VW’den emisyon skandalı

26
2985

Dünyanın en büyük otomobil markası olmak için Japon Toyota ile kıyasıya rekabete giren Alman Volkswagen’e, ABD’den şok haber geldi. VW’nin ABD’de sattığı 2.0 litre dizel motora sahip araçların, emisyon testlerini manipüle ederek çevreyi belirtilenden 40 kat daha fazla kirlettiği tespit edildi. VW’nin bu motorlara sahip toplam 482 bin araç için 18 milyar dolara yakın ceza ödemesi gündemde.

JAPON Toyota ile dünyanın en çok otomobil satan markası olmak için kıyasıya mücadele veren ve ilk kez bu yılın ilk yarısında bu ünvanı alan Volkswagen’e ABD’den şok ceza göründü. Amerika Çevre Koruma Dairesi (EPA), Alman otomobil üreticisi Volkswagen’i iklim koruma kanunu ‘Temiz Hava Yasası’nı ihlal etmekle suçladı ve 482 bin dizel yakıtlı aracın geri çağrılmasını talep etti. EPA tarafından, VW’nin motordan çıkan zararlı maddelerin ölçümünü manipüle eden bir bilgisayar programı kullandığını bildirildi. Bilgisayar programıyla yapılan manipülasyon ile çevreye verilen zarar miktarının, limitin 40 kat altında gösterildiği açıklandı. Bu durumda şayet suçlamalar ispatlanırsa VW’nin ABD’ye 18 milyar dolar para cezası ödemek zorunda kalacağı tahmin ediliyor. Ayrıca sivil davaların da yolunun açılacağı belirtiliyor.

ARAÇ BAŞINA 37.500 $

Volkswagen Grubu’ndan yapılan resmi açıklamada, Amerikan yetkililerle birlikte çalışmaya hazır oldukları bildirilirken, suçlamalarla ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi. EPA tarafından yapılan incelemeler sonucunda suçlamalar 2009 ile 2015 model VW ve Audi markalı 4 silindirli 2 litre TDI motora sahip araçları kapsıyor. Modeller arasında Jetta, Beetle, Golf, Passat ve Audi A3 yer alıyor. EPA tarafından yapılan açıklamada 2008 yılından bu yana satılan ve kapsama giren 482 bin adet 4 silindirli dizel otomobil olduğu belirtildi. EPA yetkilileri Volkswagen’in kanun ihlali karşısında araç başına 37 bin 500 dolar ceza ödeyeceğini, toplam cezanın da 18 milyar doları bulabileceğini belirtti.

EN TEMİZ DİZEL

4 silindirli 2.0 TDI motorların bir bilgisayar yazılımı ile emisyon testlerinin manipüle edilmesinden dolayı araçların belirtilen nitrojen oksid salımından 40 kat daha fazla salınım yaptıkları tespit edildi. Eğer bu suçlama nedeniyle 18 milyar dolarlık bir ceza kesilirse VW Grubu’nun bu yükün altından kalkması çok zor olacak. Sektör yetkilileri, ‘Volkswagen Grubu’nu çok zorlayacak bir ceza’ yorumunda bulunuyor. Diğer taraftan bu yıl ABD’de yayınlanan televizyon reklamlarında, “Amerika’nın 1 numaralı dizel otomobil markası” diye anonslar yapan Volkswagen, ülkedeki en temiz dizel araçları sattığını iddia ediyordu. 2009 yılından bu yana VW ve Audi’nin Amerika’daki dizel satışları ise bu paralelde yüzde 15 artış göstermişti.

FRANKFURT’TA ELEKTRİK ATAĞINA KALKMIŞTI

BÜNYESİNDE Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda markalarını bulunduran Volkswagen Grubu’nun CEO’su Martin Winterkorn, ABD’deki bu şok karardan önce Frankfurt fuarında yaptığı açıklamada 2020 yılına kadar 20 elektrikli ve hibrit otomobili piyasaya sunacaklarını ve bu alanda lider olacaklarını açıklamıştı. Artık gelişmiş ülkelerdeki emisyon kuralları karşısında zorlanan firmalar çözüm yolu olarak sıfır emisyonlu elektrikli araç geliştirmeye ağırlık verdiklerinin sinyallerini vermişti.

