Bedelli Askerlik İçin Arabanızı Satmayı Düşünüyor musunuz?

0
7659

Bedelli askerlik için satılık araba var mı? Bedelli askerlik için araba satmak ya da arabanızı değerinde satmak üzere arabam.com’a kulak verin!

Bedelli Askerlik İçin Arabanızı Satmayı Düşünüyor musunuz?

Geçtiğimiz günlerde TBMM onayından geçen ve Bedelli Askerlik maddesini de kapsayan Torba Yasa, pek çoğumuzun gündeminde. Bedelli askerlik yapmak için gereken 15 bin TL rakamı bir araya getirmek üzere arabasını satmayı düşünenler de çok. Bedelli yasası TBMM’den geçeli henüz bir kaç gün oldu ama şimdiden bedelli için satılık araba ilanları dikkat çekiyor. Bedelli için aracınızı satmayı düşünüyorsanız size işleri kolaylaştıracak ve hızlandıracak tavsiyelerimiz var. İşte detaylar…

Bedelli YasasıBedelli Nedeniyle Satılık Araba İlanları

Yasal düzenlemeden faydalanmak üzere pek çok kişi arabasını satma kararı aldı. Bedelli sebebiyle arabam satılık ilanları sayısı giderek artıyor. Bu ilanlarda “bedelli parası için satıyorum”, “bedelli nedeniyle doyamadan satmak zorunda olmak”, “bedelli için”, “bedelliden ötürü satılık” gibi başlıklar dikkat çekiyor.

Söz konusu ilanlar, yeni bir araba almayı düşünenler için doğru fırsat olabilir. Ancak burada bazı konulara mutlaka dikkat etmek gerekir. Dikkat etmeniz gerekenleri de şöyle özetleyelim:

Bedelli AskerlikBedelliden Satılık İlanı Veren Dolandırıcılara Dikkat!

Aracın ilanını dikkatle inceleyin. Her zaman ikinci el dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olun. Bu sürecin ikinci el araba dolandırıcıları için de bir fırsat yarattığını ilan başlıklarını bu şekilde verebileceklerini unutmayın! Zira, genellikle “mantıklı” bir sebeple aracı değerinden düşük fiyatla satmak üzere ilan çıkar ve alıcının uygun fiyata daha iyi bir araba alma hayalinden faydalanırlar.

Alacağınız Arabayı Bi’ Görün!

Aracı uzaktan da olsa mutlaka görün. Bu amaçla kendi numaranızı gizleyerek “bi’ görelim” özelliğini kullanabilirsiniz.

Kapora Adetten Değil!

Araç alım satımlarında kapora almak ya da vermek aslında mağduriyet yaratıyor. Buna hiç gerek yok. Notere gidin, orada satışı gerçekleştirin.

Biraz da 2018 Bedelli Askerlik konusundan bahsedelim.

Bedelli Askerlik Hakkında Bilgi

Bedelli Askerlik, kulağımıza sanki yeni bir şeymiş gibi geliyor ama aslında Osmanlı’dan beri farklı kapsamlarla ve şekillerle uygulanıyor. Biraz bakalım; Türkiye’de Bedelli Askerlik hangi yıllarda kabul edilmiş.

Osmanlı'da Bedelli AskerlikTürkler’de Bedelli Askerliğin Tarihçesi

2018 Temmuz ayı itibariyle kapsamı çok daha geniş olan bir Bedelli Askerlik yasası görüyoruz. Ancak bedelli konusu ülkemizde bir ilk değil. Hatta bu işin temeli Osmanlı’ya kadar gidiyor. Evet, tarihçilere göre Osmanlı ordusunda da bir bedelli askerlik uygulaması vardı. Adı da Bedel-i Şahsi. O zaman 5 yıl olan askerlik için kura ile belirlenen kişiler göreve çağırılıyordu. Ancak 1700’lerin başlarında kabul edilen bir kanunla kurada adı çıkan kişiler, bazı kriterleri taşımak kaydıyla kendilerinin yerine başkasını askere gönderebiliyordu. Fakat bu kişinin askerlik boyunca tüm masraflarını karşılamaları ve ailesine bakmaları esastı.

1870 yılında ise ilk kez nakti belli olan bedelli askerlik Osmanlı ile Türklerde uygulamaya alındı.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında da bir bedelli uygulaması var. 1927 yılında kabul edilen kanunla Türkiye’ye başka bir ülkeden göçen ve T.C. vatandaşı olanların daha önce yaşadıkları ülkede askerlik yaptıklarını kanıtlamak şartıyla burada bedelini ödeyerek askerlik yapmamaları mümkün kılınmış.

Bu saydıklarımızdan sonra 1987’de, 1992’de, 1999’da, 2011’de, 2014’te ve en son da 2018’de Bedelli Askerlik yasası TBMM’de onaylandı.

2018 Bedelli Askerlik Düzenlemesi Neleri Kapsıyor?

Bedelli Askerlik için son düzenleme 23.07.2018’de TBMM Komisyonunca kabul edildi. TBMM Bütçe ve Planlama Komisyonunca kabul edilen düzenleme, 21 gün temel askerlik eğitimi alan 25 yaşından büyük olan ve 15 TL bedeli ödeyen T.C. vatandaşları askerlik görevini yapmış kabul edilecek. Bedelli askerlik bedeli için taksitlendirme var mı, çalışanlar işini mi bırakacak gibi soruların yanıtları da şöyle…

Bedellide Taksit Yapılacak mı?

Yasa maddesi diyor ki, “Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaları için başvurularda 15 bin Türk lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını bir defada ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri gerekecek” Yani bedelli için taksitlendirme yok.

Çalışanlar Temel Askerlik Eğitimi Süresince Nasıl İzin Alacak?

Yasal düzenleme, bu anlamda şirketleri de kapsıyor. Bir iş yerinde çalışan ve bedelli askerlik için temel eğitime gidecek olan vatandaşlar yasa ile korunan haklara sahip olacak. Buna göre bu süre boyunca aylıksız ya da ücretsiz izinli olacaklar.

Yoklama Kaçaklarına Müjde!

Bu düzenleme hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılanlar sona erdirilecek. Bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilmeyecek.

Bedelli için araba satmak üzere arabam.com üzerinden hızlı ve çok pratik bir biçimde ilan oluşturabilirsiniz. Bedelliden arabamı satmak istiyorum kararını aldıktan hemen sonra araba.com’a girin, ücretsiz üye olun ve sistemin size gösterdiği adımları takip ederek kolayca ilanınızı oluşturun. Akıllı telefon ya da tabletten de arabam.com’da satılık ikinci el araç ilanı oluşturabilirsiniz. Eğer arabanızın değerinden emin olamıyorsanız ve her ne kadar aceleniz olsa da onu değerinde satmak istiyorsanız arabam kaç para uygulamasını kullanın. Sistem, aracınızla benzer özelliklerdeki diğer araçların değerlerini dikkate alan bir analiz yaparak size doğru bir fiyat aralığı sunar. Mutlaka deneyin!

Siz de ücretsiz ilan vermek için tıklayın!

Bedelli için verilmiş 2.el araba ilanları için tıklayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here