Koç Holding, Ford Otosan ve SK On Ortaklığıyla Türkiye’nin En Büyük Batarya Fabrikasını Kuracak

0
1992
Ford Otosan Batarya Fabrikası

Ülkemizde elektrikli otomobillerin artması ortaya batarya tedarik ihtiyacını çıkartıyor. Ford Otosan ise bu ihtiyacı karşılamak için Güney Koreli SK ile batarya fabrikası kuracak. Birkaç ay önce bunun haberini veren Koç Holding, plan hakkında yeni bilgiler verdi. Yapılacak olan fabrika bu sene üretimi başlayacak olan elektrikli Ford Transit için pil tedariki sağlayacak. Fabrika edinilen bilgilere göre Ankara Sincan’da kurulumu olacak. Battery Cell International ismine sahip olan şirketin 30 ile 45 GWh arasında üretim kapasitesi olacağı açıklamalar arasında.

Ford Otosan batarya fabrikası

Ford Otosan, Elektrikli Transit Araçlarına Ve Avrupa’ya Batarya Üretecek

Ford Otosan batarya fabrikası

Koç Holding’in yapacağı bu yatırımın değeri toplam 2 milyar dolar değerinde. Büyük yatırım değerine sahip olan fabrika 4.000 kişiye istihdam sağlayacak. Bu fabrikanın kurulmasındaki en büyük sebep Ford Otosan’ın elektrikli transit araç üretimini hızlandırması.

batarya fabrikası

Bu sayede Ankara batarya fabrikası konusunda önemli bir yere sahip olacak. Çünkü kurulacak olan yeni fabrikayla beraber şehirde iki tane batarya üretim tesisi bulunacak. Ankara’da bulunan şu an ki mevcut fabrika ise Yiğit Akü’ye ait. Bu sayede büyükşehir, Türkiye’nin lityum iyon pil üretim merkezi haline geliyor. Ayrıca bu batarya fabrikasının Avrupa’nın tüm batarya ihtiyacının karşılaması beklenmekte.

Koç Holding

Ford Otosan’ın Güney Kore merkezli SK on ile batarya fabrikası kurmasının sebebi firmanın tüm Ford araçlarına batarya tedariki sağlaması. Bunun yanında firmanın Ford ile ABD’de ortaklığı bulunmaktadır.

2030’da Dünyanın En Büyük Üreticisi Olacak

SK On

Fabrikada üretimi olacak bataryalar NCM (nikel-kobalt-manganez) bileşiklerine sahip olacak. Bu ortaklıkla kurulması beklenen fabrikanın 2025 yılında üretime başlaması planlanmakta. Bu fabrikanın kurulması iki taraf için çok önemli. Bunun nedeni bu fabrikayla beraber SK on’un 2025 yılında üretimini 220 GWh’ye çıkarması beklenmekte. Ayrıca firma, 220 GWh’ye çıkarsa 2030 yılında 500 GWh üretim kapasitesine rahatlıkla ulaşacak. Bu durumun gerçekleşmesi de onları Dünya’nın en büyük batarya üreticisi yapar. Bu yatırımın Türkiye açısından önemi ise SK on ve Ford’un üretim kapasitesinin büyük bir bölümü için ülkemizi seçmesi.

SK On’un Batarya Üretim Tesisleri

Ayrıca SK On’un ABD, Çin, Güney Kore ve Macaristan’da lityum pil üretim tesisi vardır. Ford’la anlaşma yapan firma geçen yıl 8.2 milyar dolarlık yatırım yaparak ABD’de üç pil fabrikası daha kuracağını açıklamıştı. Türkiye pazarı Sk On ve Ford’un ABD pazarı dışındaki ilk üretim tesisi girişimi olacak.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here