Elektrikli Araç Satışlarında Geride Kalan Avrupa Ülkeleri

0
1027
elektrikli araç

Otomobil sektörü gelişmeye ve büyümeye devam ediyor. Sektör büyürken araçlarda doğal olarak gelişmeye devam ediyor. Elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılmaya çalışıldığı bu dönemde ülkelerde elektrikli araç kullanımını yaygınlaştırmak için çeşitli muafiyetler uyguluyor. Elektrikli araçların en çok kullanıldığı ülkelerde sık sık gündeme geliyor. Bu bağlamda elektrikli otomobil üretiminde de ipi göğüsleyen Çin dünyada birinci, Avrupa da ise Norveç, Hollanda ve İsveç gibi ülkeler ilk sıralarda yer alıyor. Clean Technica, geçtiğimiz günlerde Avrupa’da satılan elektrikli araçlar hakkında bir rapor paylaştı. Peki elektrikli araç satışında geride kalan ülkeler hangileri?

 

Listeye göz atıldığında İtalya’nın %9.5 oranla elektrikli araç trendini geriden de olsa yakalamaya çalıştığı görülüyor. Ardından İspanya ve Romanya yaklaşık %8 oranla İtalya’yı takip ettiğini görüyoruz. Listenin alt sıralarında ise Bulgaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi daha çok doğu Avrupa ülkeleri bulunuyor. Bu oranlar gerçekten çok düşük. Örneğin teknolojinin çabuk benimsendiği ve kabul gördüğü Norveç’te elektrikli araç satışı %86,1 oranında.

Türkiye Elektrikli Araç Satışında Listenin Sonunda

Listenin son sırasında ise %0.5 oranla Türkiye yer alıyor. Türkiye’nin elektrik altyapısını ve elektrikli şarj istasyonu yetersizliğini başlıca sebepler arasında yer alıyor. Türkiye’de zaman elektrikli araca geçiş için yatırım planları açıklıyor ve vergi muafiyetleri uyguluyor. Fakat bunlar maalesef ki yeterli değil. Ayrıca araç fiyatlarının zaten çok yüksek olduğunu düşünürsek, elektrikli araçların fiyatları bunun neredeyse iki katı.

Ülkemizde satılan en ucuz ve aynı zamanda en çok satan elektrikli araç Renault ZOE’nun fiyatı 700 bin TL üzerinde olduğunu düşünürsek elektrikli araca geçiş zaman alacak gibi gözüküyor. Birde elektrikli araç satın alan müşteriler şarj problemi ile karşılaşınca ülkemizde pek tercih edilemiyor.

AB Komisyonu 2035 Yılında Fosil Yakıtlı Araç Üretimini Yasaklamayı Hedefliyor!

avrupa birliği

Öte yandan AB komisyonunun 2035 yılında fosil yakıtlı otomobil üretimini yasaklayacağı kararının etkisi büyük. Elektrikli araç kullanımı diğer Avrupa ülkelerine göre düşük İtalya ve Romanya gibi ülkeler ise karara karşı çıkıyor.

kaynak-1

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here