Gün geçtikçe otomatik şanzımanlara olan talep artmaya başlıyor. Araç sahipleri, araba satın alırken kullanım kolaylığından dolayı otomatik şanzımanlı araçlara yönelim gösterebiliyor. Sağladığı birçok faydanın yanında zaman zaman araç sahipleri, otomatik şanzıman arızası ile de karşılaşabiliyor.

Otomatik Şanzıman Arızaları

otomatik şanzıman arızaları

Otomatik şanzımanlar, günümüzde otomotiv teknolojisinin gelişmesiyle birlikte daha iyi bir hal almaya başlıyor. Örneğin eski model araçlarda yer alan otomatik şanzımanlar da herhangi bir elektronik aksam mevcut değildir. Ayrıca bu şanzımanların mekanik bir beyin de bulunuyor. Motordan alınan vakum hortumları şanzımanın mekanik beynine ulaşıyor. Bu sayede vitesin arttırılıp azaltılması sağlanıyor. Biraz daha yeni model araçlarda ise yarı elektronik ve yarı mekanik beyin bulunuyor. En yeni türlerde bütün işlem yalnızca elektronik şanzıman beyni tarafından yapılıyor. Otomatik şanzımanların arıza çeşitleri ise genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Şanzıman Yağ Kaçağı

Şanzıman yağ kaçağı, arızasında gözle görülür sorun oluşmaz. Aracın altında beliren damlalardan yağ kaçağı olduğu genel olarak anlaşılabiliyor. Yağ damlatmanın sonucunda şanzımanda bulunan yağ bitiyor ve büyük sorunlara neden olabiliyor.

  • Viteslerin Geç Dolması Sorunu

Viteslerin geç dolması sorunu, şanzıman yağ kaçağı arızasıyla ilgilidir. Yağ azaldığında veya işlevini yitirdiğinde vites, P konumundan D veya R konumuna alındığında fren pedalında hissedilen gitme isteği daha geç oluyor.

  • Vites Komuta Mil Keçesi ve Yağ Tapasının Yağlanması

Vites komuta mil keçesinde de zaman zaman yağlanmalar meydana geliyor. Sızdırmazlık maksadıyla çalışan sistemde bulunan keçe zamanla aşınıyor ve yağ kaçırmaya başlıyor. Ayrıca şanzıman yağ tapasında da yağlanma olabiliyor. Yağlanma gevşeklik, conta bozulması, tapa diş yuvasında çatlama gibi nedenlerden olabiliyor.

  • Vites Geçişlerinde Hissedilen Vuruntu

Vites geçişlerinde hissedilen vuruntu en sık karşılaşılan arızlardan biridir. Bu arıza çeşidinin pek çok nedeni olabiliyor. Örneğin şanzıman yağının özelliğini yitirmiş olması, aracın yürür aksamında (aks, şaft) boşluk olması, şanzıman beynindeki problemler ve aracın yüksek devirde çalışıyor olmasıdır.

  • Şanzımanın Kompresyon Kaçırması

Şanzımanın kompresyon kaçırması, aracın yolculuk anında yola aktardığı performansının azalıp motor sesinin artmasıdır. Bu sorunda şanzıman kaçırmaya başlayabiliyor.

  • Vites Geçişlerinin Stabilizasyonunun Kötü Olması

Vites geçişlerinin stabilizasyonunun kötü olması, genelde eski model yani vakumla çalışan şanzımanlarda görülüyor. Vakum hortumlarının birinin çıkması veya küçük valflerin arızalanması bu duruma sebep olabiliyor.

Çift Kavramalı Otomatik (DSG) Şanzıman Arıza Çeşitleri

otomatik şanzıman arızaları
Görsel temsilidir.

DSG şanzıman, hızlı vites geçişine sahip bir çeşittir. Ayrıca çift kavramalı şanzımanlar arasında yer alıyor. Tüm bunlarla birlikte oldukça konforlu otomatik şanzıman çeşididir. DSG şanzıman çeşidinde de bazı arızalar oluşabiliyor. Bu arıza çeşitlerinden bazıları ise aşağıdaki gibidir:

  • Kavrama Arızası

Bu arıza, genel olarak trafikte sık araç kullanımı ile ilişkilidir. Trafikte araçlar devamlı olarak dur-kalk yapıyor. Bunun sonucunda da kavrama bölümü gereğinden fazla ısınıyor. Arıza ise tam bu noktada ortaya çıkıyor. 

