Engelli ehliyeti, engelli bireylerin özel araçlar kullanarak daha özgür ve bağımsız bir yaşam sürmelerini sağlayan resmi bir belge olma niteliğini taşıyor. %40 ve üzeri engellilik oranına sahip bireyler, gerekli sağlık raporlarını alarak ve ehliyet kursunda eğitimlerini tamamlayarak engelli ehliyeti almaya hak kazanıyor. Engelli ehliyeti ile normal ehliyet arasında birkaç ufak farklılık mevcut. Bu ehliyet belgesine sahip sürücüler, araç kullanırken özel yardımcı cihazlar ve işaretler kullanabiliyor. Ayrıca engel durumuna bağlı olarak sadece otomatik vitesli araçlar kullanmalarına izin verilebiliyor. Önceleri H sınıfı olarak ayrılan bu sürücü belgeleri, yapılan değişikliklerden sonra mevcut A ve B sınıflarının bir çeşidi olarak konumlandırılıyor. Engelli ehliyeti nasıl alınır diye merak edenler için biraz da sürecin işleyişine göz atalım.

engelli sürücü aracı

Engelli Ehliyetinin Kapsamı

Doğuştan ya da yaşanılan talihsiz kazalar sonucu bir engele sahip olan kişiler için özel bir ehliyet sınıfı bulunuyor. 2016 yılı itibarıyla değişen trafik yönetmeliği sonrası engelli ehliyeti olarak bilinen H sınıfı ehliyetler kullanımdan kaldırıldı. Bu tür bir ehliyete sahip olan sürücüler, değerli kağıt bedelini ödedikten sonra ücretiz olarak yenileme yapabiliyor. Bugün, engelli vatandaşların raporlarına göre A ve B sınıfı ehliyet kullanılıyor.

Yönetmelikte yapılan bir diğer değişiklik ise kişisel düzenleme gerektiren durumlar için ehliyette bir alan açılması. Bu sayede sürücünün engeline bağlı olarak araçta yapılan herhangi bir ayarlama, belge üzerinde açıkça belirtiliyor. Aksi takdirde trafik kontrolü sırasında kullanıcı trafik cezası ile cezalandırılıyor. Ayrıca bir kişinin engelli sürücü belgesi alabilmesi için yine 18 yaş sınırını geçmiş olması gerekiyor. Engelli birey, zihinsel olarak sürüş yetkinliğine sahipse sürücü belgesi alabiliyor.

engelli sürücünün kullanımına uygun düzenlenmiş araç

Engelli Sürücü Belgesi Nasıl Alınır?

Engelli sürücü belgesi, kanunda belirlenen engellilik oranlarına bağlı olarak kişilere veriliyor. Bunun dışında temelde, engelli ehliyeti almak için normal süreçten farklı işleyen herhangi bir adım bulunmuyor. Fakat engel oranlarının çok yüksek olması durumunda elbette bu kişilere ehliyet verilemiyor. Ehliyet almak isteyenler için aranan bir takım nitelikler mevcut. Bu tür bir sürücü belgesi alabilmek için öncelikle engel durumunu gösteren resmi bir belge alınması gerekiyor.

Aynı zamanda engelli sürücü belgesi başvurusu için sağlık kuruluşundan rapor alınması zorunlu. Engelli Sağlık Kurulu Raporu’nda “B sınıfı engelli sürücü olabilir” ifadesinin yer alması önemli. Rapor alındıktan sonra kişiler başvuru sürecini başlatabiliyor. Öncelikle tüm adaylar gibi bir sürücü kursuna kaydolması gerekiyor. Sürücü kurslarında verilen eğitim, engelli bireyler için daha detaylı olabiliyor. Standart yazılı sınavı geçtikten sonra uygulamalı sınavda özel olarak modifiye edilmiş araçlarla direksiyon sınavı gerçekleştiriliyor. Uygulamalı sınavda da başarılı olması halinde engelli bireyler ehliyet alma hakkını kazanıyor.

ampute araç sürücüsü

Engelli Ehliyeti Kimlere Verilir?

Engelli ehliyeti almak için gereken engel oranları araç sınıfına göre değişiyor:

  • Otomatik vitesli B sınıfı araçlar: %40 ve üzeri engellilik oranı
  • Manuel vitesli B sınıfı araçlar: %60 ve üzeri engellilik oranı
  • A1, A2 ve A sınıfı motosikletler: %50 ve üzeri engellilik oranı

Engelli Sürücü Belgesi Almanın Şartları

Yeni yönetmeliğin getirdiği değişikliklere ek olarak sürücü adaylarının aşağıdaki şartları da sağlaması gerekiyor:

  • Sürücü sınavını başarılı bir şekilde tamamlamış olması ve sertifika almaya hak kazanmış olması
  •  Sağlık raporunu almış olması
  •  Adli sicil kaydının temiz olması
  •  Geçmişte ehliyet belgesinin elinden alınmamış olması
  •  Adına ait başka bir ehliyet belgesinin olmaması

Bu şartları sağlamayan sürücü adayları maalesef ehliyet alamıyor.

Hasarsız 2. El Engelli Araçlarını Şimdi İnceleyin!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here