Yağ Müşürü (Motor Yağı Basınç Sensörü) Nedir?

2
8329

Gösterge panelinde ışığın yandığını asla görmek istemeyeceğiniz uyarılardan biri, yağ basıncınızın düşük olduğu veya hiç olmadığı anlamına gelen ikaz ışığıdır. Özellikle de hiçliğin ortasındayken. Büyük olasılıkla yağ müşürü arızalı ve değiştirilmesi gerekiyor anlamına gelir. Arızalı bir yağ basıncı sensörü, ön paneldeki uyarı ışığını tetikleyebilecek yanlış yağ basıncı değerleri verebilir.

Yağ basıncı sensörünü değiştirmeden önce, sensörde değil de bir kabloda sorun olması ihtimaline karşı kablo bağlantısını kontrol ettirin.

Yağ Müşürü Nedir?

Arkadaki bir konektör ile bir kutu içine yerleştirilmiş sensörlü küçük bir elektrik iletken devresidir. Bu, bloğun içine(genellikle bloğun arkasına yakın), arkaya bir tel bağlantısı takılarak vidalanır.

Yağ, uçtaki küçük bir delikten yağ basınç sensörüne girer. Direnci yağ basıncına göre ölçer.

Yağ müşürü

Yağ müşürü, motorun kritik bir parçasıdır. Motordaki yağın kalite ve basıncında meydana gelen değişiklikleri tespit eder ve aracın beynine bir uyarı gönderir. Bu daha sonra gösterge panelinizdeki yağ basıncı göstergesine bir sinyal gönderir.

Yağ Basıncı Sensörünün Değiştirilmesi Gereken Belirtiler

-Yağ basıncı göstergesi basınç göstermiyor

-Yağ basıncı uyarı ışığı yanıyor

-Yağ basıncı ışığı yanıp sönmeye devam ediyor

Yağ Müşürü Nasıl Değiştirilir?

Araç biraz soğumaya bırakılır. Uygun yağ basıncı sensörü bulunur. Yağ basınç sensöründeki elektrik bağlantıları çıkarılır. Yağ müşürü çıkarılır ve yenisi takılır. Doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.

Hatırlanması gereken ipuçları

Yağ basıncı ışığı yanarsa, aracı güvenli bir yerde durdurun ve yağ seviyenizi kontrol edin. Yağ seviyeniz düşükse veya yağ çubuğunda görünmüyorsa, aracı sürmeyin. Birisinde size biraz yağ getirmesini rica edin veya aracı bir tamirciye çektirin.

Sensörle birlikte bağlantıyı kontrol ettiğinizden emin olun. Arızalı olan sensör değil, diğer bileşenlerin arızası olabilir. Sensörü çıkarmadan önce motorun soğumasını bekleyin.

Yağ basınç sensörünün değiştirilmesi ne kadar önemlidir?

Arızalıysa, yağ basınç sensörünün değiştirilmesi son derece önemlidir.

Uyarı ışığını görmezden gelmeye devam ederseniz ve araçta bir yağ sızıntısı meydana gelirse, motorda geri dönüşü olmayan bir hasara yol açabilecek bir sorun olan yağı azalabilir. Küçük bir yağ basıncı göstergesi değiştirme maliyetinden kaçınmak, çok pahalı bir motor değişimine neden olabilir.

2. El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here