AdBlue, temel olarak zararlı emisyonları azaltmaya yönelik geliştirilmiş bir teknolojidir. Benzin istasyonlarında dolumu yapılan bu çözelti, çoğunlukla yakıt tüketimine katkı yapan bir sıvı olarak bilinmektedir. Fakat bu büyük bir yanılgıdır. Bu çözelti, bir yakıt ya da yakıt tüketimine katkı sağlayacak bir sıvı değildir. AdBlue nedir, AdBlue ne işe yarar? gelin içeriğimizde birlikte inceleyelim.

AdBlue Nedir?

AdBlue, bir çözeltidir ve saf su ile üre karışımından oluşur. %32,5 temizlenmiş üreden oluşan demineralize edilmiş su katılarak elde edilen bir maddedir.

Dizel araçlarda dışarı salınan zararlı gazları en aza indirgemek için kullanılan bir dizel egzoz sıvısıdır. Dizel araçların egzoz emisyonlarını azaltmak için geliştirilmiştir. Bu sayede daha temiz bir hava kalitesine katkı sağlamayı hedefler. AdBlue’nin kullanılması, dizel araçların daha sağlıklı şekilde egzoz emisyon standartlarına uyum sağlamasını sağlar. Bu sıvının ismi her ne kadar İngilizcede mavi anlamına geliyorsa da aslında sıvının rengi mavi değildir. Renksiz ve zehirli olmayan bir sıvıdır.

AdBlue Ne İşe Yarar?

AdBlue yakıt tüketiminizi azaltmanıza yardımcı olmaz. Asıl işlevi, araç egzozundaki azot oksit (NOx) emisyonlarını azaltmaktır. AdBlue ne işe yarar sorusunun temel cevabı için, aracın çevreye ve havaya verdiği zararı minimum düzeye inmesini sağlamak diyebiliriz.

Sıvının sadece dizel araçlarda kullanılması gerekir. Henüz Türkiye’de tüm araçlara yönelik bir AdBlue kullanma zorunluluğu bulunmasa da yeni model dizel araçlarda bu ürünün kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Çünkü uzun vadede kullanılmadığı durumlarda motorun zarar görmesi muhtemeldir. AdBlue kullanmanın en önemli faydası için; canlılara ve doğaya verilen zararı en aza indirmesi diyebiliriz. Diğer bir önemli faydası ise motorun gücünü ve performansını üst düzeye çıkarmasıdır.

AdBlue Nasıl Çalışır?

AdBlue Nasıl Çalışır

AdBlue, bir selektif katalitik indirgeme (SCR) sistemi ile birlikte kullanılır. Bu sistem; CRT (Normal katalitik konvertör), dizel partikül filtresi yani DPF ve SCR (Selective Catalytic Reduction) ile birlikte çalışır. Böylece egzoz gazlarındaki azot oksit (NOx) emisyonlarını azaltmak için AdBlue çözeltisini kullanılır. Bu birliktelik, zararlı azotların tepkimeye girerek zararsız azot ve suya dönüşmesini sağlar. Bu reaksiyon sonucunda NOx gazı, çevre dostu azot ve su buharına dönüşür. Böylece zararlı gazlar doğaya salınmadan etkisiz hale getirilir.

AdBlue Arızası Nedir?

AdBlue arızası, AdBlue sisteminde bir sorunun olduğunu ve sistemin düzgün çalışmadığını bildirir. Bu arıza, pompalardan ya da enjektörlerden kaynaklı olabilir. Pompaların arızalanması durumunda, AdBlue çözeltisi düzgün bir şekilde enjekte edilemez ve sistem arızası oluşur. Enjektörlerin tıkanması, sızıntı yapması veya işlevsiz hale gelmesi de sisteminin düzgün çalışmamasına ve arıza bildirimlerine neden olabilir. Bu sistemde bir sorun meydana geldiğinde, araç gösterge panelinde AdBlue işareti belirir. AdBlue tankında hiç sıvı kalmaması da bu ikaz lambasının yanmasına sebep olabilir. Bu tür durumlarda ciddi bir sıkıntı yaşamamak adına hemen kontrol sağlamak son derece faydalı olacaktır.

Hangi Araçlarda AdBlue Vardır?

Adblue Nedir

Bu teknoloji her araçta yoktur. Çoğunlukla 2015 üstü Fransız ya da Alman marka arabalarda kullanılır. Aracınızda bu sistemin olup olmadığını anlamak da oldukça basittir. Kontrol etmek için aracınızın kullanma kılavuzuna bakabilirsiniz. Bunun yanı sıra yakıt deposunun yanında, bagajda veya kaputun altında mavi bir AdBlue kapağıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer aracınızın modelinde Blue ya da SCR ifadesi geçiyorsa bu teknolojiye aracınızın sahip olduğu anlamına gelir.

AdBlue Biterse Ne Olur?

6 YORUMLAR

  1. EDBLU UYARİ VERİP CEKİSTEN DÜSER BU DOĞRU EDBLU TAMAMİYLE BİTERSE EGER ARACİ İSTOP ETTİRİRSEN TEKRAR CALİŞMAZ BİR AN ÖNCE EDBLU ALMALİSİN BU EDBULUNUN DOĞAYI TEMİZ TUTMAKTAN BAŞKADA ARACA HİÇBİR ETKİSİ TEMİZLİĞİ VE FAYDASİ YOKTUR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here