BİR DARBE DE ÇİN’DEN GELDİ

Volkswagen’in aslında son yıllarda ABD’de satışları önemli ölçüde düşüş kaydetmişti. Yani Amerikan pazarında zor bir dönemden geçen Alman marka, bunu aşmanın yollarını arıyordu. Ağustos ayı sonuçlarına bakıldığında ise VW’nin tüm dünya satışlarında bir azalma görülüyor. Özellikle Çin’deki satışların azalması grubu çok etkilerken, ABD’dan gelen bu şok haber ise ikinci büyük darbe olarak kabul edildi. VW’den yapılan açıklamaya göre grubun ağustos ayında tüm dünyada satışları yüzde 5.4 oranında azalırken, satılan araç sayısı 714 bin 400’e geriledi. Grubun 8 aylık cirosu ise yüzde 1.5 oranında azaldı.

Winterkorn: ÖZÜR DİLERİM

VOLKSWAGEN Grubu CEO’su Martin Winterkorn, ABD’de yapılan araştırmanın inceleme sonuçlarını çok ciddiye aldıklarını belirterek şunları söyledi: “Kişisel olarak müşterilerimizin ve kamuoyunun güvenini sarstığımız için içtenlikle özür dilerim. Bu dava ile ilgili ajanslarla en hızlı ve en şeffaf şekilde, açık ve net olarak gerçeklerin ortaya konulması için işbirliği yapacağız. Bu konuyla ilgili bağımsız bir şirket tarafından da soruşturma yapılması için talimat verdik. Bu sorun kişisel olarak benim ve tüm yönetim kurulunun en öncelikli konusudur.”

İLK KEZ LİDER OLDU

KÜRESEL otomotiv sektöründe 1 numara olmak için büyük rekabet yaşanıyor. 2008 yılında ABD’li General Motors’u (GM) 77 yıllık tahtından indirerek dünyanın en büyük otomotiv şirketi unvanını alan Toyota ile Avrupa’nın en büyüğü Alman Volkswagen Grubu, liderlik için son 2 yıldır büyük mücadele içindeler. İşte bu kıyasıya yarışta Volkswagen, bu yılın ilk 6 ayında ilk kez ezeli rakibi Toyota’yı geçti.  5.04 milyon adetlik satışa ulaşan VW Grubu, dünyanın bir numaralı otomotiv markası oldu. Japon üretici Toyota; Lexus, Daihatsu ve ağır ticari araç markası Hino’yla 5.02 milyon adetlik satışta kaldı. Volkswagen ve Toyota’yı satışları yüzde 1.2 oranında gerileyerek 4.86 milyon adede inen GM takip etti. 2018 yılında dünya lideri olmayı isteyen VW Grubu böylece hedefine çok daha önceden ulaştı. Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Seat, Scania, MAN ve Bugatti gibi markaları bünyesinde toplayan VW Grubu’nun Toyota’yı geçmesinde, Avrupa Bölgesi’nde satışların son 5.5 yılın en yüksek performansını göstermesi etkili oldu. Şirket 22 milyon adetlik dünyanın en büyük pazarı Çin’de vites küçültmesine karşın liderlik koltuğuna oturdu.

Emre Özpeynirci / Hürriyet

26 YORUMLAR

  1. Birçok dergiye siteye para yedire yedire buraya kadar geldiler. Yok gerçekten kaliteli araçlar üretiyorlar ama motorları malesef yeterli değildi. Bu durum gün yüzüne çıkmış oldu. Neden F1 de yer almadıkları içinde bu durum sanırım yeterince açıklayıcı olmuştur. Sonuç, Türkiye’deki fiyatları değişmez 🙂

  2. VAG (vw-seat-skoda-audi) grubu milleti senelerdir kandırmaktan başka iş yapmıyor önce 1,6 fsi motor çıkardılar sorunlu sonra 1,4 tsi motor çıkardılar patır patır turbolar patladı üstüne sağlık hala satmakla israrlı olan bozuk DSG’li şanzumanlar (7 ileri kuru tip) uzun senelerdir kullandığı 1,6 MPİ motorların gaz kelebeğinin tıkanması kronik sorunlar gözümü açtığımdan beri hep sorunlu olmuştur VAG gurubu şimdide en büyük hileyi 2,0 tdi motorların emisyon değerleri ile oynadılar tek kelime yazıyorum gerçekten iğrendim bu markadan bırakın otomobil almayı bir iğne almam bu firmadan….!!!

