Otonom Sürüş Dünya’da ve Türkiye’de Ne Durumda?

0
3999

Otonom sürüş, aracın insan faktörüne ihtiyaç duymadan, bilgisayar tarafından kullanılan; GPS, radar ve ölçüm sistemleri ile otomatik sürüş desteği sağlar. Dünya’da ve hatta otonom araçların anavatanı olan Amerika’da tam otonom araçlar aktif kullanımda olmasa da kısmi otonom araçlar şuan için daha güvenli bir seçenek olarak görülüyor. Otonom sürüş Türkiye’de ise ilk otonom sürüş testi Nisan 2021 yılında seviye 2 ile yapıldı.

Otonom sürüş

Otonom Sürüş Seviyeleri

Peki, otonom sürüş seviyeleri nelerdir? Seviye 0, Seviye 1 ve Seviye 2 sistemleri, sürücünün araç sürmesini ve her an sürüş ortamını takip etmesini gerektirir. Ancak Seviye 3, Seviye 4 ve Seviye 5, “kendi kendine sürüş“ desteğinin devreye girdiği yerdir.

Seviye 0 Manuel Sürüş
Seviye 1 Sürücü Yardımı
Seviye 2 Kısmi Otomasyon
Seviye 3 Koşullu Otomasyon
Seviye 4 Yüksek Otomasyon
Seviye 5 Tam Otomasyon

Otonom Sürüş Dünya’da

En az seviye 1’e sahip otonom araç sayısı, 2019 yılı ile birlikte artış sağladı ve bu ivmenin 2024 yılına kadar devam edeceği düşünülüyor. Otonom araç sayısının 2024′ 54.2 milyonu bulacağı düşünülüyor. Ancak yasal düzenlemeler otonom araçların hızına yetişmiş değil.

Şuan Amerika’da satışa sunulan hiçbir araç sürücüsüz araç değildir. Ford BlueCruise ve GM SuperCruise hatta ve hatta Tesla Auto pilot bile tam otonom sürüşe sahip araçlar değildir. Kendi kendine sürüyormuş gibi görünebilirler, fakat insan müdahalesi olmayacak kadar güvenilir veya donanımlı araçlar değiller. Şuan ki otonom araç sistemi, sürücünün araç fonksiyonlarını zaman zaman bırakabileceğini fakat dikkatli olması ve her zaman devralmaya hazır olması gereken Seviye 2 olarak belirlenmiştir. Yasal olarak ise sürücü hala aracın çalışmasından sorumludur.

Otonom Sürüşü En Çok Destekleyen 5 Ülke;

  1. Amerika Birleşik Devletleri
    Kaliforniya’nın pilot bölge seçildiği ve testlerin o bölgede yapıldığını biliyoruz. Çok büyük yatırımlar yapılmasıyla birlikte yasal olarak tam otonom sürüşe geçecek ilk ülkenin Amerika olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
  2. Japonya
    Japonya ise ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca otonom araçlara yollarda yasal olarak izin veren birkaç ülkeden biridir.
  3. Fransa
    Fransa’da ise seviye 4 otonom sürüş destekli araçlara yollarda kullanım için izni veriyor ayrıca bu araçlara izin veren ilk Avrupa ülkesi oldu.
  4. İngiltere
    İngiltere teknik olarak otonom araçların yola çıkmasına izin veriyor. Halbuki pratikte tam da gerçekleşemiyor.
  5. Almanya
    Almanya, otonom araçların halka açık yollara çıkmasına izin veren dünyadaki ilk ülke oldu.

Tesla Otonom Sürüş

Otonom Sürüş Türkiye’de

İlk otonom sürüş denemeleri 2021 yılında özel bir şirket tarafından seviye 2 olarak yapıldı ayrıca yerli araç TOGG ile birlikte seviye 3’ün kullanıma sunulması planlanıyor. Fakat bu gelişmeler yeterli değil. Amerika, Asya ve Avrupa ülkelerine göre oldukça zayıf kalıyor.

Öngörülen sorunlar ise şu şekilde;

  • Birincil olarak şerit çizgilerinin belirsizliği nedeniyle aracın takip zorluğu
  • İstanbul trafiğinde neden olunabilecek kazalar
  • Sürücülerin dikkatsizliği

Otonom Sürüş Dünyası’nı Anlama Kılavuzu

Trink Sat!

İkinci El Arabalar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here