İlk sürüş: Renault Kadjar

7
5377

Kompakt sınıftaki crossover rekabeti Renault’yu da harekete geçirdi. Markanın yeni temsilcisi Kadjar, Türkiye’de satışa sunuldu. İspanya’da kullandığımız modelle ilgili ilk sürüş izlenimimiz…

YAZI: TULU DARICAN

Kadjar, Renault ve Nissan’ın ortak platformu CMF-CD üzerine inşa edilmiş. Yeni Nissan Qashqai’de bu platform üzerinde yükseliyor. Bu platform VW’nin MQB platform gibi modüler bir yapıya sahip ve varyasyonları ile gelecek nesil modellerde de kullanılacak.

Çekici bir tasarıma sahip olan Kadjar, Renault markasının Espace ile başlattığı yeni ön aydınlatma trendine sahip. LED tipi gündüz farları bu kez farlarla bütünleşik tasarlanmış ve farların dış köşelerinde ‘C’ formlu olarak yer alıyor. Aşağı doğru kavisli tasarlanan radyatör ızgarasının ortasında büyük Renault logosu bulunuyor. Aracın yan tasarımı da güçlü çizgilere sahip. Küçük kardeşleri Clio ve Captur gibi kapıların alt kısımlarında koyu renkli kaplamalar bulunuyor. Ara bölümdeyse stoplar dikkat çekiyor. Hem oval hatları hem de sert köşleri barındıran büyük stopların orta kısmı geri vites ışığı olarak görev yapıyor. Ön ve arka tamponun alt kısımları ise arazi araçlarının olmazsa olmazı koyu plastik ile kaplı. 200 mm yerden yüksekliğe sahip olan Kadjar, hafif arazi koşullarını olan uygunluğunu da gösteriyor.

Kadjar’ın iç mekanı Renault ailesinin diğer modellerinden farklı bir çizgi taşıyor. Gösterge tablosu yepyeni ve 7 inçlik TFT ekrandan oluşuyor. Bu ekran 4 farklı şekilde özelleştirilebiliyor. Ayrıca istendiğinde rengi de değiştirilebiliyor. Yeni direksiyon simidi üzerinde pek çok kontrolü barındırıyor. Orta konsolda en üstte ince havalandırma ızgaraları, altlarında multimedia ekranı ve en alttaysa klima kumandaları yer alıyor. Multimedya sistemi olarak R-LINK serisinin ikinci jenerasyonu görev yapıyor. R-Link 2, klima kontrollerini ve ileri sürüş destek sistemlerine ilişkin tercihleri de bünyesinde barındırıyor. R-Link 2 sistemi navigasyonu, telefonu, uygulamaları ve müzik sistemini kontrol eden ses tanıma özelliğine de sahip. Otomobilde yer alan 7 inçlik kapasitif ekran sayesinde netlik yüksek, tepkiler ise hızlı. Akıllı ve sezgisel grafiklere sahip ara yüz ise tıkla-ve-sürükle ikonları, kaydırma ve zumlama işlevleri sayesinde tablet dünyasını anımsatıyor. Renault Kadjar’ın kabininde 7,5 litrelik torpido gözü de dahil olmak üzere 30 litrelik pratik saklama gözü çözümleri sunuluyor. Kadjar’ın koltukları da özel tasarlanmış. Koltuklar son derece rahat ve geniş. Koltuk minderinin hafif açılı ön kısmı daha fazla destek sağlıyor ve genel sürüş konforuna katkı sağlıyor. Koltuk arkalıklarının üst kısmına doğru yanal destekler kayboluyor ve her vücut yapısında yolcu için ideal pozisyonu sunuluyor. Çift yoğunluklu köpükle desteklenmiş olan koltuklar rahat oldukları kadar iyi bir destek de sağlıyor. Bagajda yer alan kollardan oluşan Easy Break sistemi sayesinde 60/40 oranında katlanan arka koltukların kilitleri otomatik olarak açılıyor ve koltuklar katlanıyor. Buna ek olarak, ön yolcu koltuğu, hemen altında yer alan bir kol sayesinde öne doğru yatırılıp küçük bir masa halini alıyor. Bu özellik sayesinde 2,5 metreye varan uzun eşyaların araçla taşınması da mümkün oluyor. Renault Kadjar, VDA standartlarına göre 472 litrelik bagaj hacmine sahip. Bagajdaki taban parçası sayesinde çeşitli taşıma kombinasyonları rahatlıkla ayarlanabiliyor. Çıkarılabilir bagaj örtüsü için bagaj zemininde bir saklama gözü bulunuyor.

