Şaft Balansı Nedir? Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

0
8659

Otomobillerin çalışma sistemini düşündüğümüzde asıl enerji kaynağı olarak motor vardır. Bu motor bir dönme kuvveti oluşturur. Oluşan bu dönme kuvveti, şanzımana aktarılır. Şanzımanda bulunan dişliler vasıtasıyla bu dönme kuvveti kontrol altına alınır. Sonrasında bu kuvvet araç önden çekişliyse akslar vasıtasıyla direkt olarak tekerlere aktarılır. Ancak aracınız arkadan çekişli veya 4 çeker ise şaft adı verilen bir mil vasıtasıyla diferansiyele oradan da akslar vasıtasıyla tekerleklere aktarılır. Bahsi geçen milin ismi şafttır. Şaftın görevi şanzımandan çıkış yapan dönme momentini diferansiyele aktarmaktır. Aracın stabil bir şekilde kullanılabilmesi için şaftta balans olmaması gerekir. Şaftta zaman içerisinde oluşan balans, aracın özellikle yüksek hızlarda titremesine sebep olmaktadır. Bu yazımızda sizlere; “Şaft Balansı Nedir? Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?” Sorularını cevaplayacağız.

şaft

Şaft Nedir?

Şanzımanın arka kısmından çıkan milde oluşan dönme kuvvetini diferansiyele taşımak için kullanılan mile şaft mili denir. Bazı kişiler tarafından da kardan mili olarak bilinir. Kardan mili genel olarak 2 parçadan oluşur üzerinde mafallar bulunur. Bu mafsallar, şaftın esnek bir yapıya sahip olmasını sağlar. Bu sayede düz olmayan yollarda dahi şanzımandan alınan kuvvetin dengesi bozulmaz. Kardan mili ,şanzıman veya diferansiyelin arıza yapmasını engeller. Aracınızın şaft balansının düzgün olması gerekir. Aksi takdirde ilk olarak mafsallar bozulur. Sonrasında diferansiyel veya şanzıman arıza çıkarabilir.

Şaft Arızaları Nelerdir?

Kardan mili her ne kadar basit bir düzenekle çalışsa da üzerinden çok fazla yük geçtiği için arıza verme olasılığı yüksek olan parçalardandır. Genel olarak kardan mili arıza yapınca düzeltilmezse diferansiyeli bozar. Diferansiyel arıza yapınca düzeltilmezse de şaftı bozar. Şaftın bozulmasının bir başka nedeni de aracı uygun olmayan yol koşullarında kullanmaktır.

şaft

Şaft Balansı Nedir?

Şaftın çalışma prensibinden bahsettik. Şaft balansı ise kardan milinin çalışırken salgısız ve stabil bir şekilde dönmesini sağlar. Ancak zamanla oluşan salgı mafsalların bozulmasına sebep olur. Ayrıca şaftta balans olması sürüş esnasında titreşime neden olur. Şaftın balansı bozuk bir şekilde kullanılması; ilerleyen zamanlarda şaft mafsallarını ve diferansiyeli bozacaktır. Bu sebeple şaftta bulunan balans düzeltilmelidir. Peki balans nasıl giderilir?

Şaft Balansı Nasıl Giderilir?

Şaftta bulunan balansın giderilmesi için şaftın sökülmesi gerekir. Şaft söküldükten sonra balansçıya götürülür. Balansçı şaftın balans ayarını yapıp size teslim eder. Şaft araca takılır. Bu sırada şaftın mafsalları kontrol edilmelidir. Ayrıca diferansiyel de kontrol edilip arıza varsa giderilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here