Bu yazıyla birlikte karlı havalar için tavsiyelerimize devam ediyoruz. Önceki yazıda kış mevsimine girerken otomobilimize yapmamız gereken bakımlardan bahsetmiştik. Bu yazıda ise karlı, zorlu yollar için otomobilimizde bulundurmamız gerekenlerden madde madde ve sebepleri ile bahsedeceğiz.

Önceki karlı hava için otomobil bakımı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 

1- Zincir

Karlı ve buzlu yollar için zincir olmazsa olmazdır. Yoğun buzda otomobiller pürüzsüz ve kaygan buzlu zeminde ciddi yol tutuş sorunları yaşayabilirler. Bunun en temel çözümü zincirdir. Tekerleklerimize takacağımız zincir otomobilin lastikleri ile buz arasında kaldığı zaman basınç ile buzu hafifçe eritip içine saplanır. Bu sayede dişli bir lastik gibi görev görür ve yol tutuşu önemli şekilde arttırır.

Zincir alırken otomobilimizin lastik ölçülerine dikkat etmeli ve ona göre almalıyız. Lastiklere düzgün takmalı ve yeterince sıkmalıyız.

2- Akü Takviye Kablosu

Bu zorlu ve karlı hava koşullarında bir çok araç yollarda kalabiliyor. Bir otomobil yolda kaldığı zaman sürücü ve yolcular doğal olarak ısıtıcıyı ve ışıkları kullanıyor. Bu kullanım aküyü beklenenden kısa sürede bitirebiliyor. Bu durumdan kurtulabilmek için otomobilimizde bir de akü takviye kablosu bulundurmak şart.

3- Buz Kazıyıcı

Bahsettiğimiz bu koşullarda otomobilin camları ve farlarının buz tutması beklenebilecek bir durum. Buz tutan camlar görüş mesafesini kısıtlayabilir ve diğer sürücülerin farlarının gözümüzü almasına sebebiyet verebilir. Farların buz tutması ise ışığın yönünü ve şiddetini bozacağından görüşümüzü ve farkedilirliğimizi kısıtlayabilir. Bu durumlardan kaçınabilmek için otomobilimizde bir buz kazıyıcı bulundurmamızda yarar var.

4- Çeki aparatı ve halatı

Karlı havalarda otomobilimiz her zaman kendi gücü ile gerekli çekişi elde edemeyebilir. Bu durumda yolda kalırız ve yardıma ihtiyaç duyarız. Otomobilimizi çekecek birini bulduğumuz zaman bir de halata ve aparata ihtiyaç duyabiliriz. Modern otomobillerde ön çekiler genellikle demonte halde bulunur. Gerekli durumlarda yerine takılır ve çekme işlemi gerçekleşir. Bir de çekme halatı lazım ki işlem gerçekleşebilsin. Bu ikiliyi de otomobilimizde tutmamızda yarar var.

5- Yedek yakıt

Lockable 5L Fuel Tanks Plastic Petrol Cans Car Mount Motorcycle Jerrycan Gas  Can Gasoline Oil Container Fuel Canister | Shopee Philippines

Karlı hava koşullarında karşılaştığımız bir diğer sorun da yakıtın tükenmesidir. Yolda mahsur kaldığımız zaman saplandığımız yerden çıkabilmek için otomobilden ekstra performans alırız. Bu daha fazla yakıt tüketimi anlamına gelir. Diğer bir yandan mahsur kalma durumunun uzaması durumunda aracı çalışır durumda tutmak isteyebiliriz. Bu durumlar sıklıkla yakıtın bitmesi ile sonuçlanır. Otomobilimizde bir bidon da yedek yakıt bulundurursak bu durumlarda daha rahat edebiliriz.

6- Yedek Kıyafetler

Yol zorlaştığı zaman ilerleyebilmek veya uygun koşullarda bekleyebilmek için aracımızın dışında bazı işlemler yapmamız gerekebilir. Zincir takmamız, buz kazımamız, çeki aparatı bağlamamız gibi. Bu işlemlerde doğal olarak kıyafetlerimiz ıslanabilir. Bu tarz hava koşullarında ciddi riskler yaratabileceğinden otomobilimizde yedek kıyafetler bulundurmamızda büyük fayda var.

7- Powerbank

Mahsur kaldığımız zaman akıllı telefonumuzun açık ve ulaşılır olması önemlidir. Bu sebepten yanımızda bir de powerbank bulundurmamız yararımıza olur.

8- El Feneri

Hava karardığı zaman ilerleyebilmek için otomobilimize yapacağımız işlemlerde doğal olarak ışığa ihtiyaç duyacağız. Akıllı telefonumuzun feneri uzun süre dayanmayacaktır. Eğer bir el feneri bulundurursak hem daha uzun süreli hem de daha iyi bir şiddette ışık elde edebiliriz.

9- Kar Küreği

Yola saplandığımızda veya geçmemiz gereken yerde fazla miktarda kar olduğu zaman bu karı temizleyebilmek, yolumuzdan uzaklaştırabilmek için bir kar küreği işimizi görecektir.

10- İlk Yardım Kiti

Karlı yol koşullarında yol tutuşu kaybetmek ve bazı ufak büyük kazalara karışmak maalesef yaşanılabiliyor. Bu tarz durumlarda acil müdahaleler için otomobilimizde mutlaka bir acil yardım kiti bulundurmalıyız.

11- Yiyecek

Zorlu koşullarda yolda mahsur kalmak olabilecek bir durum. Mahsur kalındığı zaman araçların ve insanların kurtarılması uzun saatleri bulabiliyor. Bu tarz durumlarda aç kalmamak için otomobilimizde bir takım yiyecekler bulundurmamız yararımıza olacaktır.

Bonus Ekipmanlar

Kar paleti

Eğer offroad gibi ekstrem koşullarda, yüksek dağlarda karlı seyahat yapıyorsanız derin kütleleri ile karşılaşableceğinizden kar paletine ihtiyaç duyabilirsiniz.

Ufak Jeneratör

Bunun biraz ekstra bir ekipman olduğu konusunda sizlere katılıyorum fakat imkanımız var otomobilimizin bagajında ufak bir jeneratör bulundurmamız büyük fayda sağlayabilir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here