Uluslararası Sürücü Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır?

0
18762
uluslararası sürücü belgesi

Sürücülerin yurtdışında resmi olarak araç kullanması için sahip olması gereken ehliyet türüne Uluslararası Sürücü Belgesi denir. Uluslararası ehliyete sahipseniz kullanacağınız ülkede sadece turistik amaç ile bulunmanız gerekiyor. Bu sürücü belgesini almak için ise Türkiye Turing Otomobil Kurumu‘na başvurmanız gerekir.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Türk vatandaşlarının uluslararası sürücü belgesi almak için sürücü belgesi aslı ve iki adet vesikalık fotoğrafa ihtiyaç duyar. Yabancı uyruklu vatandaşlar ise aynı şekilde sürücü belgesi aslı, 2 adet fotoğraf ve sürücü belgesinin Diplomatik Temsilci (Konsolosluk veya Büyükelçilik) onaylı tercümesi ile başvuru yapabilir.

Uluslararası Sürücü Belgesi Fiyatları 

İlk kez uluslararası ehliyet alacaklar kişiler için;

Ehliyet ücreti 287,46 TL
Harç 500,80 TL
KDV 51,74 TL
Toplam ücret 840 TL

 

Daha önce almış ve yenileyecek kişiler için;

Ehliyet ücreti 287,46 TL
Harç 125,20 TL
KDV 51,74 TL
Toplam ücret 464,40 TL

 

Uluslararası Sürücü Belgesi Kullanım Şartları Nelerdir?

200’ün üzerinde ülkede geçerli olmasına rağmen oturma izninizin olduğu ülkede geçerli değildir. Örnek verecek olursak İkametinizin Almanya’da ise uluslararası ehliyet Almanya’da geçerli değildir. Fakat turistik amaçlı ziyaret ettiğiniz ülkelerde rahatça kullanabilirsiniz.

Uluslararası Sürücü Belgesi ile Çipli Ehliyet Arasındaki Fark Nedir?

Uluslararası Ehliyet sadece turistik olarak ziyaret ettiğiniz ülkelerde geçerli olduğundan bahsetmiştik. Çipli ehliyet ise hem yurt dışında hem de ikamet edilen ülkede geçerlilik sağlar.

Türkiye Ehliyeti Hangi Ülkelerde Geçerli?

Türk ehliyetine sahipseniz 6 aylık süre ile aşağıda belirtilen ülkelerde ehliyetinizi kullanma hakkına sahipsiniz.

Bahamalar, Almanya, Bahreyn, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Beyaz Rusya, Zimbabve, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuella, Bosna-Hersek, Brezilya, Şili, Bulgaristan, Uruguay, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna, Danimarka, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tunus, Ekvador, Tayland, Endonezya, Tacikistan, Ermenistan, Guyana, Estonya, Slovenya, Fas, Sırbistan, Fildişi Sahilleri, Slovakya, Filipinler, Senegal, Finlandiya, Rusya, Fransa, Romanya, Gana, Portekiz, İsrail, Polonya, Güney Afrika, Peru, Güney Kore, Pakistan, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, Kazakistan, Moğolistan, İran, İspanya, İsviçre, İsveç, İtalya, Letonya, Katar, Makedonya, -Kırgızistan, Kenya, Kostarika, Küba, Kuveyt, Litvanya, Lüksemburg, Liberya, Macaristan, Meksika, Nijer, Norveç, Orta Afrika Cumhuriyeti, Özbekistan, Türkmenistan, Yunanistan

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here