Renault Zoe, kompakt tasarımı ve geleceğin teknolojisi elektrikli ünitesi ile oldukça ilgi çeken ve satış rakamları anlamında şirketi memnun eden bir araç olmuştur.

1Renault Zoe Tasarım

Her elektrikli otomobil gibi, Zoe de nev-i şahsına münhasır bir tasarıma sahip. Renault Clio ile benzer tasarım oyunlarına sahip olan otomobil, 4084 mm’lik uzunluğuyla küçük sınıf standartlarını aşıyor.

Aynı şekilde 1562 mm’lik yüksekliği de bazı küçük sınıf crossoverlara yakın. Buna karşın aks mesafesi 2588 mm ve sınıf standartlarında.

Farların tümleşik tasarımı ve stop grubunda olduğu gibi kullanılan mavi ayrıntılar, otomobilin çevreci yapısına göz kırpıyor. Şeffaf stoplar, ilgi çekici bir görünüme sahip.

Tombul yüzüyle evcil hayvanları hatırlatan otomobilin arka kapıları, Clio’da olduğu gibi C sütununa gizlenen kapı kollarıyla açılıyor. 17 inç boyutundaki jantlarsa oldukça şık bir tasarıma sahip.

2 İç Mekan

Zoe’nin iç mekanı, ferah bir yaşam alanı sunuyor. Öndeki alan oldukça geniş ve sıkıntısız. Orta konsol, tamamen Clio’dan alınmış ve ufak tefek farklılıklarla adapte edilmiş.

Çevresi mavi LED’lerle süslenen elektronik klimanın kumandaları anlaşılır ve kolay kullanılıyor. Torpido kapağı üzerindeki ufak göze, parfüm kartuşları konulabiliyor ki Renault’nun kullandığı parfümlerin kokusu oldukça başarılı ve iç mekandaki kalite algısını yükseltiyor.

Multi medya sistemine ev sahipliği yapan dokunmatik ekrandan birçok menüye erişilebiliyor. Otomobilin elektrik akımı, tüketim bilgisi gibi verilere ulaşılırken, klimanın sakinleştirici, hava temizleyici ya da iyonlaştırıcı özellikleri ayarlanabiliyor.

Renault Zoe

Hatta dışarıdaki hava kalitesi analiz edilebiliyor ve iki parfüm seçeneğinden biri seçilebiliyor. Bunun yanı sıra diğer Renault modellerinden tanıdık R-Link sistemiyle, Twitter’a girebilir, e-postalarınızı okuyabilirsiniz. Gösterge tablosuysa minimalist yapısıyla 90’ların Twingo’sunu anımsatıyor.

Kokpitin yapısı sebebiyle güneşli havalarda ön cama fazlasıyla yansıma olduğunu ve bunun rahatsızlık verdiğini de belirtelim. Vites topuzu yanındaki Eco düğmesiyle, fren enerjisi geri kazanımı desteği artırılabiliyor ve ısı yönetim sistemi devreye giriyor.

Yanal destekleri zayıf olsa da koltuklar, konforlu yapısıyla beğeni topluyor. Arka bölümdeki diz mesafesi küçük sınıf standartlarında, şaft tüneli olmadığı için yerde düz bir alan elde edilmiş ve üçüncü yolcunun da rahat etmesi sağlanmış. 338 litrelik bagaj hacmiyse yeterli, tek sorun yükleme eşiğinin yüksek olması.

3Renault Zoe Motor

Renault Zoe‘de alışık olmadığımız bir ünite kaputun altında göreve hazır bekliyor.

Önde konumlandırılan elektrikli motor, 3000 d/d’den itibaren 88 HP güç, 250 d/d-2500 d/d arasında 220 Nmtork üretiyor. Motor, gücünü tek oranlı şanzımanla ön tekerleklere aktarıyor. Zoe, içten yanmalı motora sahip otomobillerden çok farklı bir sürüş deneyimi yaşatıyor; güç, maksimum torkun üretildiği devirden itibaren kayıpsız üretildiği için, ara hızlanmalarda birçok turbo beslemeli motordan daha başarılı bir performans alınıyor.