  3. sanayi bakanlığı uyuyor,abd nasıl cezayı kesiyorsa bizde kesebilmeliyiz bir yöndende bunca yılın kazığınıda çıkarmış oluruz.

  4. birçok kronik sorunu olan boş araçları ful dolu fiyatına 6 ay sıraya girerek hemde fiyatını bile sabitlemeden satın alan yurdum insanı amerikadaki emisyon oranlarında sahtekarlık yaptı diye volkwagen satın almaktan asla vazgeçmez önümüzdeki yıllarda daha fazla araç alarak volkwageni sıkıntıda kurtarır.

  5. bugüne kadar uzun müddet audi-vw ve grubun diğer araçlarını kulanıp da memnun olan tek insan duymuştum ; onno usta .. audi için yıllar önce “çok sağlam ve kaliteli bir araçtır” deyince şaşkınlıktan ağzım açık kalmıştı.. onno usta bu işlerin piridir lakin tek katılmadığım yorumu da budur . kaza yapan bir audi-vw ‘ye bakın, kağıt gibi yırtılır gider.. süreki yazılım hatası, turbo sorunu, rot rotil ön düzen sorunu, dsg sorunu yaşar durursunuz .. bir de artisttirler , geçen sene almanya’da stoklar şiştiği halde doğuş kasden araçları azar azar getirdi ; “efendim araç yetiştiremiyoruz !” hadi len ordan….. akıllı olanları uyardım ; “2.0 tdi 150 ps alacağınıza , aynı paraya 1.6 , 136 ps c200 mercedes alın ” diye.. akıllı olanlar aldı ; çatır çatır keyfini sürüyor şimdi…..

  6. garantisi dolmadan patlayan dsg-turbo-beyin arızaları, çin ve meksika üretimi içeri su alan jettaları, donanım cimrisi, iihs güvenlik testinde passat cc skandalı derken ww sonunda emisyon hilekarlığıyla şaşırtmadı. amerika bu sahtekarlığı affetmedi. ama bizim kulaktan dolma araba alanlar emre bey’in dediği gibi 6 ay sıra beklesin.

  7. merhaba herkese.Yaklaşık 1 ay önce sıfır araç(focus) aldım.Onu alıncaya kadar renoult ve ww yede gittim.özellikle ww de o kadar geri teknoloji var ki fordun en boşu olan trend x modeli dahi ww nin en fulünden daha full idi.son bir hamle ile fordda karar kıldım.Şimdi olup bitenlere bakıp iyi ki ford almışım diyorum……

  8. Yazık daha yeni aldığım passat 2015 tdi dünya para verdim..işyerinde herkeze madara olduk.bu kadar para verdin çevreyi kirleten arac a biniyorsun diye…ne yapıcağız şimdi devlet yardım etsin bizim durumumuza paramızı geri ödesin..

  9. Ben toyota çalışanıyım.size objektif bir kaç birşey söylemek isterim. Vw parasının ve kalitesinin aracı değil insanlarda kalite ve güven duygusu verilerik satılan bir aracta değil bizim en yakın rakibimiz olmasına rağmen güvenlik ve çarpışma testlerinde onlardan çok daha öndeyiz sadece şu algı var bizde arac satılıyor sıraya yazıyorlar arac çok iyi yok böyle birşey sadece pazarlama stratejisi bu konuda doğuş grubunu taktir etmek gerekir ve bu strateji bence okullarda ders olarak verilmelidir
    Bakın bu çevre skandalından sonra avrupa ve abd ki duyarlı vatandaşlar vw almayacaktır satışlar düşecek türkiyede bekleme süresi artacak artacak ve hala şunu diyeceğiz artık 1 sene bekliyoruz bu arac dahada süper olmuş :)) japon araclarından vazgeçmeyin alman araclarında sadece mercedes tek geçerim

  10. HOLLANDA, İSVEÇ wolgswagean ın dizel araç satışını süresiz olarak durdurma kararı almış..sebep çevreye gereğinden fazla karbonmonoksit gazı yayması ve haksız rekabet ile tüketicileri kandırması,söylentilere göre wolsgswagean bu hatasını temizlemek için 18 milyar dolar fon oluşturmuş..yani çok büyük rakam..bizim yetkili bakanlığımız çevreyi kirleten bu firmanın satışını hala durdurmadı….. hala satıyorlar..vatandaş olayın farkında değil yatırım olarak ta alınan bu araçlar ikinci elde çok büyük zarar oluşturacak..bilenler bilmeyenlere anlatsın durumun farkına varalım bilincli tüketici olalım….

