Japon otomobil devi Toyota, Türkiye’yi hibrit otomobil üretim merkezi yapacak yeni yatırımını açıkladı. Sakarya’da bulunan fabrikanın kapasitesi geliştirilerek yılda 162 bin Hibrit otomobil ve 44 bin batarya üretilecek. Yaklaşık 7 milyar TL‘lik yatırım ile birlikte proje bazlı devlet desteği alınacak. Henüz kesin olmamakla birlikte Toyota C-HR‘ın hibrit versiyonunun üretileceği tahmin ediliyor.

Toyota, Hibrit ve Plug-in Hibrit’i Türkiye’de Üretecek!

Şarj edilebilir Hibrit otomobili üretmek için şimdiden fabrika optimizasyon çalışmalarına başlayan Toyota, 7 Temmuz 2022 tarihinden itibaren 4 yıllık süre içerisinde 7 milyarlık yatırımı kullanacak. Yatırımla ilgili en önemli unsur ise Hibrit, Plug-in Hibrit ve bataryalarının üretilecek olması. Projenin başlamasıyla birlikte Sakarya’da ki Toyota fabrikası Türkiye’de ilk Plug-in Hibrit üretilecek fabrika oluyor.

Ayrıca 4 yıllık süre sonrasında Sakarya’da ki fabrikada yılda 44 bin batarya, 162 bin Hibrit üretecek. Ayrıca yıllık üretim kapasitesini toplamda 442 bin adede çıkarmayı hedefliyor. Fabrikanın şuan ki üretim kapasitesi ise 280 bin adet.

Fabrikanın Kapasitesi 442 Adede Ulaşacak!

 

toyota fabrika

1994 yılından itibaren ülkemizde üretim yapan Toyota’nın banttan indirdiği araç sayısı 3 milyon adedin üzerinde. Halihazırda yıllık 280 bin adet üretim yapan fabrika, yıllık üretim adedini 442 adede çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca yatırım planı 4 yıl sürecek ve bu sayede fabrika çalışanlarına 57’si daha eklenecek. Devlet desteği alan şirkete bu sayede gümrük vergisi muafiyeti, istisnası, KDV, KDV iadesi ve vergi indirimi gibi çeşitli muafiyetler uygulanacak. Fakat hedeflenen sayılara ulaşılamazsa Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ek süre verecek.

Sakarya Üretim Tesisi Global Anlamda Önemli Aktörlerinden Biri

 

erdoğan şahin

Toyota Türkiye Genel Müdürü ve CEO’su Erdoğan Şahin yaptığı açıklamada; “Şirketimizin büyümesi; yüksek üretim kalitemizin, verimliliğimizin ve diğer birçok faaliyetlerimizin Toyota yönetimi tarafından takdir görmesinin bir sonucudur. 2023 yılında üzerimize düşen görevleri büyük bir özveri ile planladığımız çerçevede hayata geçireceğiz. Toyota’nın sürekli gelişim yaklaşımının yansıması olan bu yatırım, güçlü üretim alt yapısı ile farklı beklentilere cevap verebilecek nitelikte araçlar üretmeye devam etmek için önemli bir adımdır. Söz konusu yatırım aynı zamanda, Toyota’nın küresel gücünün bir parçası olacak. Sakarya’daki üretim tesisimizin, global anlamda önemli aktörlerinden biri sayıldığını da teyit etmektedir.” şeklinde konuştu.

Sakarya’da Üretilecek C-HR İkinci Nesil Nasıl Görünüyor?

 

toyota c-hr ikinci nesil

İngiltere merkezli medya şirketi Auto Express, daha önce Toyota C-HR ikinci nesle ait olduğunu iddia ettiği bazı casus görüntülerini paylaşmıştı. Konuyla ilgili detaylar ise yakında açıklanacağı tahmin ediliyor.

Sıfır KM Toyota C-HR Fiyatları ve Paketleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here