Araba kornaları yasalar tarafından araçta bulunması gereken önemli araba bileşenleridir. Araba kornaları yolda zaman zaman çeşitli nedenler ile ihtiyaç duyduğumuz araba parçasıdır.

Bu kornalar yaklaşan bir çarpışmayı, yayaları ve diğer araçları uyarmak için sesli bir uyarı olarak hizmet vermektedir. Ayrıca her ne kadar tasvip etmesek de sık sık diğer sürücülerde küfür etmek için kullanılır.

İlk günlerde, araba kornaları aslında bir bisikletlere taktığımız içine hava dolu sıkmalı kornalardan ibaretti. Kulağa komik gelse de sürücüler ses çıkarmak için bunları sıkmak zorundaydı.

araba kornaları

Farklı metal tüpten pompalanan havanın yeterince yüksek sesle patlama yaratarak yaklaşan aracın etrafındaki yayaları uyararak işlev görüyordu.

Nasıl Çalışırlar?

Araba kornaları titreşen metal diyafram prensibi üzerinde çalışır. Hepsi elektriksel tahrikli ve bir solenoid (elektromıknatıs) ve yay çeliğinden yapılmış ince bir metal diskten oluşur.

ARABA KORNALARI

Enerji verildiğinde, solenoid diske manyetik bir kuvvet uygular ve bu da eş merkezli olarak esnemesine neden olur. Diyaframın esnemesi elektrik kontağından ayrı hareket eder ve böylece solenoidin enerjisini yok eder.

Daha sonra disk orijinal şekline geri döner ve yaylar elektrik kontakları ile bir kez daha solenoid içine akım akışını sağlayarak kapanır. Bu hareket kornaya basma süresince aralıksız bir şekilde devam eder. Korna düğmesi aktifliğini kaybederse titreşim durur.

Araba kornalarında çelik diyaframın esnemesi ve esnememesi gözün algılayabileceğinden daha hızlı gerçekleşir. Örneğin 510Hz bir araba kornasında 1 saniyede 510 kere diske manyetik kuvvet uygulanır. Bu sayede ortaya çıkan titreşimler duyabileceğimiz yüksek bir gürültü üretir.

Çalışırken kornaya dokunursanız (kulak tıkacı takmayı unutmayın), titreşimleri hissedebilirsiniz. Elektrikli kornalar farklı desibel düzeyleri için boyutlandırılabilir. Bunlar titreşimli diskin çapına, yay sertliğine ve diskin hareket mesafesine bağlıdır. Motosikletlerde ve küçük otomobillerde kullanılanlar gibi tek bir korna, tiz bir ses üretir.

Birçok araba “iki tonlu” araba kornaları dediğimiz kornalar ile donatılmıştır. Adından da anlaşılacağı gibi, iki birim, her biri biraz daha düşük ses üretmek için farklı bir ton ile daha yüksek bir gürültü düzeyinde çalışır.

Araç Kornalarının Kullanıldığı Diğer Noktalar

Bir uyarı olarak işlevin yanı sıra, araba kornaları da bir uzaktan kumanda kullanarak araç kilitleme adına da sıklıkla kullanılan seslerdendir.

Genellikle, merkezi kilitleme sistemi için sadece yumuşak korna kullanılır. Alarm sistemleri genellikle bir hırsızlık sırasında caydırıcı ve yardım için bir çığlık olarak değerlendirilmesi adına tasarlanmıştır.

Büyüklüğü ve içinde devam eden aktivite göz önüne alındığında, dayanıklılık ve uzun ömür elektrikli araba kornaları gerçekten dikkat çekicidir. Bu belki de bazı katı hal elektronik ses cihazı ile değiştirilmemiş olmasının nedenidir.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here