Mercedes’in Elektrikli Aracı Vision EQXX, Kendi Menzil Rekorunu Kırdı

0
2994
Mercedes Vision EQXX menzil rekoru

Mercedes-Benz’in elektrikli aracı olan Vision EQXX, 1.202 km yol kat ederek kendi menzil rekorunu kırdı. Araç, full sarj ile Almanya’nın Stuttgart kentinden yola çıkarak 14.5 saatte Büyük Britanya’nın Silverstone kentine vardı. Araç bundan önceki rekorunu Almanya Stuttgart’tan Fransa Cassis’e giderek kırmıştı. Mercedes Vision EQXX, iki ülke arasında 1000 km’lik sürüşü yaparak menzil rekorunu kırmıştı. Ayrıca, sürüşü bitirdiğinde bile sarjını yüzde 15 korumuştu. Aracın yeni kırdığı rekor, bir önce ki rekora göre daha uzun mesafeye ve zor şartlara sahipti.

Mercedes Vision EQXX menzil rekoru

Vision EQXX, Zor Şartlar Altında Kendi Menzil Rekorunu Kırdı

Henüz konsept tasarım olan Vision EQXX, hafif malzemeler, son teknoloji silikon anotlar içeren batarya ve gelişmiş aerodinamik özellikleri içeriyor. Ayrıca aracın bataryası Tesla Model S’teki batarya ile aynı kapasiteye sahip. 100 kWh batarya içeren araç, Tesla’dan neredeyse iki kat daha fazla menzile sahip. Bunu 1.200 km yolu tamamlayarak bize gösterdi. Bunun yanında aracın tavanında ultra ince güneş panelleri bulunuyor. Bu da araca ek olarak 25 km menzil sağlıyor.

Mercedes Vision EQXX menzil rekoru

Önceki yolculuk gibi bu yolculukta Dünya trafik koşulları altında gerçekleşti. Yapılan seferde aracı zorlayan şartlardan biri Londra’da yoğun saatlerde olan trafikte dur-kalk yapmak oldu. Bu durum da aracın bataryasını trafikte de test edilmesine yaradı. Bunun yanında hava şartları da aracın bataryasını etkiledi. Önceki yolculukta hava durumu 3 ile 18 derece arası değişirken, yapılan bu yolculukta hava durumu 30 dereceye kadar çıktı. Bu yüzden araç, 14.5 saatlik yolun 8 saatini klima çalışır vaziyette gitti. Tüm bu dur-kalk ve klima açık araç sürme gibi durumlar aracın bataryasının menzilini azaltmaktadır.

Vision EQXX

Silverstone Pistinde Tur Attı

Vision EQXX

Vision EQXX, İngiltere’ye vardığında Brackley’deki Mercedes-Benz Grand Prix mağazasına uğradıktan sonra istikametini Silverstone pistine çevirdi. Piste vardığında hala sarjı olan araç tur da atmayı es geçmedi.

Silverstone’da direksiyona Formula E pilotu Nyck De Vries geçti. Pilot azami hızı 140 km/h olan aracın sınırlarını zorlayarak 6 km’lik pistte 11 tur attı. Maksimum hızda atılan tur sayısına bakıldığında aracın menzili 1.200 km’den fazla olabilir. Ayrıca varış noktasına gelene kadar ki şartlarda bataryayı etkileyecek faktörlerin de olması bu durumu destekler.

Mercedes-Benz

Vision EQXX, 1.200 km’lik sürüşte ortalama 8.3 kWh yakıt tüketimi verisine sahip. Ayrıca araç ortalama 83 km/h ile varış noktasına varmıştır. Bu verilerden sonra Mercedes geliştirme ekibi sonraki yolculuğu planlamaya başladı bile.

Mercedes-Benz

Son olarak Mercedes Yönetim Kurulu Başkanı Ola Källenius, Vision EQXX için şimdiye kadar üretilen en verimli Mercedes tanımını yapmıştır. Firma, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde EV’lerin üretimine başlayacak.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here