Aracımız ile trafiğe çıktığımızda biz ne kadar dikkatli olursak olalım trafik kazası ile karşılaşabiliriz. Gerek diğer sürücülerin dikkatsizliği gerekse de hava koşulları sebebinden trafik kazaları meydana gelebilir.

Trafik Kazasından Sonra Ne Yapmamız Gerekir?

Meydana gelen olası bir kazada eğer ölüm ya da yaralanma söz konusu değilse bazı işlemlerin yapılması gerekmektedir. Peki bu işlemler nelerdir? Trafik kazasından sonra ne yapmamız gerekir?

maddi hasarlı trafik kazası

Maddi Hasarlı Kazalar

Olası bir trafik kazası yaşadığınızda ilk kontrol etmeniz gereken vücudunuzda herhangi bir yerin zarar görüp görmediğidir. Eğer vücudunuzda ağrı, sızı, kanama veya yaralanma gibi durumlar varsa sakin olup, bir sağlık kuruluşundan yardım istemelisiniz.

Yaşadığınız trafik kazasından sonra yapmanız gereken ikinci şey kaza anına ait fotoğraflar çekmek ve dörtlüleri yakmak. Aynı zamanda bu fotoğraflar tutulan tutanağa işlenerek maddi hasarların giderilmesinde kanıt niteliği oluşturabilir. Kaza anına ait fotoğraflar ile birlikte hazırlanan kaza tutanağını kazaya karışan taraflar imzalar. Böylece meydana gelen hasarı karşılayacağını teyit etmiş olur.

Eğer herhangi bir yaralanma ya da ölüm gibi bir durum söz konusu değilse aracınızı uygun bir yere çekmeli ve diğer araçların geçişini engellememelisiniz. Eğer engellerseniz istenmeyen zincirleme kazalar meydana gelebilir.

Sadece maddi hasarlı trafik kazalarında kazaya karışan tüm sürücülerin birlikte tutanak tutması gerekmektedir. Eğer aralarında anlaşamayan sürücüler olursa bu durumda trafik polisi çağırılmalıdır. Trafik polisinin yönlendirmesi ile birlikte tutanak tutma işlemi gerçekleştirilmelidir.

trafik kazası

Fiziksel Hasarlı Kazalar

Meydana gelen kazada yaralanma veya ölüm gibi bir durum varsa ilk olarak acilen ambulans aranmalıdır. Böylece kaza bölgesine hem sağlık ekibi hem de jandarma veya polis desteği istenmelidir.

Eğer kaza sonrasında aracın kontağı çalışmıyor bile olsa mutlaka kontak kapatılmalıdır. Aynı zamanda yakıt sızıntısı olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Olası bir yakıt sızıntısı durumunda 110 Acil İtfaiye çağırılmalıdır. Bir diğer yandan trafik kazası sonucunda yaralanma veya ölüm olması durumunda aranabilecek diğer numaralar:

  • 154 Alo Trafik ve
  • 112 Acil Servis

Ek olarak söz konusu trafik kazasında taraflardan biri ya da hepsi alkollü ise ya da ehliyetleri yok ise tutanak tutulmadan önce mutlaka polise veya jandarmaya haber verilmelidir. Böylece sürücünün trafik kurallarına uymadığı polis tarafından da kayıt altına alınmış olunur.

Polis ile birlikte tutulan kaza tespit tutanağına ait polis raporu komisyon tarafından incelendikten sonra hasar oranı 3 iş günü içerisinde açıklanmaktadır.

trafik kazası

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Geçirdim, Hasarı Hangi Taraf Karşılayacak?

Olası bir trafik kazası sonrasında eğer ölüm ya da yaralanma yoksa buna maddi hasarlı trafik kazası denmektedir. Maddi hasarlı trafik kazalarında hatalı tarafın trafik sigortası mağdur tarafından masraflarını karşılar. Hatalı tarafın masrafları da yine hatalı tarafın kasko sigortası tarafından karşılanmaktadır.

trafik kazası

Trafik Kazasından Sonra Sigortadan Para Alabilir Miyim?

Olası bir trafik kazası yaşadıktan sonra eğer sigortadan para almak istiyorsanız, sizden istenen bütün evraklar ile birlikte sigorta şirketinize gitmelisiniz. Ancak eğer kazada yaralanma söz konusuysa 1 yıllık iyileşme süresinin ardından trafik kazasına ait heyet raporunu sigorta şirketine vererek ödeme alabilirsiniz.

kaza tespit tutanağı

Kaza Tespit Tutanağını Nasıl Doldurmalıyım?

Kaza tespit tutanağının nasıl doldurulduğundan bahsetmeden önce ne olduğundan bahsedelim. Maddi hasarlı kazaya karışan sürücülerin trafik polisine gerek duymadan kendi aralarında anlaşıp yazdıkları kaza raporuna kaza tespit tutanağı denilir. Kaza tespit tutanağı, sigorta işlemleri için oldukça önemlidir. İçerisinde kazaya karışan tarafların yazılı beyanları yer almaktadır.

Tutanakta kazayla alakalı tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde ve 2 nüsha şeklinde doldurulur. Doldurulan belge sürücüler tarafından imzalanır.

kaza tespit tutanağı

Kaza Tutanağında İstenen Bilgiler:

  • Kazanın meydana geldiği tarih, saat ve yer.
  • Trafik kazasına karışan sürücülerin bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigortası poliçe bilgileri
  • Kazaya tanık olarak kişilerin iletişim bilgileri
  • Çarpışma anı ve yerinin taslak resmi çizilir. Özellikle cadde ve sokak ismi belirtilip, araçların gidiş yönü işaretlenir.
  • Her sürücü kaza ile ilgili kendi görüşlerini yazar.
  • Tutanakta yer alan 12 numaralı alan sürücüler tarafından imzalanmak zorundadır. Eğer imzalanmazsa tutanaklar geçersiz sayılır.

Özetleyecek olursak, trafik kazası sonrasında;

  1. Eğer yaralanma varsa ambulans çağırılır.
  2. Kaza anının fotoğrafları çekilir. Sonrasında araçlar uygun bir yere çekilir.
  3. Trafik kaza tespit tutanağı doldurulur. Uyuşmazlık sağlanamazsa trafik polisi çağırılır.

Hasar Sorgulama

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here