Toyota’nın Otonom Aracı E-Palette Hakkındaki Her Şey

0
1633

Toyota’nın Otonom Aracı E-Palette Hakkındaki Her Şey…  Toyota’nın sadece otonom mobilite için tasarlanmış ilk akülü elektrikli aracı olan E-Palette oldukça şaşırtıcı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Kamyon, sedan veya minivan olsun otomobil severlerin Toyota markasını sevmelerinin birçok nedeni var. Dünyanın önde gelen otomobil şirketlerinden biri olarak, dünyanın her yerindeki araç sahipleri ve sürücüleri Toyota markasına güveniyor ve son derece sağlam buluyor. Örneğin, 1996’da ilk nesil Corolla’nın piyasaya sürülmesinden bu yana Toyota, Corolla için 44.1 milyonun üzerinde küresel kümülatif satış kaydedildi. Dayanıklılık, kalite güvencesi ve güvenlik, Supra’dan Corolla ve Yaris’e kadar üreticinin birçok aracı oldukça popüler olmaktadır. Şirketin yalnızca otomobil tarihinde bir dayanağı olmakla kalmıyor, aynı zamanda mobilitenin geleceğinde de pay sahibidir.

Toyota e-Palette Otonom Aracı, Toyota’nın bir mobilite şirketine geçişini temsil etmektedir. Ayrıca Ocak 2018’de Toyota Başkanı Akio Toyoda, şirketi mobilite odaklı bir şirket haline getirme arzusunu açıkladı. Otonom araçlar tamamen kendi kendine çalışmaktadır. Sürücüsüz direksiyon sistemi de dahil olmak üzere otomatik sürüş işlevlerine sahiptir.  Aynı zamanda Toyota’nın yalnızca Hizmet Olarak Otonom Hareketlilik veya “Autono-MaaS” için tasarlanmış ilk Batarya Elektrikli Aracıdır. E-Palette yalnızca elektrik enerjisiyle çalışmaktadır. Bu nedenle yakıt deposu veya egzoz çıkışına sahip değildir. Böylece bu modelin kullanıcıları çevreye zarar vermeyecektir. Toyota, “Herkes için Yeni Bir Mobilite Hizmeti” modelini gelecek yıllarda kullanıcılara sunacaktır. Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nden (NHTSA) en yüksek ikinci güvenlik derecesini alan yüksek teknolojili, elektrikle çalışan bir araç olan E-Palette, birçok özelliği ile ön plana çıkmaya devam etmektedir.

Toyota e-Palette HikayesiToyotanın Otonom Aracı E-Palette

Aralık 2020’de Toyota, e-Palette modelinin etkin kullanımını kolaylaştıracak hizmetler sunma çabalarını desteklemek için tasarlanmış bir Operasyon Yönetim Sisteminin kurulumunu açıkladı. Model, geleceğin mobilite hizmetlerini hayata geçirmek için inşa edildi. Ayrıca, bazı ortaklarla birlikte çalışan Toyota, Woven City adlı prototip bir şehirde araçları tamamen çalışır hale getirmeyi istiyor. Japonyalı Şirket, modelin birimlerini yakın gelecekte ticari alanlara yayılmayı planlıyor. Ayrıca Toyota’nın uzmanlarına göre koronavirüs salgını günlük yaşam üzerinde kalıcı bir etki bıraktı. Ortaya çıkan etkiler, otomobil şirketlerinin artık yolcular arasındaki mesafeyi artıran araçlar monte etmesi gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca Toyota, otonom araçların, dünyanın artan güvenli mobilite talebine layık cevaplar olarak hizmet ettiğine inanıyor. E-Palette, Toyota’nın birçok ülkenin ihtiyaç duyacağı sayısız mobilite ihtiyacına verdiği yanıttır. Ayrıca E-Palette, Toyota’nın “gereken yere, gerektiğinde ve zamanında gidecek” anlık mobilite hizmeti hedefine ulaşmasına yardımcı olacaktır. Son olarak kullanıcılarına güvenlik, huzur sağlayacaktır.

Bu hayali yaşatmak için Toyota’nın e-Palette araçlarına yönelik Operasyon Yönetim Sistemi, Toyota Üretim Sistemi (TPS) üzerine kurulmuştur. Araçlara bağlanan ve müşteri bekleme sürelerini azaltan Otonom Hareketlilik Yönetim Sistemini de gelecek yıllarda deneyimleyeceğiz. Ayrıca bir araçta herhangi bir arıza olduğu zaman anında tespit edilir ve bu araçlar depoya gönderilir. Yedek araçlar, operasyona devam etmek için aynı rotaya gönderilir.

2020 Tokyo Olimpiyat ve Paralimpik OyunlarıToyotanın Otonom Aracı E-Palette

Tokyo, henüz tamamlanan 2020 Olimpiyatları ve devam eden Paralimpik oyunlarına ev sahipliği yapmıştır. Bir Japon şirketi olan Toyota, ülkenin teknolojik yenilik mirasını sergilemek istedi. Bu nedenle, e-Palette Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için resmi araç olarak hizmete girdi. Olimpiyat köyünde bir döngü hattı otobüs servisi sunuldu. Oyunlarda 20 adet e-Palet modeli konuşlandırıldı ve her araç yolculuk başına 20 yolcu ve 4 tekerlekli sandalye alabiliyordu. 159 kilometre menzile sahip e-Palette, kolay hızlanma ve frenleme işlemi için özel bir hareket teknolojisi ile inşa edilmiştir.

Toyota’nın temsil ettiği muazzam teknolojik ilerleme sayesinde, birçok seyirci televizyonda ve yerinde günümüzün hareketli gösterilerini izledi. Fakat Toyota, 26 Ağustos 2021 Perşembe günü görme engelli bir sporcuyu devirdikten sonra, mobilitenin amiral gemisi e-Palette’yi içeren ulaşım hizmetini durdurdu. Olay, devam eden Tokyo Paralimpik Oyunları sırasında meydana geldi. E-Palette, Olimpiyat ve Paralimpik oyunlarında sporcuların ihtiyaçlarını karşılayan resmi servis aracı olarak ilan edilmiştir. Fakat Talihsiz kaza, Toyota Corporation’ın oyunlarda e-Palet taşıma hizmetini durdurmasına neden oldu.

Toyota, yakın tarihli bir kamu açıklamasında, olayın nedenini belirlemek için kanuni temsilcilerle birlikte çalıştığını açıkladı. Ayrıca, “kapsamlı bir soruşturma” yürüteceğini açıkladı. Toyota Başkanı Akio Toyoda, olayın otonom araçların henüz normal yollara hazır olmadığını kanıtladığını itiraf etti. Sonuç olarak Toyota’nın Otonom Aracı E-Palette adlı son teknolojik taşıma aracını görmemiz için bir süre daha beklememiz gerekiyor.

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here