DSG Nedir? Nasıl Çalışır?

2
9634

DSG Nedir?

DSG (Direct-Shift Gearbox), otomobil sektöründe 2003 yılından beri kullanılan bir şanzıman teknolojisidir. Çift kavramalı şanzıman olarak da bilinen DSG teknolojisinin, ilk olarak Volkswagen Golf R32 modelinde kullandığını söyleyebiliriz.

Formula 1 Araçlarından Yola Çıkarak Hazırlandı

İlk olarak Volkswagen tarafından kullanılmış olan bu şanzıman türü, sonrasında diğer büyük otomotiv üreticileri tarafından da kullanılmaya başlandı. 20 yıllık bir geçmişi olan DSG, geleneksel şanzımanlara göre daha stabil güç aktarıyor ve sürücüye daha fazla kontrol sağlıyor. Bu sistemin temelinde ise Formula 1 araçlarında kullanılan ve debriyaj kullanmadan yapılan geçişleri mümkün kılan SMT isimli bir sistem yer alıyor. Frenleme ve ani hızlanmalarda optimum geçişler yapmayı sağlayan DSG, tekerleklere verilen gücü konvektör kullanarak aktarabiliyor. Bu şanzıman türünün kullanıldığı otomobil markaları ise şu şekilde;

  • Vag (Volkswagen,Audi,Skoda,Seat)
  • Ford,
  • Renault (Dizel motor),
  • Nissan (Dizel motor)

 

DSG Şanzımanın Avantajları

DSG şanzımanların en sevilen yanı, manuel hissiyatı veren vitesin aynı zamanda hızlı geçişler yapabilmesi. Bilgisayar ve sensör desteğine sahip bu sistemde, vites geçişleri maksimum 8 mili saniyede tamamlanıyor. Ayrıca geleneksel otomatik vites sistemlerinin, yüksek yakıt tüketimi, yüksek ağırlık, düşük performans ve yüksek emisyon değerleri gibi negatif yönlerini de tamamen ortadan kaldırıyor. Bununla birlikte Sport ve Drive olmak üzere iki ayrı sürüş modu sağlıyor. Drive modu, normal kullanımlarda yakıtı ve sesi minimum seviyeye düşürmeyi amaçlayarak aracı yüksek viteslerde tutuyor. Spor modu ise  aracın gaz pedalı tepkimelerini ayarlayarak motorun güç bandını kısa tutuyor. 0-100 km/h kalkışlar içinde avantaj sağlayan DSG, diğer otomatik vites arabalara göre oldukça kısa bir sürede hızlanmayı sağlıyor. Tüm bu özellikler bir araya geldiğinde ise ortaya tartışmasız bir konfor çıkıyor. Böylece yüksek oranda otomatik vites hissiyatı veren DSG’nin “DSG şanzıman yarı otomatik mi?” sorusuna cevabı büyük bir evet oluyor.

Arızası Nasıl Anlaşılır?

Çift kavramalı otomatik şanzımanın avantajlarından bahsettik. Her ne kadar hız verimli bir şanzıman olsa da son derece hassas bir yapıya sahip bu şanzıman arızalanabiliyor. Sonrasında ses ve titreme problemleri, şanzıman uyarı lambasının yanması veya otomobilin ilerlememesi gibi durumlarla karşı karşıya bırakabiliyor.

Dişli şanzımanlarda olduğu gibi sabit vites sayısına sahip çift kavramalı otomatik şanzımanlar, CVT kadar gücü aktaramaması noktasında geri kalıyor. Bununla birlikte şanzımanın motorunu maksimum güç ve yakıt ekonomisi için en optimum hızda tutamadığı için yakıt tüketimi noktasında başarı gösteremiyor. Diğer yaygın bir DSG şanzıman sorunu ise sarsıntı. Kavramalardan herhangi birinin ufak bir çalışma bozukluğu göstermesi halinde bu titreme hem kalkışlar hem de sürüşlerde belirgin bir şekilde hissedilebiliyor. Özellikle yüksek tork olması sebebiyle dizel araçlarda görülüyor. Titremenin asıl sebebinin, 1. vitesten 2. vitese çok seri şekilde geçmesi ya da 2. vitesin bir süre sonra aşınarak görevini yapamamasından kaynaklandığı düşünülüyor. DSG şanzımanda sorun yaşamamak için hem kalkışlarda hem de durmadan önce ani hareketlerden kaçınmalısınız. Eğer herhangi bir problem yaşarsanız direkt olarak yetkili servisiniz ile görüşmelisiniz. Volkswagen, bu şikayetle gelen müşterileri için iyi niyet garantisi altında ücretsiz bir şekilde sorunlarını hallediyor. Hatta sorun sanılandan daha fazla ise şanzımanın değişimi yapılıyor.

 

Debriyajsız manuel vites yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

2 YORUMLAR

  1. dsg şanzıman arıza verirse vay haline en iyisi tam otomatik şanzımanlar çift kavrama cvt şanzımanlar pek tavsiye edilmez cvt bir nebze ama çift kavramalı en çok arıza veren şanzımanmış eski mercedeslerin otomatiğine neden 40 yıl bişe olmuyor 🙂

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here