Ateşleme Bobini Nedir? Arızaları Nelerdir?

2
2279

Dizel bir araba sürmediğiniz sürece, motorunuzun silindirlerindeki yakıt, bujilerden çıkan sıcak, güçlü bir kıvılcımla ateşlenir. Bujiler, böyle bir kıvılcım için gerekli olan elektriği basitçe iletir, ancak elektrik gücü ateşleme bobini tarafından gönderilir.

Ateşleme bobinleri bazen arızalanma eğilimindedirler. Çoğu bobin bir aracın ömrü boyunca dayanırken, diğerlerinin 100.000 km’de veya daha erken değiştirilmesi gerekebilir. Bu elektrikli cihazlar, dayandıkları aşırı ısı ve sürekli kullanım göz önüne alındığında oldukça dayanıklıdır!

Ateşleme Bobini nedir?

Bir ateşleme bobininin yapımında ince tel bobinleri kullanılır. Arabadan düşük voltajlı bir sinyal alan ve onu çok daha güçlü bir şarja yükselten bir manyetik alan yaratırlar – binlerce volt! Bu bobinler, elektrik yükünün boşa harcanmasını önlemek için yoğun kauçuk, plastik veya epoksi reçine ile kaplanmıştır.

Pek çok modern otomobil üreticisi, her bir bujinin üzerine doğrudan monte edilmiş bir bobin kullanır ve güvenilir olmayan yüksek gerilim kablolarını ortadan kaldırır. Bu parça kırılırsa, kıvılcım kısmen veya tamamen kaybolabilir ve buji ateşlenmez. İşte o zaman ateşleme bobininin değiştirilmesi gerekir.

ateşleme bobini

Ateşleme Bobininin Değiştirilmesini Gerektiren Belirtiler

-Motor arıza ışığı, tekleme kodlarıyla yanarsa.

-Motor özellikle rölantide pürüzlü çalışıyorsa.

-Ateşleme bobininde elektriksel bir ‘sızıntıyı’ gösteren karbon izlemesi fark edilirse.

-Daha yüksek yakıt tüketimi varsa.

Ateşleme Bobini Nasıl Değiştirilir?

Teknisyen, hangi silindirin ateşleme bobininin arızalı olduğunu belirlemek için OBD sistemini tarar. Ateşleme bobininin gerçekten değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için ateşleme bobini bir başkasıyla değiştirilebilir.

Motor kodu takılan bobinle beraber sönerse, değiştirilmesi gerekir. Arızalı bobin, bujiden çıkarılmış veya montaj konumundan çıkarılmış ve kablo konnektörü bağlantısı kesilir. Yeni bobin takılır ve kablolar bağlanır. Teknisyen, hatanın düzeltildiğinden emin olmak için sistemi tarar.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Kırık bir buji izolatörü veya hasarlı kablo gibi diğer etmenler hatalı bir ateşleme bobini varmış hissi uyandırabilir. Profesyonel teşhis, gereksiz onarımları ortadan kaldırır.

Motor çalışırken ateşleme bobinine dokunmayın. Elektrik çarpması meydana gelebilir.

Ateşleme Bobininin Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Arızalı bir ateşleme bobini kısa vadede herhangi bir ek hasara neden olmaz. Bununla birlikte, uzun bir süre düzeltilmeden bırakıldığında, aşırı yakıt doldurma nedeniyle emisyon sisteminde daha fazla sorun sahibi olabilirsiniz.

Ateşleme bobininin değişimlerinin çoğu küçük bir masraftır, bu nedenle arızalı bir ateşleme bobininin er ya da geç değiştirilmemesi için çok az neden vardır.

2. El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here