Araba bağımlılığı çağımızın en büyük problemlerinden biri halinde geldi. İnsanlar gideceği nokta yakın bir yer olsa bile araba kullanmaktan kendisini alamıyor. Tasarruflu bir insan bile olsanız araba kullanmak çoğu zaman cazip geliyor.

Arabalar günümüzün en sık kullanılan ulaşım araçları olarak karşımıza çıkıyor. Kişisel kullanımı nedeniyle toplu taşıma kullanmak istemeyen insanların tercih etmesi trafik sorununu da beraberinde getiriyor.

Eğer bir arabamız varsa gideceğimiz yere hemen varmak adına kullanmayı çokça tercih ederiz. Her şey iyi güzel de, ya bu durum artık hayatımızda bağımlılık olmaya  başladıysa? Her yere arabayla gitmek istemek en yakın mesafeleri bile yürümememize maalesef engel oluyor.

Araba bağımlılığı olarak tabir ettiğimiz bu durum insanların ulaşım kolaylığı nedeniyle tercih etmesinin yanında bir de arabasıyla arasında çok güçlü ve duygusal bir bağ olan sürücülerin de olduğunu hatırlatalım. Bu tür sürücüler neredeyse arabasıyla uyuyorlar. İşte bu noktada arabasına endeksli bir hayat yaşayan sürücüler normalin dışında bir ruh haline bürünüyorlar.

Yazımızda araba bağımlılığından nasıl kurtulacağınıza dair tavsiyelere yer verdik. Detaylar için aşağıya kaydırın.

1)Araba Konusunda Ne Kadar Bağımlısınız?

Öncelikle bu konu hakkında hayatınızda değişiklikler yapmadan önce sorgulamanız gereken önemli noktalar olduğunu hatırlatalım. Mesela çevrenizde arabanızla gitmek zorunda olduğunuz ve gitmek zorunda olmadığınız yerlerin bir listesini yapın. Araba kullanmak sizin için bir zorunluluk mu yoksa tamamen keyfi bir durum mu bunun analizini yapın.

Sonrasında arabayla gitmek zorunda olduğunuz yerlerin toplu taşıma için uygun yerler olup olmadığına bir göz atın. Yani hayatınızda yapacağınız olası bir değişiklik sonrası arabanızdan vazgeçebilmeniz ne kadar kolay bunu öğrenmek gerekiyor.

2)Uzaktan Çalışın

araba bağımlılığı

Dijitalleşen dünyada çoğu sektör çalışanlarına uzaktan çalışma konusunda gerekli alt yapıyı sağlayarak yolda kaybedilen zamanı evde kazanarak işten maksimum verim alıyorlar.

Sizde eğer şirketinizin böyle bir imkanı varsa evden çalışmak konusunda gerekli şartları patronunuzla görüşüp bu konuda hayatınızda yeni bir sayfa açabilirsiniz.

İşiniz evden çalışabileceğiniz bir alana hitap etmiyorsa bu alana hitap eden, çevirmenlik, seslendirme sanatçılığı, istatistik analistliği, infografik tasarımcılığı, yazılım, yazarlık alanlarına ve daha birçok alana geçiş yapabilirsiniz.

3)Market Alışverişlerini Aylık Planlayın

araba bağımlılığı

Zorunlu ihtiyaçlarımızdan olan beslenme ihtiyacını gidermemiz için evimize alışveriş yapmak zorundayız. Bu ihtiyaçlarımızı genellikle her hafta yaparak ilerleyen zamanlarda olan diğer ihtiyaçlarımıza göre diğer hafta eksik tamamlarız. Eksikleri tamamlamak için alışveriş yapmamız durumu bunun zorunlu bir ihtiyaç olması nedeniyle arabamızı her hafta garajdan çıkarmamızı göz ardı etmemize neden oluyor. Halbuki alışverişe bile gitsek bu durum arabamızı her hafta garajımızdan çıkardığımız gerçeğini değiştirmiyor.

Arabamıza olan bağlılığımızı azaltmak adına alışveriş listemizi aylık olarak hazırlamalıyız. Böylece arabayı daha az kullanarak hayatımızı daha normal yaşayıp aracın ömrünü de uzatmış oluruz.

Bu arada arabayı garajdan az çıkarmak adına bulunduğumuz girişimler sonrası arabanın bakımlarını takip etmeyi unutmayın. Bir araba uzun süre garajda da beklese bakıma ihtiyaç duyar.

