Fren diski, otomobillerde kullanılan bir bileşendir. Otomobil fren sisteminin önemli bir parçası olan fren diski, tekerleklerin dönme hareketini yavaşlatmak veya durdurmak için sürtünmeyi kullanır. Fren diskleri zaman içerisinde yaşadıkları aşınma ile balatalar tarafından tutulamaz hale gelir. Bu sebeple de fren yapma konusunda sorunlar yaratabilir. İleriye dönük bir sorun yaşamamak için, zaman içerisinde fren diski değişimi yaptırmak son derece önemlidir.

Fren Diski Nedir? Ne İşe Yarar?

Fren, otomobilin güvenliğini ve sürüş performansını önemli ölçüde etkileyen bir parçadır. Güvenliğiniz için fren bakımı ve düzenli kontrolü büyük önem taşır. Araç sisteminin önemli parçalarından biri olan fren diski, genellikle metal bir disk şeklinde tasarlanmıştır. Tekerleklerin iç tarafına monte edilir. Diskin iç yüzeyi, fren balatası adı verilen sürtünme malzemesiyle kaplanmıştır. Fren pedalına basıldığında, fren balatası tekerleklerin dönme hareketini azaltmak için fren diski üzerinde sürtünme oluşturur. Bu sürtünme kuvveti sayesinde ise araç yavaşlar veya durur.

Fren Diski Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Fren disklerinin ömrü, sürüş koşullarına bağlı olarak değişlik gösterir. Örneğin, yoğun trafikte sık sık sert fren yapmak disklerin daha hızlı aşınmasına neden olabilir. Dağlık bölgelerde sık sık iniş çıkışlar yapmak da disklerin daha hızlı aşınmasına sebep olabilir. Fren diskleri aşındıkça kalınlıkları azalır. Fren balataları ile temas eden yüzeyleri giderek incelir. Herhangi bir hasar veya çatlak olması durumunda da disklerin değiştirilmesi gerekebilir.  Fren balataları zamanında değiştirilmeli ve fren sistemi sıvı seviyesi kontrol edilmelidir. Fren diskleri, yüksek sıcaklığa dayanabilen özel alaşımlı çelikten yapılır. Bu malzeme, frenleme esnasında oluşan ısıyı dağıtarak fren disklerinin aşırı ısınmasını engeller.

Ayrıca, fren disklerinin üzerindeki yüzeyde oluşan çizikler veya deformasyonlar, fren performansını olumsuz etkileyebileceği için düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde değiştirilmelidir.

Fren Diski Değişimi Nasıl Yapılır?

  1. Fren hidrolik kapağı gevşetilmelidir.
  2. Hidrolik pistonu, kaliper gövdesinden destek alınarak geriye olarak şekilde ittirilir.
  3. Kaliperi tutan vida, tork anahtarı ile sökülmelidir ve üstte yer alan mil gevşetilir.
  4. Vidası sökülen kaliper yukarı doğru çevrilerek, balatalar boş hale getirilir.
  5. Gevşetilen mil yerinden çıkarılır.
  6. Diskin arkasında bulunan vidalar sökülür ve kaliper borusu boşa çıkarılır.
  7. Hidrolik borusu artık olduğu yerden çıkarılabilir.
  8. Diskin ön yüzünde yer alan vidalar tork anahtarı ile sökülür.
  9. Uzun süre değişim veya bakım yapılmayan araçlarda, disk sıkışmış olabilir. Diski poryadan ayırmak için plastik çekiç yardımı (metal çekiç aksama zarar verebilir) ile  disk ve porya birbirinden ayrıştırılır.
  10. Eski disk olduğu yerden çıkarıldıktan sonra yenisi ile değiştirilir.
  11. Yeni diski yerleştirdikten sonra aynı işlem ters yönde uygulanarak fren diski değiştirme işlemi tamamlanır.

Artık yeni diskiniz kullanıma hazır.

Fren Diski Ömrü Ne Kadardır?

Fren diskleri için belirli bir ömür beklentisi bulunmaz. Çünkü sürüş koşulları ve kullanım şekilleri araçtan araca göre farklılık gösterebilir. Genel kanı olarak, fren disklerinin ortalama 50.000 ila 70.000 kilometre arasında değiştirilmesi önerilmektedir. Özellikle servis bakımlarında, fren disklerinin durumu düzenli olarak kontrol edilmelidir. Gerektiğinde uzman bir mekanik tarafından değerlendirilmelidir.

Fren Disk Çeşitleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here