2021 Fiat 500X 1.4T DCT Detaylı İnceleme

1
8487

Fiat 500 herkesin görünce yüzünde tebessüm olmasını sağlayan ender modellerden. İlk üretildiği andan itibaren yolların en kült modellerinden olmayı başaran 500, bugün 7 kişiye kadar koltuk kapasitesine sahip bir model ailesi haline geldi. 3 ve 5 kapılı karoser seçeneklerine kavuşan 500 ailesinin son üyesi ise arazi aracı olarak tasarlanan Fiat 500X oldu. Klasik 500 formlarına sahip olmasıyla 500L ve Living modellerinden daha fazla orijinal modele benzeyen 500X, köşelerden kaçınılmış hatlara sahip. Aracın ön kısmında büyük farlar ve onlarla uyumlu gündüz farları kullanılırken arkada daha sade ancak şık çizgilere kavuşturulmuş. Profilden araca bakıldığında büyük ve şişkin çamurluklar ile arkaya doğru uzanan omuz çizgisinin dikkat çektiği araçta kısa tampon- tekerlek mesafesi sayesinde dinamik bir görünüm elde edilmiş. Fiat 500X bir arazi aracı olarak hazırlanmış olsa da aracın genel tasarımı MPV’lere de göndermeler yapıyor. Bir bütün olarak bakıldığında bu modelin tasarımında göze batan bir olumsuzluk yokken orijinal 500’e olan benzerliği sayesinde farklı tüketici gruplarının beğenisini kazanıyor.

Sadece tasarımıyla değil donanım özellikleriyle Fiat 500X dikkat çekiyor. Hayalinizde bir Fiat 500X varsa konforlu ama az yakan bir arazi aracı arıyorsanız arabam.com Fiat 500X ilanlarını takibe alabilirsiniz.

Fiat 500X İç Mekan

Fiat 500 iç mekan tasarımı, hep minimal bir model olmuştur. Aileye eklenen yeni karoser seçeneklerinde de bunu görmek mümkün. 500X’in iç mekanında kullanılan malzeme kalitesi ve işçilik sınıf ortalamalarını yakalarken bu minimalist anlayış nedeniyle abartıdan uzak çizgilere sahip. Fiat’ın farklı araçlarında da kullanılan düğme ve şalterlerin yoğun olarak kullanıldığı orta konsol bu anlamda özgünlük olarak eksiklere sahip olsa da ergonomik açıdan sorunsuz. Eski Alfa Romeo modellerini andıran 3 adet göstergeden oluşan gösterge grubu ise sürüş esnasında sürücüye ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri kolayca takip etmesini sağlıyor. Aracın geniş sayılabilecek yaşam alanında hem ön hem de arkadaki diz ve baş mesafesi çoğu rakibinden daha iyiyken kullanılan büyük camlar sayesinde de ferahlık konusunda eksiksiz. Fiat500X’in iç mekanının genelinde kullanılan siyah plastik malzeme nedeniyle ferahlıkta yaşanan bu olumsuzluğun camlarla bertaraf edilmesi yerinde bir uygulama olmuş. Bagaj kullanımında yükleme eşiğinin yukarıda olması nedeniyle özellikle kadınlar için yükleme yapmak sıkıntılı olabilir. Bunun yanında genişlik konusunda bu tip araçların beklentisini karşılayabilecek kapasiteyi sunuyor.

