Dizel Motor Arızaları Nelerdir?

0
2593
dizel motor arızası

Hepimizin de bildiği gibi dizel yakıtlı araçlar diğerlerine göre daha ucuz ve ekonomiktir. Ayrıca daha az yakıtla daha fazla kilometre sağlarlar. Fakat bu dizel araç almak için yeterli değildir. Çünkü dizel motorlu araçlarda kronik olarak karşılaşılan bir çok problem bulunuyor. Dizel motor arızalarını ve karşılaştığınız durumlarda ne yapmanız gerektiğini birlikte inceleyelim.

1  Motor Yağında Oksidasyon

motor yağı

Dizel motorlu aracı yaz veya kış gibi belirli mevsimlerde kullanırsanız yağın içine hava girerk yağlanmayı engelleyen kabarcıklar oluşur. Bu sayede yağ katmanlarını parçalayarak paslanma ve sürtünmeye neden olabilir. Bu nedenle uzun süreli kullanılmayan dizel motorların yağları değiştirilmelidir.

2  Motor Isınması

motor ısınması

Dizel araçlarda belki de en çok karşılaşılan sorunların başında gelen motorun aşırı ısınması motorun çok fazla zorlanmanın sonucudur. Motorun aşırı ısınmasıyla birlikte diğer sorunları da beraberinde geitiriyor. Silindir kapaklarının şişmesi, bozulması ve kırılması, pistonların genişlemesi gibi bir takım sorunlara sebep olabilir.

3  Nem Reaksiyonu

Motorun olmaması gereken bir yerine suyun girmesi oldukça tehlikeli olabilir. Özellikle motor yağına girdiği zaman motor yağ oksidasyonunu arttırır. Bu da paslanmaya neden olur. Nemli bir ortamda aracınızı uzun süre park halinde bekletmemeniz gerekiyor.

4  Siyah Egzoz Dumanı

Siyah Egzoz dumanı

Aracın siyah egzoz dumanı çıkarması diğer sorunların göstergesidir. Motorda oluşan sorunların bir habercisi olan siyah duman; hatalı enjektör pompası, enjektör ve turboşarjın bir göstergesi olabilir.

5  Gürültü Kirliliği

Dizel motorlar normalde de benzinli motorlara göre daha gürültülüdür fakat motordan gelen belirgin sesler bir sorun olduğunun işaretidir. Bunun sebebi yakıt enjektörü ve sıkıştırma dengesi gibi sorunlar olabilir. Bu sebepten aracınızdan bu tür bir ses duyuyorsanız servise götürmeniz gerekir.

7  Kirlenmiş Yakıt

Dizel diğer yakıtlara göre daha viskozdur. Bu nedenle dizel kolayca kirlenebilir. Yaygın dizel kirletici maddeler arasında seyreltme, su, kurum ve glikol bulunur. Bu kirleticiler tehlikelidir. Bunlardan herhangi biri yakıt pompasına veya enjektöre girerse büyük sorunlara ve motorun bozulmasına neden olabilir.

8  Arızalı Kızdırma Bujisi

kızdırma bujisi

Dizel motorlu araçlar kızdırma bujisi kullanır. Eğer kızdırma bujisi hasar görürse soğuk havalarda motoru çalışması imkansız hale gelebilir

9  Güç Kaybı

motor

Dizel motorlar benzinli muadillerine göre daha fazla güç ve tork üretir. Bu sebeple çoğu ticari araç ve iş makinelerinde dizel kullanılır. Eğer aracı çalıştırırken gerektiği kadar güç üretmediğini hissediyorsanız buna şu gibi sorunlar neden olmuş olabilir;

  • Kirli yağ filtreleri
  • Arızalı yakıt enjektörü
  • Düşük veya aşırı yağlama
  • Gevşek gaz kelebeği bağlantısı

Dizel Yakıt Nedir? Dizel Motor Nasıl Çalışır?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here