Elektrikli motorun yarattığı ani hızlanma, ayak gazdan çekildiğinde yerini ani bir yavaşlamaya bırakıyor ve çoğu zaman fren pedalına basmaya ihtiyaç duyulmuyor.

Fren pedalının dozlaması da günümüz otomobillerinden oldukça farklı ve düşük hızlarda, sıkışık trafikte sertleşiyor ki bu zamanla alışılması gereken bir durum. Biz, test süresi boyunca tek şarjla şehir içinde 140 km yol kat edebildik.

Geleneksel prizlerle de otomobil şarj olsa da, böyle durumlarda şarj süresi uzuyor ve 18 saate kadar varabiliyor. Son hızı 135 km/s olan Zoe, her haliyle şehir için üretildiğini belli ediyor.

4Güvenlik

 Renault Zoe, 2013 yılında katıldığı Euro NCAP çarpışma testlerinden 5 yıldız alarak başarılı bir sonuca ulaştı. Sürücü ve yolcu korumasında iyi sonuçlar elde eden otomobilde, önden çarpma testlerinde sürücünün göğüs bölgesinde baskı izlendi.

Öte yandan kamçı etkisi testlerinde boyun korumasında vasat sonuçlar elde edildi. Yaya koruması ve güvenlik ekipmanları disiplinlerindeyse Zoe, başarılı bulundu.

5Renault Zoe Konfor & Yol Tutuş

Elektrikli Renault, 1503 kg’lik ağırlığıyla hafif bir otomobil değil; bunda 290 kg’lik lityum-iyon pilin elbette etkisi büyük. Fakat Renault mühendisleri, olabildiğince ağırlık merkezini aşağı çekmek için uğraşlar vermiş.

Süspansiyon sistemi, gerek konfor, gerekse yol tutuş beklentilerini karşılayacak şekilde orta sertlikte ayarlanmış. Direksiyon sistemi, yumuşak yapısı sayesinde şehir içinde pratiklik sağlarken, direkt yapısıyla da sevindiriyor; geri bildirim seviyesiyse zayıf.

Arkada torsiyon çubuklu sisteme ve 17 inçlik jantlara yer verilmesine rağmen darbe emişi konusunda beklentileri karşılayan Zoe, çok zorlandığında önden kaysa da elektronik melekler işini iyi yapıyor. Elektrikli motorun sesi, düşük hızlarda yayaların güvenliği için ilginç sesler yayıyor, fakat hız yükseldikçe bu ses de azalıyor ve otomobilde motor sesi duymak imkansız hale geliyor.

Başarılı yalıtım sayesinde rüzgar ve lastik gürültüleri de olabildiğince azaltılmış ve gerçekten huzurlu bir ortam yaratılmış. Birçok lüks sınıftaki otomobilde bile opsiyonel olarak satın alınabilen zamanlamalı ek ısıtıcı özelliğiyse Zoe’de çok dikkat çekici; anahtar üzerindeki tek düğmeyle otomobilin iç kısmını park halindeyken ısıtıp, soğutabiliyorsunuz.

Renault Zoe

6Teknik Özellik

Teknik Özellikler
Motor: Elektrikli
Motor Hacmi: 0
Silindir Adedi: 0
Maksimum Güç: 88 HP- 3000 d/d
Maksimum Tork: 220 Nm 250-2500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 13,5 s
Maksimum Hız: 135 km/s
Frenler
Ön: Hava Kanallı Disk
Arka: Disk
Yakıt Türü Elektrik
Elektrik Tüketimi
Menzil (NEDC): 210 km
Günlük Kullanımda: 100 km/150 km
Test: 140 km
CO2 Emisyonu 0 gr/km
Boyutlar
Uzunluk: 4084 mm
Genişlik: 1730 mm
Yükseklik: 1562 mm
Dingil Mesafesi: 2588 mm
Bagaj Hacmi: 338 lt
Pil Kapasitesi 22 kW
Boş Ağırlık: 1503 kg
Lastik Boyutu: 225/45 R17

 

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here