğunluğu ile doğru olanı bulmak zor olabilir. Eski arabalar tipik olarak yüksek oktanlı kurşunlu yakıtlarla çalışır, ancak 2000’lerin başında hurdaya çıktıklarından, klasik araba tutkunları motorlarını yolda tutmak için başka alternatifler aramak zorunda kaldılar. Detaylar için “Klasik Arabanızda Hangi Yakıtı Kullanmalısınız?” adlı yazımızı okumaya devam edin.

Güneşli bir günde kırmızı desenli beyaz üstü açık araba

Bu kılavuzda, etanol içeren modern yakıtların klasik otomobiller için neden kötü olduğuna ve mevcut en iyi alternatiflere bakıyoruz:

– Bazı Modern Yakıtlar Klasik Otomobiller İçin Neden Kötü? ve Klasik Arabanızda Hangi Yakıtı Kullanmalısınız?

Kurşun bazlı yakıtlar için yapılmış arabalar, modern kurşunsuz varyantlarla iyi çalışmaz. Yakıt valflerindeki bileşikleri korumak için kurşun gereklidir ve kurşun olmazsa eski motorlar ciddi hasar ve aşınmaya maruz kalabilir. Sadece bu da değil, ateşlemesi etkilenebilir ve farklı modern yakıt türleri ile çalışmak için sıfırlanması ve ayarlanması gerekebilir.

Yüksek oktanlı saf benzin yakıtları dünyada neredeyse kullanımdan kaldırıldı ve şu anda pompalarda yüksek oktanlı yakıt sunan yalnızca bir avuç tedarikçi var. Eski arabalar bu tür yakıtlara güveniyor çünkü modern alternatifler için üretilmiyorlar ve bu yakıt sisteminde çok fazla aşındırıcı olabiliyor.

Eski tip kurşun bazlı benzin yasaklandığından beri, yakıt şirketleri standart olarak az miktarda etanol ile karıştırılmış kurşunsuz yakıt tedarik ettiler. Yakıtı daha çevre dostu hale getirmek için etanol eklenir, ancak aşındırıcı özellikleri, eski arabalar için pek iyi olmayabilir.

Benzin Nozulları

Devletler benzinli ve dizel arabaları kısıtlamaya çalışırken, yakıt tedarikçileri daha fazla etanol içeren yeni yakıtlar piyasaya sürdü. Bu, klasik otomobil sahiplerinin otomobillerinde kullanmak için yeterince düşük etanol sayısına sahip bir yakıt bulmasının artık daha da zor olduğu anlamına geliyor.

Etanol içeren yakıtlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi nedenden dolayı klasik otomobiller için kötüdür:

  • Etanol “higroskopiktir”, yani nemi emer. Bu nem yakıt deposunda yoğunlaşabilir ve özellikle araç uzun süre depolandığında bileşenlerin paslanmasına neden olabilir.
  • Etanol içeren yakıtlar, eski benzin türlerine göre %30’un üzerinde daha az güç üretir, bu nedenle bu tür yakıtlarla çalışmak üzere üretilmeyen eski arabaların performansı düşebilir.
  • Etanol güçlü bir çözücüdür ve her ikisi de klasiklerde sıklıkla bulunan kauçuk ve fiberglas gibi malzemeleri aşındırabilir.

– Klasik Otomobillerde Hangi Yakıtlar En İyi Çalışır?

Yüksek Oktanlı Yakıt

Dünyadaki bir avuç yakıt tedarikçisi, genellikle “performans artırıcı” olarak faturalandırılan yüksek oktanlı benzin sunmaktadır. Spor arabalar için tasarlanan bu yakıtlar, daha eski motorlara uyan yüksek oktan derecesine sahiptir, ancak bazıları hala %5’e kadar etanol içerdiğinden dikkat etmelisiniz.

Tek renkli görüntü direksiyon simidi ve klasik bir arabanın içi.

Standart Düşük Etanollü Yakıtlar

Klasikler için yüksek oktanlı yakıt tercih edilirken, özellikle ateşleme, yanma hızındaki değişikliği engellemek için ayarlanırsa, düşük oktanlı benzinle mükemmel şekilde çalışabilirler. Ancak ön sahadaki birçok standart yakıtın artık %10’a kadar etanol içerdiğini unutmayın, bu nedenle araştırmanızı yapmanız ve bulabileceğiniz en düşük miktarda etanol içeren birini bulmanız gerekir. Farklı yakıtları ararken, yakıttaki etanol yüzdesini gösteren ‘E’ işaretine bakın. Örneğin, E10 %10 etanol içerir, E5 %5 içerir vb.

LPG

Ucuz, hazır ve çevre dostu yakıt karşılığında klasiğinizin orijinalliğinden ödün vermek istiyorsanız, onu LPG’ye dönüştürmek bir seçenektir. Sıvılaştırılmış Petrol Gazı yani; LPG. Yakıt deposunun yeni yakıtı kabul edecek şekilde dönüştürülmesi pahalı olabilir, ancak bugünlerde daha fazla araç sahibi LPG tercih ediyor.

Modern Motora Dönüştürme

Birçok klasik otomobil sahibi, modern bir motor sistemine geçerek sorunu tamamen basitleştirir, böylece standart yakıtı herhangi bir endişe duymadan kullanabilirsiniz. LPG dönüşümleri gibi pahalı olabilir, bu nedenle arabanızı orijinal durumunda tutmayı tercih ederseniz, yakıt doldururken alternatifleri düşünmeniz gerekir.

Kurşun Değiştirme Katkıları

Kurşunlu yakıt için üretilmiş klasik bir arabanız varsa, onu dönüştürebilir ya da standart bir yakıt kullanma ve ona Kurşun Değiştirme gibi bir katkı maddesiyle kurşun ekleme gibi daha kolay bir seçeneği tercih edebilirsiniz . Yakıt sistemini yağlayan ve koruyan, mükemmel performansı garanti ederken etanolün zararlı etkilerine karşı koruyan katkı maddeleri vardır.

Kurşun Değiştirme, klasik ve klasik otomobillerde kullanım için özel olarak tasarlanmıştır, otomobilinizin performansını korumak ve valf contaları gibi hassas bileşenleri korumak için her bir depoda kullanılmalıdır.

Ayrıca,
2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here