500x
2018 Fiat 500X Lounge

Motor

Fiat 500X motor özellikleri oldukça önemli. Zengin motor ailesi sayesinde herkesin beğenisine uygun bir 500X bulmak mümkün. Eğer tercihiniz benzinli bir üniteden yana ise o zaman Fiat ise 1.4 litrelik turbo destekli motoru sunuyor. Ancak dizelden şaşmam derseniz o zaman da 1.3 litrelik motoru satın alabilirsiniz. Eğer tercihiniz dizel motor ve otomatik şanzıman ise size Fiat tarafından sunulan güç ünitesinin hacmi 1.6 litreye çıkıyor. Pek çok Fiat modelinde kullanılan ve kendisini bu sayede kanıtlamış olan 4 silindirli 120 HP güç üreten motor, gücünü yere 6 ileri orana sahip çift kavramalı DCT vites kutusu ile aktarıyor. Bu vites kutusunun sunulmasıyla birlikte önemli bir atağa kalkan 500X, yollarda da daha fazla görülmeye başlandı. Bu kombinasyonla gördüğü ilgiyi daha da yüksek seviyelere çıkaracaktır. Alt devirden itibaren ürettiği torku motorla uyumlu vites kutusu sayesinde kullanıcısına sunan 500X, bu sayede yüklü durumlarda bile kullanıcısına ihtiyaç duyduğu gücü sunma konusunda sorunsuz. Ancak hız arttıkça aracın hızlanma isteği önemli ölçüde azalıyor. Bunun nedeni de vites oranlarında ekonomik karakterin ön planda tutulması. Siz ne kadar gaza sert davransanız da 500X’in ortalama tüketimi kolay kolay 6 litreyi geçmiyor.

500x

Güvenlik

Fiat 500X güvenlik özellikleri gerekli detayları karşılıyor. 2015 yılında EuroNCAP çarpışma testine giren 500X, bu testten 4 yıldız almaya hak kazandı. Araç yetişkin korumasından %86 almaya hak kazandı. Araçta sunulan güvenlik donanımları arasında ABS, EBD, ESP, çekiş kontrol sistemi, motor freni tork düzenleme sistemi, devrilme önleme sistemi, sürücü-yolcu-ön-yan ve perde havayastıkları, ISOFIX bağlantıları standart olarak sunuluyor. Ayrıca opsiyonel olarak şerit takip asistanı, kör nokta uyarı sistemi, uzun far asistanı ve geri görüş kamerası da alınabiliyor.

500x

Fiat 500X Konfor & Yol Tutuş

Fiat 500X konfor konusunda oldukça tatminkar. Her ne kadar bir arazi aracı olarak lanse edilse de 500X aslında tam bir asfalt otomobili. Bu konuda sevdiğimiz sonuçlar ortaya koydu. Hafif arazide yoluna başarıyla devam ederken şartlar biraz zorlaştığında zorlanabiliyor. Vitesin arkasına konumlandırılan sürüş modlarını kumandasının kullanımı kolay. Bu kumanda elemanından araçla bulunduğunuz zeminin şartlarına göre seçim yapma şansına sahip oluyorsunuz. Asfalt üzerinde 500X sorunsuz bir model. Yola sağlam basıyor ve izinin üzerinde sabit kalmayı başarıyor. İster düşük isterseniz de yüksek süratte onu kullanın izinden sapmamasıyla size güven veren model, yan rüzgarlardan da etkilenmiyor. Önde ve arkada McPherson tipi bağımsız süspansiyon sistemine sahip olan 500X, bu sistem sayesinde hem oldukça konforlu hem de yola sağlam basıyor. Aynı zamanda bu yürüyen aksam sayesinde arkada yolculuk edenler 18 inçlik jantlara rağmen çukur geçişlerinden minimum düzeyde etkileniyor. Elektrikli bir direksiyon sistemine sahip olan modelin bu kutusu ise konfor odaklı şehir içi sürüşler dikkate alınarak hazırlandığı için performanslı kullanımlarda yetersiz kalıyor. Sürücüden gelen istekleri direksiyon kutusu yola gecikmeli olarak aktarıyor.

Teknik Özellik

Motor : 1.6
Motor Hacmi : 1598 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 120 HP 3750 d/d
Maksimum Tork : 320 Nm 1750 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 10.5 sn

 

Maksimum Hız : 186 km/s
Frenler
Ön Hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 4.8 km
Şehir Dışı : 4.0 lt/100 km
Karma : 4.3 km
Test : 5.9 lt/ 100 km
CO2 Emisyonu :  113 g/km
Boyutlar
Uzunluk :  4273 mm
Genişlik : 1796 mm
Yükseklik : 1608 mm
Dingil Mesafesi : 2570 mm
Bagaj Hacmi : 350 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 48 lt
Boş Ağırlık : 1320 kg
Lastik Boyutu : 225/45 R18

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here