4×4 seçeneği de var

Renault Kadjar, pazara 4×2 ve 4×4 olmak üzere iki seçenekle sunuluyor. Kadjar’ın 1.6 litre dCi 130 motoru ile eşleşen 4×4 versiyonu Renault-Nissan İttifakı tarafından geliştirilen ETC (Electronic Traction Control – Elektronik Çekiş Kumandası) ile donatılmış. Söz konusu sistem aracın hızına ve yol tutuş düzeyine uygun biçimde arka tekerleklere en uygun miktarda torkun iletilebilmesi amacıyla bir elektronik kumandalı kavramayı gerçek zamanlı olarak devreye sokuluyor. Ayrıca iç mekandaki döner bir kontrol aracılığı ile 4×4 çekişi kitlemek ve gücü %50 ön %50 arka olarak sürekli dağıtmak mümkün.

Bir benzin iki dizel motor

Renault Kadjar Türkiye’de 3 motor seçeneği ile satılacak. Benzinli cephesinde sadece 1.2 litre turbo 130 PS’lik ünite bulunuyor. Bu motorda EDC çift kavramalı otomatik şanzıman 2016 yılından itibaren sunulacak. Dizel motorların en güçsüzü 1.5 litrelik dCi ünite. 110 PS’lik Energy dCi 110 motor, emisyon değerleri (CO2 emisyonu: 99g/km) ve hem düz hem de çift kavramalı otomatik EDC vites kutusu ile NEDC döngüsündeki yakıt tüketimi (3.8 litre/100km) bakımından Kadjar’ı segmentinin en cimrisi yapıyor. Renault-Nissan İttifakı’nın en çok satan motoru durumundaki Energy dCi 110 motoru ilk kez olarak sürtünmenin azaltılmasını sağlayan çelik pistonlar içeriyor. Bu şekilde NEDC-onaylı döngüde CO2 emisyonları bakımından tahmini yüzde 3 tasarruf sağlanıyor. Teknolojik mimarisi, motoru daha ekonomik, verimli ve çevre dostu hale getiriyor. Düz vites kutusu ile eşleştirilen bu motor 1,750 d’d’den itibaren 260 Nm tork üretiyor. Bu, enjeksiyon ve yanma sistemleri üzerinde yapılan detaylı çalışmalarla birlikte inovatif turbo teknolojisinin uyarlanması sonucu mümkün oluyor. Bu motor sadece 4×2 çekiş sistemi ile satılacak. Dizel gamının en güçlüsü ise 1.6 litrelik dCi ünite olacak. Sadece 4×4 versiyonda alınabilen Energy dCi 130 motoru her türlü teknolojiyi bünyesinde barındırıyor. Boyut küçültme (downsize) işlemi sayesinde söz konusu 16 valfli 1,598 cm3’lük dizel motor 96kW’lik (130bg) maksimum güç üretiyor. Bu motor altı vitesli düz vites kutusu ile birlikte kullanılıyor. Energy dCi 130 motoru Renault’nun Formula 1’deki uzmanlığı sonucu ortaya çıkarılan kare mimariyi temel alıyor. Söz konusu 1.6 Dizel motor 4,8 litre/100 km yakıt tüketim ortalamasına ve 126g/km CO2 emisyonuna sahip. Kadjar’daki bütün motorlar Stop&Start ve frenleme enerjisi depolama sistemi ile bulunuyor. Renault Kadjar, her açıdan yenilenen İspanya’daki Palencia tesisinde üretiliyor. Kadjar, Türkiye pazarında Touch ve Icon olarak 2 farklı ekipman seviyesi ile satışa sunuluyor. Kadjar‘ın Türkiye satış fiyatı 69.500TL’den başlıyor.

