2020 Fiat Egea Station Wagon 1.6 Multijet II DCT Detaylı İncelemesi

3
10702

Tasarım açısından yeni Fiat Egea Station Wagon modeline baktığımız zaman bu tip bir gövdeye göre iyi bir çalışma yapıldığını görüyoruz. Yüz tasarımı açısından ailenin diğer fertleri ile aynı görünen SW karoserli araç arka tarafa doğru aileden tamamen farklılaşıyor. Bu tip gövdeler geçtiğimiz dönemlerde ülkemizde ilgi görmeyi başaramamış olsa bile bu durum hızlı bir şekilde değişim geçiriyor. SW karoserli araçlar aile hayatının en iddialı seçeneklerinden birisi olmasının artısını son yıllarda kullanmaya başladı.

Fiat Egea Station Wagon Tasarım

Bu otomobilin çamurluklarına, motor kaputuna ve tamponlarına yapılan dinamik şişkin dokunuşlar onun biraz agresif bir duruş sergilemesini ve İtalyan otomobil tarzına gönderme yapmasına imkan tanımış. Özellikle motor kaputunun üzerindeki geniş oluklar güçlü bir duruş sağlıyor. Tasarım konusunda bu otomobili en çok arkadan görünce beğendik. Bu bölümdeki katlı tasarım çizgileri ve alçalan tavan çizgisiyle ön taraftan daha dinamik bir görünüm sunuyor. SW gövdenin arka tasarımda bu kadar iyi kullanılmış olması gerçekten de iyi bir iş.

İç Mekan

Yaşam alanında ilk olarak sessizlik konusuna değinmek istiyoruz. Başarılı yalıtım sayesinde Fiat Egea SW sessizlik konusunda bir üst sınıfla başa çıkabilecek kadar iddialı olmuş. Bu sessizliği şehrin en kalabalık caddelerinden, bozuk zemine kadar korumayı başarıyor. Bu tip bir aile aracı için bu durum en öncelikle konulardan biri ve yaptığımız ölçümlerin tamamında sessizlik konusunda sınavı zorlanmadan geçti. İç mekanda kullanılan malzemeler açısından da kalite seviyesi son derece yüksek. Maliyetleri düşürmek açısından plastik malzemeler bazı yerlerde biraz sert. Ama bunlar son derece iyi bir şekilde gizlenmiş. Kokpit tasarımının düz bir hat üzerinde ilerliyor olması görüş açısının iyi olması açısından da etkili olmuş.

Fiat Egea Station Wagon Tasarım

Kullanışlılık açısından orta konsolun üzerinde sanki sonradan monte edilmiş gibi duran ekrana alışmak zaman alıyor. Dokunma hissi yüksek ama ilk adaptasyon biraz zor. Bununla birlikte direksiyon simidinin üzerinde yer alan kumandalar ve gösterge panelinin tasarımı da biraz daha iyi olabilirdi. Yaşam alanı genişliği açısından baktığımızda otomobilin içinde olan herkesin yüzünü güldürecek genişliği sunuyor. Koltukların kalitesi de bu sınıf otomobiller arasında ön sıralara çıkabilecek kadar iyi.

Fiat Egea Station Wagon Motor

Egea ailesinde sunulmaya başlayan dizel otomatik versiyonunu ilk olarak bu araçta kullanmaya başlamış olduk. İşte burada da en önemli kozunu oynamış oluyor. Bir aile aracı ve son derece başarılı bir dizel otomatik kombinasyonuna sahip. Fiat Egea Motor kaputunun altında yatan dizel ünite bizler için çok yabancı bir seçenek değil. Ancak ilerleyen geliştirme aşamalarının ardından Multijet II adı verilen bu motor 120 HP güç üretmeye başladı. 3750 d/d’de 120 HP güç üreten, 4 silindirli, 1598 cc hacmindeki, turbo dizel motor 1750 d/d’de 320 Nm tork üretiyor. Yüksek tork verisine sahip olması performans açısından onun hakkında ipuçları veriyor ama keşke bunu biraz daha alt devirde yapabiliyor olsaydı.

