AdBlue, temel olarak zararlı emisyonları azaltmaya yönelik geliştirilmiş bir teknolojidir. Benzinliklerde dolumu yapılan sıvı, çoğunlukla yakıt tüketimine katkı yapan bir sıvı olarak bilinmektedir fakat bu büyük bir yanılgıdır. AdBlue bir yakıt ya da yakıt tüketimine katkı sağlayacak bir sıvı değildir. Peki o zaman AdBlue nedir?
AdBlue Nedir?
AdBlue dizel araçlarda dışarı salınan zararlı gazları en aza indirgemek için kullanılan bir dizel egzoz sıvısıdır. Bu sıvının ismi her ne kadar İngilizcede mavi anlamına geliyorsa da aslında sıvının rengi mavi değildir. Renksiz ve zehirli olmayan bir sıvıdır. Bu ürün, aslında bir marka adıdır ve su berraklığında bir görüntüsü vardır. %32,5 temizlenmiş üreden oluşan demineralize edilmiş suya katılarak üretilmiş maddeye verilen isimdir.
AdBlue Nasıl Çalışır?
AdBlue sistemi; CRT (Normal katalitik konvertör), dizel partikül filtresi yani DPF ve SCR (Selective Catalytic Reduction) ile birlikte çalışır. Bu birliktelik, zararlı azotların tepkimeye girerek zararsız azot ve suya dönüşmesini sağlar. Böylece zararlı gazlar doğaya salınmadan etkisiz hale getirilir. Bu da DPF’ten çıkan gazlara %32,5’i üre ve %67,5’i sudan oluşan bu sıvı püskürtülüp tepkimeye sokularak yapılıyor.
AdBlue Ne İşe Yarar?
AdBlue yakıt tüketiminizi azaltmanıza yardımcı olmaz. Bu kullanımın asıl amacı araçtan dışarıya salınan emisyonu en aza indirmektir. AdBlue ne işe yarar sorusunun temel cevabı aslında aracın çevreye verdiği zarar en aza azaltmaktır. Canlılara ve doğaya zararlı emisyonu en aza indirgemek için bu sıvı kullanılır. Sıvının sadece dizel araçlarda kullanılması gerekmektedir. Henüz Türkiye’de tüm araçlara yönelik bir AdBlue kullanma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak yeni model dizel araçlarda bu ürünün kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Kullanılmadığı durumlarda uzun vadede motorun zarar görmesi muhtemeldir. AdBlue kullanımının faydalarını ise şöyle sıralayabiliriz:
- Motorun gücünü ve performansını üst düzeye çıkartır.
- Canlılara ve doğaya verilen zarar en aza iner.
Hangi Araçlarda Vardır?
Bu teknoloji her araçta yoktur. Çoğunlukla 2015 üstü Fransız ya da Alman marka arabalarda kullanılır. Aracınızda bu sistemin olup olmadığını anlamak da oldukça basittir. Kontrol etmek için aracınızın kullanma kılavuzuna bakabilirsiniz. Bunun yanı sıra yakıt deposunun yanında, bagajda veya kaputun altında mavi bir AdBlue kapağıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer aracınızın modelinde Blue ya da SCR ifadesi geçiyorsa bu teknolojiye aracınızın sahip olduğu anlamına gelir.
Peki sonradan bir şekilde bu sistem ekleniyor mu? Yoksa direk yapımında bu şekilde mi üretilmeli?
Yeni arabalarda böyle bir olay varmış bende şirket aracında görmüştüm uyarı falan veriyor… tırlar için zannederdim eskiden.
Adblue olmadığında araç hareket etmez deniliyor genelde. Bu doğru mu? İstisnai durumlar sözkonusu mudur?
EDBLU UYARİ VERİP CEKİSTEN DÜSER BU DOĞRU EDBLU TAMAMİYLE BİTERSE EGER ARACİ İSTOP ETTİRİRSEN TEKRAR CALİŞMAZ BİR AN ÖNCE EDBLU ALMALİSİN BU EDBULUNUN DOĞAYI TEMİZ TUTMAKTAN BAŞKADA ARACA HİÇBİR ETKİSİ TEMİZLİĞİ VE FAYDASİ YOKTUR
Edbulu deposunu camsil deposu düşünerek 1.5milimsu ekledim bu konuda bizi aydınlatacak olursa sevinirim
Adbluenun çoğu su zaten az koyduysan bişeyi etkilemez.