Türkiye’nin Otomotiv İhracatı Arttı

0
1068

İOB Verilerine Göre Türkiye Otomobil İhracatından İyi Kazanıyor…

Türkiye kendi otomobilini üretemiyor, yerli otomobil üretimi yok, derken aslında ülkedeki yabancı markaların montajlanması ve ihracatından oldukça iyi bir gelir elde edildiği en azından bu gelirin de pek azımsanmaması gerektiği anlaşıldı. İOB verilerine göre Türkiye geçtiğimiz yıl otomobil ihracatından önemli bir miktarda milli gelir elde etti. İşte rakamlar…

 

Türkiye Otomobil İhracatı Rakamları

Geçtiğimiz haziran ayında 16.4 oranında bir artış yaşandı. Böylece ihracat rakamı 2 milyar 500 milyon dolara ulaştı. Binek otomobillerde tam %44 oranında ihracat artışı yaşanmış oldu. 

 

Türkiye Hangi Ülkelere Otomobil İhracatı Yapıyor?

Türkiye’de üretilen, montajlanan otomobiller ve yan sanayi ürünleri Amerika ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. Asya, Afrika kıtalarına da azımsanmayacak oranda ihracat yapılıyor. İhracatın geçtiğimiz altı ayda ülkelere göre artış oranları ise şöyle: İtalya’ya ihracat %16, Fransa’ya %35, Almanya’ya %36, İspanya’ya %29, ABD’ye %100, İngiltere’ye ise %50 oranında artmış. 

 

Otomotiv endüstrisi, yedek sanayi ile birlikte sadece ülkemzide değil tüm dünyada çok önemli bir pazar. Bu pazarda pay sahibi olmak ülkelerin kalkınması için büyük değer taşıyor. İstihdam yaratan en büyük alanlardan biri de yine otomotiv. Durum böyle olunca kendi markamızla ihracattan pay almak büyük fark yaratsa da üretim ihracatı yapabilmek de önemli. Dolayısıyla yukarıdaki veriler umut veriyor. 

 

Daha önce KKTC’de yerli otomobil üretimi için çalışmaların başladığından bahsetmiştik. Yakın bir sürede Türkiye’den de yerli marka için bir çalışma başlatılacağına dair duyumlar geliyor. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here