  11. insanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim,diyen bosch reklamı aklıma geldi.Alman malı iyidir algısı an itibarı ile çökmüştür. bir kişiye yada kuruma hak ettiğinden fazla teveccühte bulunursanız olacağı budur.

  12. bluemotion saçmalığına inanan mı vardı vw’nin fazladan 3-5 bin tl kazanmak için uydurduğu bi yalandır bluemotion ki bu 1.6 motorlar eski 1.9ların revize edilmiş hali. Sürekli orasını burasını değiştire değiştire 20 senedir aynı motor bloğunu kullandılar. Bu kadar havayı kirletmesi doğal haliyle. Diğer firmaların son 5-6 senede kullandığı tüm 1.6 dizeller baştan tasarlandı. Ancak VW ar-ge gideri ayırmamak maliyet yaratmamak için 20 senelik motorları revize edip piyasaya sürüyor. Bu halk akıllanmadıkça daha kazık yemeye çok mahkum. İddaa ediyorum passat’ın satışı ülkemizde yasaklansın mesela 2. el passat fiyatları artacaktır. Hayatında 3-5 arabaya binen insanlar VW diyince bişey sanıyorlar yazık.

  13. garantisi dolmadan patlayan dsg-turbo-beyin arızaları, içeri su alan jettaları, dünyaca ünlü güvenlik testi iihs’de civic ve corolla’dan güvenlik dersi alan, maliyeti düşürme adına çin ve meksika üretimi, donanım cimrisi ww’e yakışan son hamle emisyon sahtekarlığı. ww pişmanlıktır. aman japon’dan şaşmayın. en azından sorunsuz, sağlam ve Türkiye’de üretiliyor. toyota lexus amerika’da 12 kez üst üste, subaru 4 kez üst üste yılın en güvenilir aracı seçilmiştir. keza yeni civic sınıfının en güvenilir aracı seçilmiştir. ingiltere’de yapılan en sorunsuz araç sıralamasında ilk beş aracın dördü japondur. ( mazda-toyota-honda-mitsubishi) ülkemize kuruş yatırım yapmadığı gibi teröre destek veren almanlardan araç alan varsa ben milliyetçiyim demesin lütfen.

  14. Diğer markaların bu hileye gereksinimi yokmuydu? Onlar hallettide VW hakkından gelemeyip hile mi yaptı? Hiç alakası yok. Çok yakında göreceksiniz. Hile tüm markalarda çıkacak. Açıklamasını yazardım ama vaktim yok. İMZA…

  15. Sevgili arabam.com, “Son Haber” bölümünüzü biraz iyileştirseniz artık diyorum…son haberiniz 24 Eylül tarihli, yani bu haber 1 haftalık. 1 Haftadır dünyada ve Türkiye’de otomobil sektöründe haber yok mu? Bu konuda çok daha verimli ve kaliteli çalışan türk siteleri var. Yabancı olanlar zaten bizimkiler ile hiçbir açıdan kıyaslanamaz. Onlara yetişmeye çalışın, kendinizi geliştirin biraz!

  16. ABD’de patlak veren VW araçlardaki emisyon skandalı dünyaya kısa sürede yayıldı. İsviçre ve Hollanda, VW’in satışını yasakladı. Fransa, Norveç, Yeni Zelanda ve İtalya ise VW ithalatını yasakladı. Almanya tarihinin en büyük otomotiv skandalı olarak tarihe geçen VW’le ilgili şok açıklama Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’den geldi. Wolfgang Schaeuble, “Skandal, Almanya ekonomisi için şimdilik bir tehdit yaratmıyor. Ancak şunu da unutmamak şart. VW’in varlığını eskisi gibi sürdürme ihtimali artık yok. Otomotiv piyasasında artan açgözlülüğün nedeni bu skandalın temelinde yatıyor” dedi. Volkswagen’nın markaları VW, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, VW Ticari ve Scania zor durumda kaldı. Şirketin hisseleri yüzde 50’ye yakın değer kaybetti. Alman hükümetinin son açıklamaları Volkswagen’i daha da zor durumda bıraktı.

