Fren sistemi her araçta en önemli sistemlerden biri olduğu için, her zaman sabit ve etkili bir fren kuvvetinin mevcut olmasını sağlamak zorunludur. Fren güçlendiricilerin çoğu, içten yanmalı motorun giriş bölümü tarafından üretilen vakumu kullanır. Ancak belirli çalışma koşullarında, örneğin soğuk çalıştırma ve ısınma aşamasında veya aşırı irtifalarda sürüş sırasında, motor tarafından üretilen vakum artık yeterli değildir. Bu gibi durumlarda, bir alternatif veya ekstra bir vakum oluşturmak için ek bir vakum pompası gereklidir.

Motor geometrisi fren sistemini çalıştırmak için çok az vakuma veya hiç vakuma sahip olmadıkları anlamına gelen araçlarda, fren servosunun güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlamak için elektrikli vakum pompası kullanılır. Elektrikli vakum pompası, pnömatik fren desteği ile çalışan bir fren sisteminin güvenilir şekilde çalışmasını garanti eder.

Elektrikli vakum pompaları aşağıdaki motor tiplerinde kullanılabilir:

  • Direkt enjeksiyonlu benzinli motor
  • Dizel araçlar
  • Hibrit ve elektrikli araçlar
  • Yakıt hücresi / elektrikli araçlar
  • Turboşarjlı veya turboşarjsız, otomatik şanzımanlı veya STOP-START sistemli araçlar.

Ek bir elektrikli vakum pompasının avantajları:

  • Tüm motor türlerini destekler
  • İsteğe bağlı pompa çalışması sayesinde enerji gereksinimlerini azaltır
  • CO2 emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olur
  • Yanmalı motor teknolojisinden bağımsız işlevler
  • Bakım gerektirmez (kuru çalışma ve kendinden yağlama, yağ devresine bağlantı gerektirmez)
  • Elektrikle çalışan vakum pompaları, esnek bir araç platformu konseptini destekler
Elektrikli Vakum Pompası Yapısı

Döner kanatlı vakum pompası yapısı / tasarımı ve işlevi

Bazen kanatlı pompa olarak adlandırılan döner kanatlı pompa, emme ve basınç görevleri için tasarlanmış pozitif deplasmanlı bir pompadır. Vakum pompası, döner kanatlı kompresör prensibine göre çalışır.

Döner kanatlı vakum pompasının yapısı

Pompa, pompa odasına merkez dışı bir rotor içerir. Bu rotora bir veya birkaç hareketli kızak dahil edilebilir. Elektrik motoru, pompa milinin ve dolayısıyla rotorun döndürülmesini sağlar. Hareketli sürgüler merkezkaç kuvveti ile pompa haznesi iç duvarına bastırılır ve hücreleri sızdırmaz hale getirir. Sonuç, gövde duvarı ve iki sürgünün her biri tarafından oluşturulan hücrelerdeki havanın, emme tarafından basınç tarafına kaydırılmasıdır.

Hazne hacmindeki bu değişiklik, havanın pnömatik fren hattı sistemi aracılığıyla vakum pompası aracılığıyla fren servosu tarafından emilmesine neden olan bir vakum oluşturur.

Araçta montaj konumu

Araç montaj konumu

Motor bölmesindeki şasi alanı genellikle vakum pompasının kurulum yeridir. Araca bağlı olarak pompa, motorun yanına veya alt destek çerçevesine (motor yatağı) sol veya sağ tarafa sabitlenebilir. Akustik nedenlerle (yapı kaynaklı gürültünün ve titreşimin iletilmesi), pompalar uygun izolasyon elemanları (titreşim damperleri) ile bir destek üzerine sabitlenir.

Pnömatik bağlantı

Elektrikli vakum pompası, bir emme nozulu aracılığıyla esnek pnömatik fren hattı sistemine bağlanır. Emilen hava filtrelenir ve fren servosu ve esnek hat sistemi aracılığıyla yolcu bölmesinden vakum pompasına hareket eder. Pnömatik hatlar, valfler ve fren servosu, içeri çekilirse pompanın hasar görmesine neden olabilecek partiküllerden ve her türlü kirlilikten arındırılmış olmalıdır.

Sisteme Vakum Pompası Bağlantısı Şekilleri

Aracın türüne ve gerekli kullanıma bağlı olarak, takılabilen iki çeşit vakum pompası çeşidi vardır. Kontrollü ve regüle elektrikli vakum pompaları arasında ayrım yaptığımız yer burasıdır.

Düzenlenmiş Varyant

Düzenlenmiş varyant durumunda, fren servosuna giden vakum hattına bir basınç sensörü takılır. Basınç sensörü, sistemdeki gerçek basıncı kalıcı olarak kaydeder ve bu değeri daha yüksek seviyeli bir elektronik kontrol ünitesine (örn. Motor kontrol ünitesi) iletir.

Vakum Pompası Bağlantısı Şekli: Düzenlenmiş Varyant

Elektronik kontrol ünitesi, sensör verilerini ayarlanan değerlerle karşılaştırır ve vakum pompasının görev döngüsünü gerektiği gibi düzenler. Kontrol ünitesinin getirdiği elektrik kontrolü, pompanın yukarı akışına bağlı bir röle vasıtasıyla gerçekleştirilir.

Kontrollü Varyant

Bu varyant bir basınç sensörü olmadan çalışır ve motor kontrol ünitesinde biriktirilen endüksiyon borusu basınç karakteristiği haritalarıyla kontrol edilir. Endüksiyon borusu basıncı, motor devri, motor yükü, gaz kelebeği valfi konumu ve stop lambası anahtarının giriş değişkenlerinden hesaplanır. Vakum Pompası Bağlantısı Şekli: Kontrollü Varyant

Motor kontrol ünitesi, karakteristik haritada biriken basıncı, fren servosu için hesaplanan endüksiyon borusu basıncı ile karşılaştırır ve ardından bu bilgiyi pompayı kontrol etmek için kullanır. Elektrikli vakum pompasının açılması ve kapatılması, başlatma ve kapatma basınçları arasındaki fark aracılığıyla belirlenen belirli bir basınç aralığında gerçekleştirilir. Ortam basıncı, elektronik kontrol ünitesi için bir ölçüt görevi görür. Sisteme bağlı olarak, bu değer elektronik kontrol ünitesine takılan bir basınç sensörü vasıtasıyla hesaplanabilir veya belirlenebilir.

İkinci el Audi ilanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here