Volan veya volant, araç motorunun ilk hareketini gerçekleştirmesini sağlayan, büyük dişli bir parçadır. Volant kelimesi Fransızcadan Türkçeye volan şeklinde geçen bir sözcüktür fakat çoğu kişi tarafından hala”volant” olarak kullanılmaktadır. Volan dişlisi nedir? Volan, krank miline doğrudan bağlıdır ve krankın hareketi ile döner. Krank milinden aldığı hareketi, debriyaj yardımıyla şanzımana iletir. Volan, ateşleme anında aldığı gücü, motorun dönmesi için kullanarak hareketin devamlılığının sağlar. Boyut olarak 30 – 40 cm büyüklüktedir ve yapısı ise daire şekline sahiptir. Araçlar için çok önemli olan bu parça kırıldığında ya da volan arıza yaptığında ise aracı hareket ettirmek imkansızdır.

Volan Dişlisi Arızası Nasıl Anlaşılır?

Volan dişlisiArızaların volan dişlisinden olduğunu tespit etmek pek de kolay değildir. Volan dişlilerinin zamanla aşınması ve eskimesi balans ayarlarının bozulmasına neden olabilir. Volan arızası oluşması, aracınızı hareket ettirebilmenizin önüne geçer. Aracınızı çalıştırırken marşa bastığınızda cılız bir ses çıkması, aracınızın kalkış sırasında titreme gerçekleştirmesi, volan arıza belirtilerinden olabilir. Volan vidalarının gevşemesi veya yamulması aracınızda titremelere neden olur. Aracınızdan metal sürtünme sesi geliyorsa, motor çalışır durumda iken yanık kokusu geliyorsa ve araç stop ettikten sonra aracınızdan çıtırtı sesleri geliyorsa, aracınız volan arıza belirtileri gösteriyor olabilir. Arızanın tam olarak anlaşılması için tüm parçaların sökülüp detaylı olarak incelenmesi gerekir. Olumsuz tecrübeler yaşamamak adına aracınıza kulak vererek, volan arıza tespitini gerçekleştirebilirsiniz.

Volan Dişlisi Bozulursa Ne Olur?

Volan oldukça sağlam bir parçadır fakat onun da bir kullanım ömrü bulunur. Volan dişlisinin ömrü ortalama olarak 100.000 kilometredir ve bu 100.000 km dolduğunda ise değiştirilmesi gerekir. Volan dişlisi neden bozulur diye merak edecek olursak, parçanın değiştirilmediği durumlarda volan üzerinde çatlamalar veya kırılmalar meydana gelebilir. Volan bozulduğunda ise aracınızda marşında ve çalışmasında sorunlar yaşarsınız. Araç çalışır halde iken marşa basıldığında, volan dişlisinde aşınmalar ve bozulmalar meydana gelebilir. Volan dişlisi bozulduğunda, aracınızı kullanmak oldukça zor ve güç bir hal alır.

Volan Nasıl Değiştirilir?

volan

Aracınızın volan dişlisinde bir arıza meydana geldiğinde mutlaka değiştirilmesi ya da tamir edilmesi gerekir. Volan tamiri oldukça zordur ve genellikle arıza belirtileri gösterdiğinde değiştirilmesi gerekir. Volant üzerinde çatlamalar ya da kırılmalar olduğunda eski parça, yeni parça ile değiştirilmelidir. Yeni takılacak olan volan dişlisinin yüzeyinde herhangi bir kir ve pas olmamalıdır. Eğer yüzeyde bir pürüzleşme varsa zımpara ile temizlenmelidir. Yüzey temizlenmez ise titremeler gitmeyecektir. Peki, volan dişlisi nasıl değiştirilir? İlk önce araç şanzımanı yerinden sökülür. Daha sonra debriyaj seti sökülür ve volan dişlisi de yerinden sökülerek çıkartılır. Sonrasında şaft contası sökülür ve sökülen conta yenisi ile değiştirilir. Daha sonra ise yeni volan dikkatlice yerine monte edilir.

Marş Motoru Bakımı Nasıl Yapılır?

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here