Motosiklet Zincir Ayarı Nasıl Yapılır?

0
3999
Motosiklet Zincir gerginlik Ayarı

Motosiklette sürekli dikkat ve kontrol etmeniz gereken en önemli parçalardan biri zincir gerginlik ayarıdır. İyi ve doğru yapılan motosiklet zincir gerginlik ayarı, parçanın ömrünü ve uzatır. Zincir bakımı ve ayarı, doğrudan motosikletinizin zincir ömrünü ve kullanım rahatlığını etkiler. Zincir bakımı yapmak ve zincirin gerginliğinin doğru olması çok önemlidir. Sürücülerin motosiklet zincirlerini çok fazla sıktıkları ve  istenmeyen durumlara düştüğü çok fazla gözlemlenir. Bir motosiklet zinciri çok sıkı ayarlanırsa motorun çeşitli bileşenlerine baskı uygulanır ve zincir dişlilerinin daha hızlı aşınma meydana gelir. Fazla gergin olan zincir motorun daha fazla çalışmasına ve süspansiyonun sıkı ve rahatsız olmasına neden olur. Bakımsız zincir kırılabilir ve zarar verebilir.

Motosiklet Zincir Ayarı Nasıl Yapılır?

Motosiklet Zincir gerginlik Ayarı fotoğraflı anlatım Motosiklet Zincir gerginlik Ayarı nasıl yapılır

 

 

 

 

Motosiklet arabalara göre daha az parçadan üretilirler. Bu parçaların en önemlilerinden biri motosikletin zinciridir. Motosiklet zincir ayarı yaparken dikkat etmeniz gereken birçok konu bulunur. “Motosiklet zincir ayarı nasıl yapılır?” sorusuna cevap verecek olursak her motosiklette zincir ayarının ölçüleri farklılık gösterebilir. Ancak zincirinizi genel olarak ayarlamak istiyorsanız, direktiflerimizi uygulayabilirsiniz.

  •  Zincir gerginlik ayarı, zincirin gerginliğini ayarlamanız için bulunan somunlarla yapılır.
  • Zincir bollaştıkça, jant milinin cıvatalarını gevşetip zincir gergi mekanizmasını ayarlamalısınız. Bu jant mili, zincirin aşağı yukarı 3-4 cm kadar ileriye veya geriye gidebilmesine olanak sağlar.
  • Zincirin üstte kalan yeri gergin olmalıdır. Yani üst zincir sarkmış olursa bu hatadır. Alt zincir ise hafif bol ve sarkma yapmış olması doğrudur.

Motosiklet Zincir Ayarı İçin Gerekli Ekipmanlar

Motosiklet Zincir gerginlik Ayarı ekipmanları

Zincir mekanizması, motosiklete göre farklılık gösterir. Ancak temelde ayarlama şekli aynıdır. Motosiklet zincirinin ayarlanması için gerekli olan bütün ekipmanlar, motosikletinizin avadanlığında yer almaktadır. Ayrıca avadanlığınız yoksa  3-4-5-6 allen anahtarlı veya 8-10-12-14 gibi  açık anahtar numaralarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Motosikletinize ince ayar yapmak istiyorsanız tork anahtarı da kullanmalısınız.

Motosiklet Zincirinin Gerginliği Nasıl Olmalı? 

Birçok motosiklet sürücüsü, motosikletlerinin zincirini kendisi kontrol eder. Motosiklet zincir gerginlik ayarı, tüm motosikletler için evrensel bir cevaba sahip değildir. Bu yüzden kullandığınız motosikletin zincir gerginlik ayarını, motosikletin kitapçığından veya yetkili servis çalışanlarından öğrenebilirsiniz. Motosiklet kapalıyken ve dik konumdayken zinciri aşağı ve yukarı hareket ettirerek çok sıkı olup olmadığını gösterir. Bir ölçü kullanırsanız zincirinizin ne kadar sıkı veya gevşek olduğunu öğrenebilirsiniz. Genel olarak motosikletlerde zincir gerginliği yaklaşık 20 – 30 mm veya gevşek durumda yaklaşık 2,54 cm zincir gerilimine göre ayarlanır. Ancak motosikletinizin gerçek zincir gerginlik ayarını öğrenmek için mutlaka motosikletinize ait olan el kitabına bakmanızı öneririz. Son olarak zincirin koruma bölümü üstünde motosiklet zincir gerginlik ayarının ölçüleri yazar.

Motosiklet Zinciri Çok Fazla Gergin Olursa Ne Olur? 

Motosikletin zinciri çok fazla gergin olursa sürüşünüzde bir takım sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

  • Gergin zincir, parçaların hızlı aşınmasına sebep olur.
  • Motor, zincirin sıkılığını telafi etmek için daha çok çalışır ve yakıt tüketimi artar.
  • Arka süspansiyonun daha az konforlu olmasına neden olur.
  • Gergin zincir kopma riski yaratır. Kopan zincir, motor bloğuna, çevredeki sürücülere, sürücü ve artçıya zarar verir.

Motosiklette Gergin Zincir Nasıl Anlaşılır? 

  • Zincirden gelen sesin fazla olması.
  • Yakıt tüketimindeki nedensiz artış.
  • Arka süspansiyonda konfor kaybı.
  • Zincirde yıpranmalar meydana gelmesi.

İkinci El Motosiklet İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here