Audi RS Q E-Tron Modelinin Kokpitini Tanıttı!

Dakar Rallisi 2022, 2 Ocak- 14 Ocak tarihleri arasında, Suudi Arabistan’da gerçekleşecek. Önümüzdeki yıl 43. Kez düzenlenecek efsanevi etkinlikte, Audi RS Q e-tron araçlar da yarışacak.

Audi RS Q E-Tron

1Audi RS Q E-Tron yüksek teknolojili kokpitlerini tanıttı.

Audi, 2022 Ocak ayında düzenlenecek olan Dakar Rallisi’nde RS Q e-tron araçları ile bulunacak. Audi, pilot ve Co-pilotların yarış süresince bulunacakları ve taşıtlarını yönetecekleri alan olan kokpitlerini görücüye çıkardı.

Audi Taşıtlarını sürecek pilotlar, uçak kokpitini andıran RS Q e-tron ile Dakkar’ın tozunu attıracak. Dakar’da yarışacak Audi araçların direksiyonunda yer alacak isimler ise; Mattias Ekström, Stéphane Peterhansel ve Carlos Sainz. Pilotlar bu yeni kokpit sayesinde, binlerce kilometrelik çöl parkurunda, alıştıkları görev rutininin dışına çıkarak; aracın hızlanması, yavaşlaması, yönlenmesini sağlarken, bir yandan da tamamen araziye odaklanmış olacak.

2Audi RS Q E-Tron Kokpiti Nedeniyle, Pilot ve co-pilot arasındaki görev, yeniden dağıtılıyor

Ralli pistlerinden aşina olduğumuz, Co-pilotun yönlendirmesiyle aracı kullanan pilot algısı değişiyor. Dakar’da işe kokpit teknolojisi dahil oluyor. Yeni düzenlemeler, yönlendirme görevlerini çok kesin kurallar ile sınırlandırıyor: Kokpitteki enerji kazanım el freni özelliği, sekiz düğmeli direksiyon simidi, ekrandan 24 farklı işlevi yapabilme özelliği, acil durum sistemi iritrack aracın yönetim anlayışını değiştiriyor. Ayrıca, akıllı tabletler sayesinde kâğıt üzerindeki yol notları, yerini dijitale bırakıyor.

3Audi RS Q E-Tron Kokpiti, Enerji Kazanımlı El Freni

Pilotlar, Audi RS Q e-tron’daki enerji konvertörlü elektrikli tahrik sayesinde artık vites değiştirmek zorunda kalmayacaklar. Kokpitin merkezinde, çift kranklı alüminyum bir el freni kolu bulunmakta… Hidrolik fren, bir geri kazanım sistemiyle yenilikçi kablolu fren sistemiyle birleştirilmiş olduğundan dolayı el frenini çekmek, ayak frenini kullanmak gibi enerjiyi geri kazanmaya yardımcı oluyor.

El freninin temel amacı ise, aracın kontrollü bir şekilde dönmesini ve kaymasını sağlamak… Bunun için de özellikle sert virajlarda arka tekerlekleri kısa süreli kilitleyecek.

4Audi RS Q E-Tron Kokpitindeki Sekiz Düğmeli Direksiyon Simidi

Audi Q r-tron kokpitinde bulunan direksiyonda, sekiz adet düğme bulunuyor. Pilot bu düğmeler sayesinde; kornayı, ön cam sileceklerini ve yazılımdaki veri girişlerini de kontrol edebiliyor. Yine isterse; bir anormalliği zaman damgasıyla hafızada saklayabiliyor.

Ayrıca, maksimum hızın sınırlandırıldığı bölgelerde “hız sınırlayıcıyı” bu düğmeleri kullanarak etkinleştirebiliyor.

Pilot, direksiyon simidinin arkasında bulunan ekran sayesinde; lastik basınçları, sürekli değişken elektrikli tahrik tarafından seçilen yön ile mevcut hız hakkında bilgilere de hâkim olabiliyor. Ayrıca bu ekran, sistemin aniden kapanması veya batarya bağlantısının kesilmesi gibi durumlar için pilotlara ikaz işaretlerini de içeriyor.

Ön camın üst kısmına ve yanına monte edilmiş iki küçük ekran bulunmakta ve bu ekranlar sayesinde kullanıcının, ihtiyacı olan temel bilgileri görüş alanında yer alıyor: soldaki ekran yönü gösterirken, sağdaki ekran aracın hızını gösteriyor.

5Pilot ve CO- Pilot Arasına Yerleştirilmiş Ekranda 24 Farklı İşlev Bir Arada

Lastik basınçları, seçilen fren dengesi, kablolu fren sistemi; hız sınırı olan bölgeler için maksimum hız değeri, klima değeri gibi arzuya bağlı olarak atanacak 24 farklı işlev pilot ile co- pilot arasında bulunan, tam ortaya yerleştirilmiş ekranda bulunuyor. Bilgi, sistem veyahut işlev düzgün çalıştığı zaman yeşil, bir hata olduğu zaman ise kırmızı renk ile belirtiliyor.

6Co- Pilot Kontrolünde Bir Panel Var

Co- pilotlar için bir panel düşünülmüş. Engebeli parkurlarda, zorlu şartlarda saatte hızla giden bir araç içinde aracın tüm özelliklerini işlevsel olarak kullanmak ve hatayı minimuma indirmek için anahtar panelinin kontrolünü co- pilotlara verilmiş durumda.

Navigasyon görevi Co- Pilotlarda. Bu yıl ayrıca Dakar’da yeni bir düzenleme var: Bu yıl takımlar, rota bilgisini her sabah etap başlamadan 15 dakika önce teslim alacaklar.

7Yol Notları Tablette Tutulacak

Dakar’da dijital yol notlarına geçilecek. Co- Pilotlar bundan böyle pilotları arazide yönlendirmek ve aynı zamanda öngörülen rotayı sürdürmek için iki tablet ekrana bakacak. Soldaki ekran arazideki yolu gösterirken sağdaki ise GPS navigasyonunu içeriyor. Ayrıca her ekibin kullanması gereken dijital yol noktalarını doğruluyor.

 İkinci El Audi İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Audi RS Q E-Tron

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here