Son yıllarda oldukça yaygınlaşan abart egzoz modelleri veya diğer adıyla ülkemizde sıklıkla kullanılan abartı egzoz modelleri, otomobilin fabrika çıkışı egzoz desibelinden çok daha fazla yüksek ses çıkartmaktadır. Abartı egzoz kullanım şekilleri ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye göre farklılık gösterebilir. Fakat dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de abart egzozların ceza yaptırımı bulunmaktadır. Araçlarınızın muayeden geçememesi de bu yaptırımlara dahildir. Birçok sürücünün merak ettiği abart egzoz cezası 2023 yılında ne kadar oldu? Sorusunun cevabını gelin birlikte inceleyelim. 

Abart Egzoz Nedir?

Abartılı egzoz veya diğer adıyla gürültülü egzoz, otomobillerde kullanılan bir egzoz sistemidir. Motordan çıkan egzoz gazlarını daha yüksek bir ses seviyesiyle dışarıya çıkarmak için kullanılır. Gürültülü egzozlar, genellikle performans araçlarında ve spor otomobillerde sürücüler tarafından tercih edilen bir özelliktir. Abart egzozlar, motorun egzoz gazını daha hızlı ve daha serbest bir şekilde boşaltmasını sağlayarak aracın performansını artırabilir. 

Farklı bölgelerde, abart egzozların ses seviyeleri belirli sınırlamalara tabi olabilir ve yasal düzenlemelere uyması gerekebilir. Bu nedenle, abart egzoz sistemi kullanmadan önce yerel yasalara uymanız önemlidir.

Abart Egzoz Cezası Ne Kadar?

Türkiye’de abart egzoz kullanımı için uygulanan ceza miktarı trafik kuralları kanunda belirlidir. Karayolları Trafik Kanunu’nun 32/3 trafik cezası olarak “Motorlu taşıtların, egzoz gazı emisyon değerlerini değiştirecek şekilde egzoz sistemlerini değiştirmek veya değiştirilmiş egzoz sistemleri takmak” şeklinde ifade edilen bir ihlal olarak kabul edilir. Trafikte diğer araçları, yolcuları ve hatta çevreyi rahatsız eden abartı egzoz cezası 2023 yılı için 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Son düzenlemelere göre, alınan bu ceza 15 gün içerisinde ödendiğinde ise %25 oranında indirim uygulanmaktadır. 

Abartı Egzoz Tespit Edildiğinde Ne Olur?

Abartı egzoz kullanımı trafikte yasaktır. Bu sebeple abart egzoz taktırdığı tespit edilen sürücülere idari para cezası uygulanmaktadır. Ceza ile birlikte, gürültülü egzoz taktırdığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu idari ceza, gelir idaresi başkanlığına ödenir. Ceza ödendikten sonra ise ödendiğine dair belge ile araç tekrar teslim alınabilir.  

abart-egzoz-cezasi

Abart Egzoz Muayeneden Geçer Mi?

Ülkemizde gürültülü egzoz taktırmak bir suç çeşidi olduğu için abart egzoz taktıran araçlar muayeneden geçemezler. TÜVTÜRK ‘ün açıkladığı yönetmeliklere göre abart egzoz taktığı tespit edilen araçlar, ağır kusurlu olarak sayılır ve bu sebeple idari para cezası uygulanır. Aracınızın muayeneden kalmamasının önüne geçmek ve idari para cezası ile karşı karşıya kalmamanız adına abart egzoz taktırmamanızı öneririz. 

2 YORUMLAR

  1. kawasaki kullanıyoruum racing motorların en kıymetli parçasıdır eksoz sokakta ısıklarda cadde de uzarken bu sesi duymak isteyen genç yaşlı çoçuk anne baba herkesin duymak istediği ses nasıl da cezaya maruz kalıyoruz anlamıyorum ne olur cezalar eksozdan gelmesin lütfen:)

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here