Son dönemde aldatıcı araç ilanları hakkında önemli adımlar atan Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışını konu alan yeni bir düzenleme yayımladı. Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre, ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışında ilan sahibinin ayrıntılı doğrulama adımlarından geçmesi gerekecek. Ayrıca ilan siteleri, araç satışı yapan gerçek veya tüzel kişilerin bilgilerini ve satış yetkisini doğrulama noktasında sorumlu tutulacak.

ikinci el motorlu taşıt ilanlarına yönelik düzenleme

Stokçuluk ve fahiş fiyatlar konusunda düğmeye basan Ticaret Bakanlığı, ilan sitelerinde güvenli satış ortamı oluşturmak için Yönetmelikte farklı düzenlemeler yapmaya devam ediyor. Yayımlanan bu yeni düzenlemeye göre ilan sitelerine güvenliği sağlama noktasında büyük iş düşüyor. İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik gereğince ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek ve tüzel kişilerin uymakla yükümlü olduğu maddeler şu şekilde:

  • Gerçek kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını; tüzel kişinin unvan ve telefon numarasını üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce doğrulamak. Doğrulanmış bilgilerin güncelliğini korumak ve bu bilgileri saklamak.

  • İlana konu taşıtın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren üyenin ilana konu taşıt sahibi tarafından yetkilendirildiğini ilanı yayımlamadan önce doğrulamak.

  • Piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik tedbirleri almak, etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarının ve tüketicinin korunması amacıyla Bakanlıkça alınan tedbirlere uymak.

Yapılan düzenleme, ilan sitelerinde kimliğini gizleyerek sahte hesaplarla ilan veren kişilerin engellenmesinin yolunu açacak. Kişinin kendisine, eşine, birinci veya ikinci dereceden akrabalarına ait olmayan yabancı araçların satışı ise yetki belgesi ile mümkün olacak. Bu noktada ise Ticaret Bakanlığının denetimlerine tabi, güvenilir ilan sitelerinin tercih edilmesi büyük önem kazanacak gibi görünüyor.

arabam.com’daki On Binlerce İkinci El Araç İlanı Yalnızca Bir Tık Uzağınızda!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here