Sürüş izlenimi

Renault’nun yeni C-Crossover’ı Kadjar’ı İspanya’dan yaklaşık 250 km kullanma fırsatı yaşadım. 1.2 litrelik turbo benzinli seçeneği asfalt üzerinde test ederken, 1.6 litre turbo dizel 4×4 versiyonu Bardenas Çölü’nde denedim. Öncelikle Kadjar başarılı bir araç olmuş. İç mekan tasarımı ve kalitesi başarılı. Görünümde Nissan Qashqai ilebenzerlik görülmese de aracın görünmeyen kısımlarında yüzde 65 oranında ortak bir yapı mevcut. Asfalt sürüş konforu başarılı. Kadjar yol tutuş anlamında da sorunsuz bir araç. 1.2 litrelik motor yeterli dinamizmi sağlıyor. Ancak yakıt tüketimi anlamında gaz pedalıyla dost olmak şart. 4×4 modeli deneyimlediğimiz zemin özel çekimlerin yapıldığı yarı çöl bir tabiat parkıydı. Ancak zemin bozukluğu haricinde ağır bir arazi koşulu bulunmuyordu. 1.6 litrelik, tanıdığımız dizel motorun gaz tepkileri çok başarılı. Her devirde gücünü hissettiriyor. Zemin bozulunca Kadjar’ın sağladığı konfor düşüyor. Ancak yine de bu rahatsızlık yaratacak düzeyde değil. En çok dikkatimi çekense bozuk zemine rağmen iç mekan parçalarının ses yapmaması oldu. Kadjar’ın fiyatlaması ve donanımları da başarılı. Bence ilk kez segment lideri Nissan Qashqai’ye ciddi bir rakip geliyor. Hem de kendi evinden

7 YORUMLAR

  1. 80-90.000 TL civarında bir araba alacaksınız, camlar otomatik olmayacak, üstelik camlarda güvenlik sensörü de yok…yani kafa, kol, parmak kaptırırsanız, gitti….Autoshow’da Renault standındaki satışçı bunun için “affetmez” dedi…şaka gibi…geçmişte, kafası sıkışıp ölen çocuklar için, bazı firmalar milyonlarca dolar tazminat ödemek zorunda kaldı ve artık bunlar üretimde yok…ayrıca 80-90.000 TL verip, arka yolcular yazın ter içinde kalacak, çünkü bu lüks crossoverda arka havalandırma kanalları yok…umutlarla beklediğim bu model “kalsın, almayayım” dedirtti…

  2. kardeşim 10 yıllık tüm kore arabalarında( kia-hyundai) 4 camda da çocuk sıkışmayı engelleyici sistem vardır, çocuğu olan kişiler için bu çok önemli bir güvenlik önlemdir, avrupada bu sistem olmadan araç satmanız imkansız, ancar fransız reno, Türkiye ye göndereceği kadjar’da bu özelliği eklememiş, daha çok para kazanmak için!!!! ancak Türk çocuklarının hayatı onlar için önemli değil…bu aracı çocuklu aileler satın almasın, ayrıca bu arabayı bu halde ithal eden distiribitörü de kınıyorum, yuh artık !!!!!!!!!!!!!!!

  3. kardeşim bir araba yapmışlar stetmesi bile opsiyon,dikkat ettinizmi tam donanımlı bir araç alacak olsanız ödemeniz gereken ekstra 13000 tl civarında, sanki araba satmıyorlar opsiyon satıyorlar sizin olsun arabanız da opsiyonunuzda.

  4. bugün 110hp dizel edc aracı kullandım yumuşak kullanımda bile araçta plastik tıkırtıları kasislerde ön takımdan gelen sesler, tekerden gelen yol sesi bolca duyuluyor spor kullanımda buna motor sesinide ekleyin aracın fiyatı 105bin tl bu fiyatta bir aracı kullanınca iyi yalıtılmış içeriye ses almayan plastik aksamdan çeşitli tıkırtılar gelmeyen bir araçbekliyorsunuz ama bu özelliklerin hiçbirisi yok,bu kalitede bir aracın fiyatı 60-65000 tl yi geçmemeli.

  5. Dün 1.5 dci EDC modelin test ettim. Aracın içinin görüntüsü çok güzel fakat araçta konfor yok. Yukarıdaki yorumlarda iç aksamdan plastik sesi gelmiyor demişler ama burdaki araçlarda plastik aksam gürültüsü çok. Vites etrafındaki yere elinizi değdirin büyük bir çıtırdı geliyor, kaldı ki çukurlardan geçince araba başınıza yıkılacak gibi.

    Ses haricinde süper bir araç olmuş görünümü, ekonomisi falan gayet iyi.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here