Ambulans Sireni Duyunca Yapılması Gerekilenler

0
2201

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Trafikte otomobiller ile seyir halinde giderken bazı zamanlar ambulans sireni duyarız. Her gün yüzlerce kişinin çığlığına yetişen bu ses trafikteki sürücüleri de uyarmaktadır. Ambulansın tüyler ürpertici bu sesi sürücüleri ne yapacağını bilmeyeceği bir duruma sokabilmektedir. Ambulans içerisinde bulunan hastayı en kısa sürede hastaneye yetiştirmesi gerektiği için trafikteki sürücülere de büyük bir görev düşmektedir. Bu aslında ehliyet kursları tarafından ehliyet sürecinde uygulamalı olarak gösterilmelidir. Günümüzde ambulansa dahi yol vermeyen, Ambulans geçince peşinden giden birçok sürücü mevcuttur. Ancak ambulans içerisindeki kişinin bir yakını olduğunu düşünse bu durum yaşanmayacak ve ambulans en kısa sürede hastaneye veya olay yerine ulaşacaktır. Peki ambulans sireni duyulunca yapılması gerekilenler nelerdir?

Ambulans Sireni Duyunca Yapılması Gerekilenler

Ambulans sireni duyunca yapılması gerekilen 3 temel madde vardır.

  • Sakin Olmak
  • Yolu koordine bir şekilde açmak
  • Gereksiz korna kullanmamak

Sakin Olun

Trafikte otomobil ile seyir halinde giderken veya yoğun trafikte beklerken ambulans sireninin duyulması ürkütücü olabilmektedir. Bu durum bir çok kişinin endişelenip yanlış bir hamle yapmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple ambulans sesi duyulunca ilk yapılması gereken hamle, sakin kalmaktır. Sonrasında ise ambulansın geliş yönü anlaşılmaya çalışılmalıdır. Bu sayede ambulansın hangi şeritten ilerleyeceği tahmin edilebilir. Duruma göre sinyal kullanımı ile birlikte şerit değişimi yapılabilir. Aracınızı sakin bir şekilde yavaşlatın ani fren yapmaktan kaçının ani fren yapmak kaza riskini arttırır.

ambulans sireni

Yolu Koordineli Bir Şekilde Açmak

Ambulanslarda bulunan siren sesinin amacı; tüm araçların duyması ve yolu açmasıdır. Ambulans sireni duyulunca yapılması gereken; ambulansın güzergahını anlayıp duruma göre şerit değiştirmek veya durmaktır. Araç durdurulduğunda ambulans tamamen geçene kadar hareket etmemek gerekir.

Karayolları Trafik Yönetmeliği
“Geçiş Üstünlüğü Bulunan Araçların İşaretini Alan Araç Sürücülerinin Uyacağı Kurallar”
Madde 142- Geçiş üstünlüğü bulunan bir aracın duyulur veya görülür bir işaretini alan ve araç sürücüleri bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve bu araçlar tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.
Bir kavşakta iken böyle bir işaret alan araç sürücüleri derhal kavşağı boşaltmak ve gerekiyorsa emniyetli bir mesafe uzaklaştıktan sonra geçişi engellemeyecek şekilde durmak ve geçiş üstünlüğüne haiz araçlar tamamen geçinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.
Gereksiz Korna Kullanmamak
Ambulans sireni çalıştığında sürücüler gerilebilmektedir. Sağa mı gitsem sola mı düşüncesi üzerine bir de korna olunca hata payı artacaktır. Bu durum sakin kalmayı zorlaştıracağı için ambulansın ulaşma süresini arttırır. Ayrıca ambulans içerisinde bulunan yaralıların saağlığını ve psikolojisini olumsuz etkiler.
TRAFİKTE AMBULANS SİREN SESİ DUYUNCA 
  • Sakin kalın.
  • Ambulansın geliş yönünü tahmin edin.
  • Yavaşlamaya çalışın ani frenden sakının.
  • Yolu açmak için aracınızı mümkünse durdurun.
  • Kavşakta iseniz yola çıkmadan ambulansın geçmesini bekleyin.
  • Yol açmak için şerit değiştirecekseniz mutlaka kurallara uyun. Sinyal kullanın.
  • Ambulans güvenle geçtikten sonra yolunuza kurallara uyarak devam edin.
  • Ambulansın peşinde sürat yapmayın ve uygun fren mesafesi bırakın.

ambulans sireni

Trafikte Geçiş Üstünlüğü Nasıldır?

Trafiğin seyrinin düzenli olabilmesi için bazı araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Bu üstünlüğün sebebi; görev esnasında trafiğin güvenli bir şekilde seyrinin sağlanmasıdır. Bu durumu dikkate alarak görevliler kısıtlamalar ve yasaklar olmadan yollarına devam eder.  2918 sayılı Trafik Kanununa göre geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlar şu şekildedir.

  • Ambulans 
  • İtfaiye
  • Emniyet mensubuna ait araçlar
  • Olay yerine giden resmi araçlar
  • Afet ve acil durum görevlileri
  • Koruma ile korunan araçlar

Maddeler halinde sıralanmış araçlar içerisinde geçiş üstünlüğü de vardır. Geçiş üstünlüğü ise maddeleme sırasında olduğu gibidir. Geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermemek ve geçişini engellemek cezai işlem ile sonuçlanır. Trafiğe alışkın değilseniz veya ehliyetinizi yeni aldıysanız geçiş üstünlüğü konusunu iyi öğrenmeniz gerekir.

Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara nasıl yol verilir?

Trafik anında geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermekle ilgili herhangi bir kural bulunmamaktadır. Ancak geçiş üstünlüğüne sahip araçlardan herhangi birinin geldiğini fark ettiğiniz anda şerit değiştirerek veya yoldan çekilerek yolu açmanız icap eder. Bu durumda dikkat edilmesi gereken husus trafiğin durmasına engel olmamaktır.

Arkadan gelen aracın önünü açamıyorsanız yani yol darsa hızınızı dikkatli bir şekilde artırmanız gerekir. Ambulansın geçişini sağlayabilecek bir konuma ulaştığınızda sağa çekip geçmesini beklemek gerekir.

Ambulansın geçişini sağlaması için şerit değiştirmeniz gerekirse dikkatli bir şekilde şerit değişimi sağlayabilirsiniz. Ancak ters yöne girmeyiniz. Ters yöne girmek geçiş üstünlüğü sağlayan araçlar içindir. Emniyet şeridini de aksi bir durum olmadıkça kullanmayınız.

Kavşak çıkışlarında öncelikli araçlara yol verilmesi gerekir.

Kırmızı ışık için durduğunuzda yol vermek gerekirse kırmızı ışık ihlali yapabilirsiniz. Gerekiyorsa önünüzdeki araçları korna ve selektörle uyarmanız gerekir.

Eğer ışık ihlali yaptınız ve ceza kesilmişse o zaman emniyet müdürlüğüne dilekçe ile başvurabilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here