Fren Kampanası Nedir? Ne İşe Yarar?

2
2338

Arabanızdaki fren sistemi, yavaşlamanızı kontrol etmenin birincil yoludur. Kampana frenli araçlarda – özellikle kamyonlar ve SUV’lar – arkadaki fren kampanası arabanızı yavaşlatan temel bileşenlerdir.

Fren kampanası, fren pedalına her basıldığında kullanımda olduğundan, fren pabuçları ile fren kampanası arasındaki sürtünmeden dolayı aşınma yaşarlar. Isı ve aşırı aşınma nedeniyle, fren kampanaları aşınır ve eninde sonunda değiştirilmesi gerekir.

Fren kampanaları tipik olarak ikinci fren pabucu değiştirme aralığına (yaklaşık 100.000 ila 150.000 km) kadar dayanır, ancak bu, otomobilin türüne ve yaptığınız sürüş türüne bağlı olarak daha az veya çok olabilir.

Fren Kampanası Nedir?

Fren sistemlerinin en eski tarzlarından biri bugün hala bazı otomobillerde – fren kampanalarında kullanılmaktadır. Arka aksta, her bir arka tekerleğin arkasında neredeyse her zaman bir fren kampanası bulunur.

Fren kampanasının içinde, fren pedalına basılıncaya kadar fren kampanasının pürüzsüz iç yüzeyi boyunca iki adet C şeklindeki fren pabucu kayar. Fren pedalına basıldığında hidrolik basınç, fren pabuçlarını fren kampanasının iç yüzeyine doğru zorlar ve sürtünme arabanızın yavaşlamasına neden olur.

fren kampanası nedir

 

Fren kampanası çoğu durumda dökme demirden yapılır, ancak nadir durumlarda daha iyi ısı dağılımı için alüminyum döküm olabilir. Aşırı ısı, fren kampanalarının bükülmesine ve yuvarlaklığını yitirmesine neden olabilir. Kıyıya yakın tuzlu hava gibi çevresel unsurlar korozyona neden olabilir ve fren hidroliği fren kampanasına sızarsa kirlenme meydana gelebilir. Normal kullanım da aşınmaya neden olur ve bu koşullardan herhangi biri fren kampanasının değiştirilmesini gerektirebilir.

Fren Kampanasının Değiştirilmesi Gereken Belirtiler

-Frene basıldığında tepki vermiyor.

-Frene basıldığında titreme hissi.

-Arabanızın arkasından gelen gıcırdama sesleri.

Fren Kampanası Nasıl Değiştirilir?

Araba kaldırılır ve arka tekerlekler çıkarılır. Fren kampanaları tekerlek milinden çıkarılır. Fren kampanaları incelenir ve ölçülür. Aşınmış veya hasar görmüş fren kampanaları, genellikle fren pabuçları ve donanım ile birlikte değiştirilir. Arka frenler ayarlanır ve arka tekerlekler yeniden takılır. Araba indirilir ve onarımın tamamlandığını doğrulamak için yol testleri yapılır.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Kampananın ön yüzünde belirtilen aşınma sınırının ötesinde aşınmışlarsa, fren kampanaları değiştirilmelidir. Normal fren pabucu değişimi sırasında, aşınma sınırı dahilinde kaldığı sürece fren kampanalarını değiştirmek yerine onarmak mümkün olabilir.

Fren Kampanasının Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Aşınmış, eğilmiş veya kirlenmiş fren kampanalarının değiştirilmesi, size fren pedalına bastığınızda arabanızın duracağına dair kesinlik verecektir. Fren kampanalarının değiştirilmesi gerektiğinde arabanızı kullanmak tehlikeli olabilir. Pedala bastığınızda frenleriniz düzgün çalışmayabilir ve ihtiyaç duyduğunuzda duramayabilirsiniz. Sizi, yolcularınızı ve çevrenizdekileri tehlikeye atabilir.

2. El SUV İlanları

2 YORUMLAR

  1. Aslında teknik olarak da pek verimli değil, bir bardağı sıkarak tutmak ile parmaklarınızı içten dışa doğru gerdirerek tutmak arasındaki farkı düşünün

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here