Fiat Egea Station Wagon Motor

Bu kombinasyona eşlik eden çift kavramalı otomatik şanzımanın çalışma karakteri de oldukça iyi. Motorun ürettiği gücü törpülemiyor. Maksimum hızı 200 km/s olan aracın 0-100 km/s hızlanması olarak 10.4 sn’nin yeterli olduğu belirtiliyor. Bir aile aracı için bunlar gerçekten de iyi değerler. Egea yakıt tüketimi konusunda da oldukça etkileyici sayılır. Tüketim söz konusu olduğunda işte burada da şanzımanın başarılı çalışma karakteri ön plana çıkıyor ve Egea SW 5.5 litre yakıtla yetinebiliyor. 100 km karma yol şartları altında yaptığımız testte bu sonucu bulduk ve oldukça iyi bir değer.

Güvenlik

Fiat Egea güvenlik konusunda nasıl sorusunun yanıtı ise şöyle: Fiat Egea SW’nin yakın bir zamanda EuroNCAP çarpışma testine girmesi bekleniyor. Testi yaptığımız sırada bu test sonuçları henüz açıklanmamıştı. Ama HB karoserli gövde ile yapılacak çarpışma testi sonucunun yakında açıklanmasını bekliyoruz. Buradan çıkan sonuç konusunda Fiat yetkilileri son derece umutlu ve araçlarının güvenlik konusunda sıkıntı yaşamayacağından emin görünüyorlar. Standart güvenlik donanım paketine baktığımız zaman birçok Premium araçta bile yer almayan güvenlik donanımlarına sahip olduğunu görüyoruz. Tüm bu sistemleri standart donanım listesinde sunuyor olması onu rakiplerinden net bir şekilde ayıran en önemli özellik olarak ön plana çıkıyor.

Konfor & Yol Tutuş

Konforu artıran en önemli konuların başında sessizlik geliyor. Bu açıdan başarılı olduğunu zaten söylemiştik. Buna derin çukur geçişleri sırasında da yaşam alanına darbe almayan süspansiyon sistemini ekliyor. Süspansiyon sisteminde önde MacPherson arkadaysa yarı bağımsız bir sistem kullanılmış. Genel anlamda konfor odaklı olarak çalışan bu sistem sert sürüşleri de çok fazla abartıya kaçmadan destekliyor. Hızlı viraj girişlerinde stabil yapısını korumayı başarıyor. Şanzımanın başarılı vites seçimleri de araç içi konforu artıran detaylardan. Yol tutuş anlamında belki sınıfının en iyisi değil ama beklenen güvenliği zorlanmadan sunuyor. Yönlendirme kabiliyeti açısından daha iyi olmasını beklerdik. Sistemde biraz boşluklar var ve bu sürüşe olumsuz bir şekilde yansıyor.

Konfor & Yol Tutuş

Fiat Egea Station Wagon Teknik Özellikleri

Motor : 1.6 lt
Motor Hacmi : 1598 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 120 HP 3750 d/d
Maksimum Tork : 320 Nm 1750 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 10.4 sn
Maksimum Hız : 200 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 4.5 lt
Şehir Dışı : 3.9 lt
Karma : 3.5 lt
Test : 5.5/ 102 lt
CO2 Emisyonu : 102 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4571 mm
Genişlik : 1792 mm
Yükseklik : 1514 mm
Dingil Mesafesi : 2638 mm
Bagaj Hacmi : 530 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 50 lt
Boş Ağırlık : 1350 kg
Lastik Boyutu : 205/55 R16

 

2.El Fiat Egea İlanları

3 YORUMLAR

  1. bu araca 1.6 motor ufak yetersiz buna yine 1.6 motor ve 5 silindir koyup 180 bg oldumu tadindan yenmez.torkuda yükseltir ve araç yolda kendini belli ederdi.dizel araçlarda 5 silindiride fiat koymuş olurdu ama nerde hem yakittan tasarruf hemde ergonomik bi motora sahip olurdu şahsen kasa görünüş iyi yalnız dediğim gibi motor olsaydı hic düşünmeden alırdım….

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here