4)Gezilerinizi Çoğunu Gün İçinde Gerçekleştirin

araba bağımlılığı

Bu ne demek hemen açıklayalım. Yani arabanızla aylık alışverişiniz yapmak adına evden çıktıysanız bunu erken saatler yapın ve sonrasında diğer gezilerinizi de alışveriş sonrasına planlayın. Veya gezinizi yapmak adına evden çıkın alışverişi dönüşte yapın. Burada amaç olarak seyahat ihtiyaçlarını haftaya yaymak değil de gün içinde araba dışarıya çıkmak zorundayken aradan çıkarmak hedefleniyor.

5)Araba Sayısını Azaltın

araba bağımlılığı

Eğer bir ailede birden fazla araba varsa sayıyı azaltarak aile bireylerinin bir arabayı paylaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu da araba sahibinin evdeki insanların gideceği yerleri önceden bilmesi ve kendi gideceği yer ile arasında bir rota çizerek onları gideceği yere bırakmasıyla mümkün olabilir.

Bu sayede araba bağımlılığının aile bireyleri arasında azaldığı görülecektir. Ayrıca dünyaya karbon salınımı ve trafik konusunda da önleyici bir hamle yapmış olacaksınız.

6)Araba Yerine Farklı Alternatifler Bulun

Hayatımızda araba dışında yerel bölgelerde seyahat edebileceğimiz ulaşım araçları da bulunuyor. Bunlardan biri kullanırken zevk alacağımız ve aynı zamanda spor yapacağımız bir alet; “Bisiklet”. Evet bisiklet yanlış duymadınız. Bisiklet araba bağımlılığı yaşayan insanların mutlaka tercih etmesi gereken bir ulaşım aracı.

Bisiklet kullanmadan önce gerekli güvenlik önlemleri ve gideceğiniz rotayı belirlemeyi unutmayın.

7)Yürümeyi Seçebilirsiniz

araba bağımlılığı

Eğer gideceğiniz noktalar yürüme mesafesindeyse araba yerine yürümeyi tercih edebilirsiniz. Burada kafalarda şu soru beliriyor. Gideceğim yer yürüyeceğim bir mesafedeyse neden araba kullanayım ki? Evet kullanmanız garip olabilir. Ancak araba bağımlıları için bu bir gerekliliktir. Yakın bir yere bile arabayla giden insanların varlığı söz konusu olduğu için sizlere bu tavsiyeleri verme isteğinde bulunduk.

Eğer işiniz yakındaysa veya markete gidiyorsanız yürümek en doğru çözüm olabilir. İşe giderken ayağınızda yürüyüş ayakkabısı yanınızda iş ayakkabısı olmasına dikkat edin.

Yürümek gideceğiniz yere varmak için hızlı akan hayatta size kendi içinizde düşünme fırsatı da verecektir. Düşünmek ve hayatımızı sorgulamak, mukayese etmek vaktimiz olmadığı için ertelediğimiz eylemledir. Bu konu da kendinize bir fırsat yaratarak araba bağımlılığı sorununuza son verebilirsiniz.

8)Toplu Taşımalar İyi Bir Seçenek

Aslına bakarsanız toplu taşımalar eskiden iyi bir seçenekti. Maalesef şu anda virüs salgını nedeniyle en tehlikeli bölgeler toplu taşıma araçları. Araba bağımlılığını yok etmek adına kullanacağınız iyi alternatifler arasında bulunan toplu taşımayı zorunda kalmadıkça kullanmamayı deneyin. Ama yine de genel kurallara uyarak kullanırsanız şehrin her noktasına gitmenizi kolaylaştıracak toplu taşımalar hem çevre dostu bir alternatif olacaktır hem de sizi araba bağımlılığından büyük ölçüde kurtaracaktır.

9)Yerel Bölgelerde Sırayla Araba Kullanabilirsiniz

Yere bölgelerde yaşıyorsanız araba bağımlılığı problemini azaltmak adına harika bir çözüm daha var. Arkadaşlarınızlar sürekli olarak gittiğiniz yerler varsa bu yerlere her hafta bir kişini arabasıyla gidebilirsiniz. Sıra size gelene kadar araba kullanmama süreniz artacağı için araba bağımlılığından kurtulma şansınız da artacaktır.

10)Motosiklet veya Scooter Alın

Hızlı ve pratik olmaları nedeniyle zamandan kazanabileceğiniz bir ulaşım aracı olan motosiklet veya scooter, araba kullanmak konusunda bağımlılıktan ve trafikten kurtulmak isteyen sürücülerin tercih edebileceği türden makinelerdir. Kullanmadan önce pratik yapmayı ve çok tecrübesizseniz eğitim almayı unutmayın.

Ayrıca ehliyetsiz kullanılabilen scooterlar mevcut ancak motor kullanmak için ehliyet sahibi olmalısınız.

B sınıfı ehliyet ile kullanabileceğiniz motosikletler de bulunuyor fakat fiyat konusuna pahalı olduklarını belirtelim.

İkinci El Motosiklet İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here