  17. Japon otomobil üreticisi Toyota ile Alman otomobil üreticisi Volkswagen arasındaki çekişme hız kesmeden devam ederken satışlar bazında dünyanın en büyük otomobil üreticisi bir kez daha tahtı ele geçiren Toyota oldu. Ekim ayına girerken toplamda 7.49 milyon araç satmayı başaran Toyota 7.43 milyon araç satan Volkswagen’i geride bıraktı. Bu yılın ilk altı aylık döneminde lider olan VW emisyon krizinin ardından yaşadığı düşüşle yılın en çok satan markası ünvanını Toyota’ya bırakacak gibi görünüyor.

  18. 2015 yılı Volkswagen için tam anlamıyla kabus gibi geçti. Şirket egzoz emisyon değerleriyle oynadığını kabul etmiş ve bu skandal dünya genelinde büyük yankı uyandırmıştı. Volkswagen için kabus yılın son günlerinde de devam ediyor. Her yıl açıklanan “Dünyanın en değerli 100 şirketi” sıralamasında yıllardır yer alan Volkswagen uzun bir aradan sonra bu listenin dışında kaldı. Geçtiğimiz yıl listenin 65. sırada bulunan şirket, 2015’i listenin dışında kapattı. Listenin üst sıralarında Apple, Google’ın bağlı olduğu Alphabet ve Microsoft gibi teknoloji şirketleri yer alırken otomotiv markaları orta sıralarda yer aldı. Listede en değerli iki otomotiv markası Almanya’dan BMW ve Mercedes oldu. Almanya’dan ayrıca Audi de listede yer aldı. Listede yer alan diğer otomotiv markalarıysa Ford, Toyota, Hyundai, Mini, Honda, Nissan ve Kia oldu.

  19. Bmw ve Mercedes’in en değerli marka olduğu listeyi merak ettim kaynağınız nedir? Forbes listesinde, otomotiv kategorisinde Toyota 1. Bmw 2. Honda 3. Mercedes 4. Genel kategoride de Toyota 8. sırada.

  20. ABD Adalet Bakanlığı 2 gün önce vw’ye emisyon sahtekarlığı nedeniyle dava açtı. 90 milyar dolardan fazla ceza ödemek zorunda kalabilir vw. Skandal 2009-2016 arası Jetta, golf, passat, A6, A7 Quattro’yu da kapsıyor. Fransa, Kore, Çin, birçok Avrupa ülkesi de sırada. Ayrıca kişisel davalar da bekleniyor. Merak ediyorum dünyada biz Türklerden başka hala bu sahtekar firmay (kendisi kabul etti sahtekar olduğunu, CEO’su Tokya’da eğilerek özür diledi) savunan millet var mı (almanlar dahil)?

  21. Bana mı soruyorsu. Ben VW’nin ilk 100’e giremediği listeyi biliyorum. Forbes listesi değil. C.E. kod adlı şahıs eğer o kadar merak ediyorsan araştırda öğren

  22. Alman basını VW’nin dizel skandalının 2006’dan beri bilindiğini öne sürdü. Sueddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre VW emisyon oranlarını değiştirmeye 2006 yılında başladı. Bu olaydan çoğu yönetici ve personelin de haberi vardı. Dünkü sayısında yer verdiği bu gerçek VW’de iç soruşturmalara neden olmaya başladı. İlginç olan ise o çalışanın TDI teknolojisi ile üretilen motorlardaki emisyon oranlarını değiştirebilmek için personellerine yasadışı teknikler uygulatmasıydı. VW yöneticisi bu olayı görmezden geldi ancak, durdurulması için bir önlem almadı. Çalışanlar ise “Turbodizel Araçlar Yönergesi”ne uygun hızlı ve ucuz bir yol arayışı içindelerdi ancak başarılı olamadılar. VAG grubu Nisan ayında yapılacak olan Yıllık Hissedarlar Toplantısında soruşturmanın sonuçlarını açıklayacak. VW ise dün yaptığı açıklama ile bunları onaylamadı. Şimdi bu söylentinin doğruluğu araştırılıyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here