Arabamızın bakımlarını yaptırmak güvenliğimiz açısından çok önem arz ediyor. Freni patlayan araba, bakım ihmali sonucudur. Bu nedenle fren bakımlarını ihmal etmeniz söz konusu bile olmamalı.

Araba bakımını ertelememiz çok yanlış bir durumken bunu hayati parçalarda yapmamız çok daha yanlış bir durumdur. Bu hayati parçalardan biri de fren sistemleridir. Bakımlarını aksattığınız fren sistemleri her parça da olduğu gibi zamanla yıpranacaktır. Tutmayan frenlerle yüksek hızlarda yakalanmamanız için

İş işten geçmeden almanız gereken önlemleri almalısınız.

Bu yazımızda kötü ihtimalleri konuşacağız. Bakımını aksattığınız fren sistemi patlama yaparsa arabayı nasıl durdurabiliriz hiç düşününüz mü? Freni patlayan araba nasıl durdurulur beraber inceleyelim.

Araba Freni Neden Patlar?

Fren Hidrolik Kablosu

Fren patlaması fren hortumlarının zamanla yıpranması sonucu fren hidrolik yağının boşalmasıyla meydana gelir. Bu nedenden dolayı basınç oluşturan hidrolik yağı faktörü ortadan kalktığı için aracın frenleri tutmayacaktır.

1)Freninizin Patladığını Haber Verin

Türkiye de fren patlamasını simgeleyen özel bir işaret var mı bilmiyoruz ama acil bir durumda olduğunuzu birtakım yöntemlerle diğer sürücülere aktarabilirsiniz.

Dörtlü lambaları yolda giderken yandığı takdirde acil bir durum olduğuna işarettir. Bu lambayı yakmanız her ne olursa olsun çevrenizdeki araçların sizden uzaklaşmasına neden olacaktır. Böylece aracı yolda durdurmak için gereken boşluğa kavuşabilirsiniz.

2)Ayağınızı Gaz Pedalından Çekin

freni patlayan araba

Freni patlayan araba da gaza yüklenmeniz araba için yapabileceğiniz en kötü durumdur. Çünkü yapacağınız hamle arabanın yavaşlaması yönünde gerçekleşmelidir.

Aracın yavaşlaması için yapmamız gereken ilk şey ayağımızı gaz pedalından çekmek olmalıdır. Sonrasında eğer açıksa hız sabitleyiciyi devre dışı bırakın.

3) Vites Düşürün

freni patlayan araba

Yapmanız gereken diğer adımsa freni patlayan araba için panik yapmadan vites düşürmek olsun. Manuel vites arabalarda debriyaja basarak düşürdüğümüz vitesi otomatik arabalarda vites değiştirme moduna getirerek düşürebilirsiniz. Vites düşürdükten sonra arabanın devri yükseleceği için araç yavaşlama eğiliminin ilk evresini geçmiş olacak.

4)Yoldaki Boşlukları Değerlendirin

Vites düşürdükten sonra arabanızı yavaşlatmak için yapacağınız hamlelerde olası bir hata durumunda kaza riskiniz artacağı için çevreye en az zarar vermek adına yoldaki boşluklara doğru yol alın. Freni patlayan araba bu aşamada tehlikeli olabilir.

5)Fren Pedalına Basın

Freni patlayan arabanın hidrolik yağının, hasar görmüş borulardan sızmasıyla oluştuğunu söyledik. Ancak küçükte olsa basınç oluşturacak kadar bir hidrolik yağı aracı durdurmak konusunda etkiye sahip olabilir. Bunu test etmek için düşürdüğünüz vitesin ardından belirli aralıklarla fren pedalına yükleme yapın. Bu yükleme el freni hamlesi öncesi yapmanız gereken son risksiz müdahale olacağı için denemeyi hızlı yapın. Bir işe yaramadığına kanaat getirirseniz el freni adımına geçin.

6)El Freni

Freni patlayan araba durmak için gerekli etkilere tepki vermekte zorlanıyorsa el freni yöntemi gerekli yavaşlamayı sağlayabilir. Dikkat etmemiz gereken nokta el freni sonuna kadar çekmeyeceğimiz olmalıdır. Sonuna kadar çekmemiz tekerleklerin kitlenmesine ve sonrasında kaymasına neden olur. Kontrolden çıkan araba fren patlamasından daha ciddi kazalara yol açabilir.

El frenini 2 diş çektikten sonra arabanın yavaşlama konusunda ciddi adımlar attığını göreceksiniz. Eğer çok yüksek hızlarda iseniz el frenini 2 diş çektikten sonra 1 diş daha çekip anında 2 diş konumuna tekrar getirin. Çünkü tekerlek kitlenme ihtimali olabilir. Bu hamleye gerek olmadığını düşünüyorsanız zaten yavaşlama eğilimine giren arabanın durmasını kısa süre içinde bekleyebilirsiniz.

Freni Patlayan Araba ve Diğer Durdurma Yöntemleri

1)Hava Direnci Yaratın

Eğer vites düşürmek, el freni indirmek gibi yöntemleri denemekten korkuyorsanız farklı yöntemler de önerebiliriz. Bunlardan biri araç içinde hava direnci yaratmak olabilir. Aracın tüm camlarını açarak içerde yarattığı hava sirkülansı dağınık olacağı için arabanın aerodinamiğini bozarak yavaşlamasını sağlayabilirsiniz.

2)Arabayı Dik Bir Rampaya Sürün

İkinci bir yöntem olarak gayet etkili olacağını düşündüğümüz yöntemse aracı dik bir yokuşa sürmeniz olacaktır. Bu hamleyi yaparken olabildiğince yolun kenarından gitmeye çalışın.

3)Kontağı Kapatın

freni patlayan araba

Araba yüksek hızlardayken bu işlemi yapmanız direksiyonun ani bir şekilde kilitlenmesine neden olacağı için önerilmez.  Direksiyon hakimiyetini kaybetmemek için kontağı bir tur çevirip motoru kapatarak aracın hızını kesebiliriz. Dikkat kesilmeniz gereken nokta anahtarı 1 tur çevirmemiz olmalıdır. 2 tur çevirmemiz direksiyonun sertleşmesine ve aracı kontrol etmekte zorlanmamıza neden olur.

3)Son Yöntem ise Bariyerler

freni patlayan araba

Kulağa ürkütücü gelse de aracın yavaşlamak konusunda hala eksikleri varsa, kökten çözüm olarak “ cana geleceğine mala gelsin” felsefesiyle hareket edip aracı yol kenarında bulunan bariyerlere sürterek durdurabilirsiniz. Sürtme işlemini bir anda yapmayın. Önce küçük bir dokunuş ile aracın gövdesinde kılavuz bir çizik açın ve sonrasında o çizgi etrafında gelişen artıcı çizgiler ile durdurma işlemini gerçekleştirin.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here