  • Yazılım Arızası

Yazılım arızası da zaman zaman şanzımanın kavrama sistemine ilişkin olarak doğabiliyor. Yazılımda birtakım sorunlar oluşabiliyor. Fakat bu sorun, ilgili araç firması tarafından düzeltilebiliyor.

  • Tasarım ve Mekanik Arızası

Mekanik arıza çeşidi direkt olarak mekanik parçalar ile ilgilidir. Örneğin dişlinin kırılması veya şanzımanın tamamen bozulmasıdır. Tasarım arızası ise en kısa haliyle üretim sırasında bir sorunun olması durumudur. İlgili araç firma ile iletişime geçilerek sorun çözüme kavuşturulabilir.

CVT Şanzıman Arıza Çeşitleri

Türkçe karşılığı sürekli değişken şanzıman olan CVT şanzıman, çalışma prensibi olarak otomatiktir. Bu otomatik şanzıman, genel hatları ile sürekli çapı farklılaşan iki kasnak hareketiyle çalışıyor. Her şanzıman çeşidinde olduğu gibi bu otomatik şanzımanda da birtakım arızalanmalar gerçekleşiyor. CVT şanzımanı arızaları genel olarak, yüksek tork değerlerinde ortaya çıkabiliyor. Bunun nedeni, kullanılan parçaların bu tork seviyesinden dolayı zarar görüyor olmasıdır. Ayrıca CVT şanzımanın parçaları eskidiğinde de arızalanma meydana gelebiliyor. Bu otomatik şanzıman çeşidinde yedek parçanın bulunma sorunu zaman zaman ortaya çıkabiliyor. Bu arızalanmaların dışında CVT şanzımanda pek arıza ortaya çıkmaz. Nedeni ise geliştirilmiş yeni metal kasnaklardır. Ayrıca teknolojik gelişmeler sayesinde olası arızalar en aza indiriliyor.

otomatik şanzıman arızaları
Görsel temsilidir.

Tam Otomatik ve Tek Kavramalı Otomatik Şanzıman Arıza Çeşitleri

Tam otomatik şanzıman, diğer çeşitlere göre daha fazla kullanım ömrüne sahipken diğer şanzımanlara göre daha fazla yakıt tüketiyor. Tek kavramalı otomatik şanzımanın ise rahatlık oranı daha düşüktür. Bu şanzıman çeşidinin sistemi ise vites değişimlerinde sürücünün adına debriyajı çalıştırmasıdır. Bu iki şanzıman çeşidinin arızaları yukarıda verilen en yaygın otomatik şanzıman arızaları ile aynı özellikleri taşıyor.

Otomatik Vites Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

5 YORUMLAR

  1. Mercedes E klasse 220 ve 2008 model arabamın bazen vites yükseltmiyor,arabayı kapatıyorum ve yeniden çalıştırıyorum sorun gideriliyor,ancak bu durum bir kaç günde bir oluyor.Şanzıman yağınıda değiştirdim ama bir değişim olmadı,sorun nedir acaba?

  2. Aynı soruna benzer bir durum benim 2010 model e250 cdı Mercedes tede var
    Sabahları 3 cü vitese kadar gaz köklesemde gitmiyor
    4 cü bazen 3 cü vitesten sonra normale dönüyor daha seri oluyor
    Can sıkıcı bir durum aynı durum başına gelen arkadaşlardan yardım lütfen

  3. 2006 model mersedes B200 aracım sabahları motor soğuk iken kakışlarda bir çırıltı sesi geliyor. Daha sonra normale dönüyor. NEDİR
    ACABA

  4. 2007 model 120 bin km de otomatik Citroen arabam var arızası hiç bitmiyor çıkan arizasinida hiçbir tamirci yapamıyor sürekli para harcıyorum bıktım ekranda su arızaları veriyor Info boite de vit Info defaillante info boite de vit Info auto… De vit infoauto…verdin Info aciif gibi uyarılar veriyor

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here