Araba Lastiğinin Ne Anlama Geldiğini Biliyor Muyuz ?

0
973

Araba Lastiği Nedir ?

lastik nedir

Araba lastiği nedir sorusuna net olarak otomobillerimizin ana parçasıdır cevabını verebiliriz. Otomobil tekerini saran ve kendisi şişebilen ya da şişebilen bir iç silindirin etrafına kauçuk kaplanması dememiz de doğru olacaktı. Fakat teknik olarak açıklayacak olursak, içinde basınçlı hava tutabilecek şekilde tasarlanmış ve janta monte edilerek aracın yer ile temasını sağlayan parça olarak tanımlayabiliriz. Dışarıdan bakıldığında basit sanki uniform bir yapıda gibi görünen lastiklerin bileşiminde kauçuk, kord bezi, çelik teller ve bir çok kimyasal bulunmaktadır. Lastikler, kompozit yapıda olup yüksek teknoloji gerektiren bir süreç ile üretilmektedir.

Araba lastiği nedir ? Kaç çeşit lastik bulunuyor ?

yaz lastiği-kış lastiği

Araç lastikleri mevsim durumuna göre 3 çeşide ayrılıyor. Bunlar; yaz lastikleri, kış lastikleri ve mevsim lastikleridir.

Yaz Lastiği

yaz lastiği

Yazın havalar her ne kadar çoğunlukla güneşli olsa da zaman zaman yaz yağmurlarıyla karşılaşabiliyoruz. İşte bu gibi durumlara mükemmel uyum sağlayan yaz lastikleri yüksek performans sağlamak amacı ile donatılmıştır. Fakat yaz lastiklerini hava sıcaklığının 7 derecenin altında olduğu zamanlarda kullanamayacağınızı belirtmemiz gerekir.

Kış Lastiği

kış lastiği

Kötü havalara ve kış şartlarına en uygun olan lastik çeşidi kış lastiğidir. Daha kaba profillere ve yumuşak malzemeye sahiptirler. Yeni gelen yasa ile birlikte kış mevsiminde kış lastiği kullanmak zorunlu hale getirilmiştir. Bir diğer önemli husus ise kış aylarında yapılan kazalarda eğer araçta yaz lastiği bulunuyorsa, sigorta şirketleri sürücüye ve kazaya mal verene kısmen suç yükleme hakkına sahiptir.

Dört Mevsim Lastiği

dört mevsim lastiği

Dört mevsim lastikleri adından da anlaşılacağı üzere tüm yıl kullanılabilen lastiklerdir. Bir nevi hem kış hem yaz lastiğidir. Bu lastik çeşidi hem kış hem de yaz lastiklerinin özelliklerine sahiptir. Dört mevsim lastikleri aslında çamur ve kar üzerinde daha iyi performans göstermek için üretilmiştir. Aynı zamanda yeterli koşullarda kullanıldıklarında uzun ömürlüdür.

Lastiğin Görevleri

lastiğin görevleri

  • Aracın ve yükün ağırlığını taşımak:

Lastik, üzerinde taşıdığı belirli bir yükü, gerekli yüksek basınçlı havayı muhafaza ederek taşır. Lastiğin tasarlanma şeklinde bu görevini yapabilmesi için, uygun basınçta hava ile şişirilmesi oldukça önemlidir.

  • Aracın hareketini ve durmasını sağlayan kuvvetleri zemine iletmek:

Motorun ürettiği ve aktarma organlarının tekerleğe ilettiği tork, aracı hareket ettiren kuvvete dönüşür. Bunun için araç lastiklerinin, zemin yüzeyinde yeterli sürtünme kuvvetini oluşturması gerekmektedir. Bir diğer olarak, fren sisteminin aracı durdurabilmesi, lastik ile zemin yüzeyi arasında oluşan sürtünme kuvveti sayesinde gerçekleşir. Bütün bunların yapılabilmesi için gerekli sürtünme kuvvetleri, lastiğin özel tasarlanmış deseni ile yerle temas eden kısmındaki karışımın özellikleri ile yaratılır.

  • Aracın yönünü isteğe uygun olarak değiştirmek ve sabit tutmak:

Sürücü kontrolü ile aracın, yüksek hızda düz hatta seyretmesi oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca olası manevralar esnasında ve virajlarda, lastik ile yol yüzeyi arasında gerekli yanal sürtünme kuvvetlerini üretmek, kayma ve savrulmaları önlemek de lastiğin görevlerindendir.

  • Zemin yüzeyinin etkisi ile oluşan sarsıntıları azaltarak sürüş konforu sağlamak:

Lastik, bu sarsıntıları azaltırken aracın amortisör sistemine de yardımcı olmaktadır. Lastiğin bir görevini yaparken diğer görevlerini ihmal etmemesi için bir denge içinde tasarlanmış olması gerekmektedir. Aynı zamanda yol kaplamasının türü ne olursa olsun ve yolun durumu ne olursa olsun, güvenli şekilde yol tutuşu sağlamalıdır.

Lastiklerinizi ne zaman değiştirmelisiniz ?

araç lastiği değiştirmek

Tüm lastikler bir süre sonra aşınabilir veya hasar görebilir. Bu yüzden de eninde sonunda değiştirilmeleri gerekir. Lastik değiştirmenizin ne kadar hızlı olacağı sürüş alışkanlıklarınıza, yaşadığınız yer ve lastik bakımınızı ne kadar iyi yaptığınıza bağlıdır.

Lastiklerinizi ayda bir olmak üzere düzenli olarak kontrol etmeniz gerekmektedir. Değiştirmeye gerek olup olmadığını ise aşağıdaki durumlarda anlayabilirsiniz.

  • Sırt aşınma göstergesi: Lastiklerin çoğunda sırt aşınma göstergesi bulunmaktadır. Bunlar genellikle sadece sırt derinliğinin 1,6 mm olduğu güvenli sürüş limitinin altına inildiği durumlarda görülen sert kauçuk bantlardır.
  • Dengesiz aşınma: Lastikleriniz veya aracınızla ilgili başka sorunlar hakkında bilgi veren dengesiz aşınmalar için de sırt kontrolü yapmanız gerekmektedir.
  • Lastik yanağında balon olması da lastiğin bozulmasına yol açıp tehlikeli olabilmektedir.
  • Lastiğin patlama sebebiyle sönmesi.
  • Lastikte yırtık ya da başka ciddi bir hasarın olması
  • Lastik yanağında veya sırtında 0,64 cm’den büyük delikleri tamir edemezsiniz. Ayrıca1,6 mm’nin altına inecek şekilde aşınmış lastikler de asla tamir edilmemelidir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here