Bir İş Fikri İle Kendi İş Alanını Açanlar: 3 Tekerlikli Fiat 500 Fikri!

0
6585
Fiat 500 3 Tekerlek

3 tekerlekli Fiat 500 olur mu? Kim, neden Fiat 500’ü üç tekerlekli yapmak ister ki? Peki, bir ihtiyacı karşılamak, insanın tüm yaşamını değiştirebilir mi? İlham veren bir hikayem var…

Bir İş Fikri İle Kendi İş Alanını Açanlar: 3 Tekerlikli Fiat 500 Fikri!

Otomobil tasarımcısı olmak isteyenler için ilham verecek bir makalemiz var!

arabam.com blog sayfamızın en özel kategorilerinden biri Otomobille Yaşam kategorisi. Burada Süreyya İzgi, çok özel daha doğrusu öyle her gün yolda, orda burda göremeyeceğiniz otomobilleri anlatıyor. Geçtiğimiz günlerde de 3 tekerlekli Fiat 500 üretim hikayesini kaleme almıştı. Modifiye merakının bir versiyonu olan bu hikaye, bir ihtiyacı görerek iş fikri geliştirmenin o kadar güzel bir örneği ki… Önce o hikayeyi hatırlatalım:

3 tekerlekli Fiat 500!

Almanya’da 16 yaşındakiler ehliyet almadan güvenli mobilite kazansın diye Fiat 500’ler motosiklet seviyesine indiriliyor!

Almanya’da Westendorf-Dösingen’den Wenzel Ellenrieder, oğlu Markus’un arabasını alıp yaptığı kaçamaklar için bir önlem almak istedi. 16 yaşındaki delikanlının ufak kaçamaklarına karşı alacağı önlem, büyük bir pazar yaratmayı başardı.

  • Oğlunun arabayı kaçırma girişimlerine güvenli bir alternatif bulmak için araştırmalar yaptı ve kafasında oluşan fikri geliştirip hayata geçirdi. Ne mi yaptı?
  • Wenzel Ellenrieder bir Fiat 500’ü, 16 yaşından itibaren A1 ehliyetiyle sürülecek şekilde yeniden tasarladı. 55 yaşındaki baba, küçük İtalyan otomobilinin arka akslarını iptal edip motosiklet vari bir modifikasyonla üç tekerlekli hale getirdi. Yani en alt seviye motosiklet ehliyetiyle kullanılabilir yaptı. Neden mi?
  • Almanya’da 45 km/s hızı aşmayan düşük güçlü motosiklet kullanımı için verilen A1 ehliyetine 16 yaşında sahip olunabiliyor. Böylece bu duruma uygun hale getirilen üç tekerlekli Fiat 500 modeli, bir anda gençlerin gözdesi oluverdi.

Modifiye 3 Tekerlikeli Fiat 500 Modeli 200 Tane Sattı!

Wenzel Ellenrieder
Wenzel Ellenrieder ve oğlları

Bu dahiyane fikir, yaratıcısının tahmin bile edemeyeceği ölçüde ilgi gördü.  Temkinli baba, oğlunu nispeten güvenceye alırken modifiye ettiği otomobil kitinden 200 adet civarı sattı! Kalorifer, ABS, havayastıkları, müzik sistemi ve rüzgardan koruma gibi kazançları da bonus oldu!

İkinci El Fiat 500 fiyat listesi burada!

Ehliyetin tanımında yazan “içten yanmalı motorlar için veya 45 km/s’yi aşmayan motorlu taşıtlar için simetrik olarak düzenlenmiş üç tekerlekli ve 50 cm3‘ten daha fazla kapasiteye sahip üç tekerlekli araçlar için” ifadesi Wenzel Ellenrieder’ın kafasında bir şimşek çakmasına yol açtı. Ama oğlu için aradığı daha fazlasıydı. Örneğin ABS, hava yastıkları ve ESP gibi daha fazla güvenlik sunan bir araç arıyordu. Bunu bir atölyede yapamazdı.

Fiat, İş Fikrinin Potansiyelini Gördü!

Mühendislik hesapları yapılıp Fiat 500, 5000 Euro harcanarak dört tekerlekli otomobil kimliğine veda edip üç tekerlekli motosiklete dönüştürüldü. Üstelik, ABS’si, kaloriferi ve hatta müzik sistemi de vardı! Uygulamada sorun yaşanmayınca bu işin ticareti de başlamış oldu. Gelen müşteri, siparişini verip ödemesini yapınca once bagaj zemini kesilerek Fiat 500 arkada ortada duran tek tekerleğin yerleşimine hazırlanıyor. Normal otomobildeki akslar sökülünce boşa çıkan çamurluklar da gövde renginde panellerle kapatılıyor. Motorun zaten düşük olan gücü biraz daha düşürülüyor. Ellenrieder, “Genç sürücüler için daha güvenli bir araç yok” diyor. En üste 90 km/s ile otoban boyunca akabilir ve belki kendisi gibi triportör bir aracı da bununla geçebilirsin” diyor.

Hep İş Bekliyoruz….

İşsizi çok bir toplumuz. Bu durum, rakamlarla üç aşağı beş yukarı değişse de genel tablo hep aynıydı. Ben daha lisedeyken işsizlik kaygısı duyduğumu hatırlıyorum.  Aradan yıllar geçti, gençler hala aynı kaygıları yoğun bir şekilde yaşıyor. Güven veren iş-kariyer ortamı şart ama bazen bizim ezbere ve sürüye bağımlı yapımızın da işsiz bir nesil yarattığını düşünüyorum. Fırsat arayan, boşlukları dolduracak fikirler üreten ve kendi iş alanını yaratan kişilerin kabalıkların dolu dolu ihtiyaçlarının sunacağı avantajlarla ilerleyeceğini gözlerimle gördüm. Aslında Fiat 500’ün üç tekerlekli olacak şekilde modifiye edilmesi de biraz böyle bir örnek.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here