Birbirinden farklı teknoloji ve özelliklerle dolu modern arabalar, giderek daha fazla sürülebilir araçlar haline geliyor. Bu yüzden de günlük sürüşlerimizde ihtiyaç duyduğumuz teknolojik özelliklerin sayısı da gün geçtikçe artmaya devam ediyor. İşte Arabada En Çok İhtiyaç Duyduğumuz Özellikler…

Teknoloji olanakları bir zamanlar üst düzey lüks araçlarla sınırlıydı. Bunlar, zamanla kompakt otomobillerde ve hatta alt kompakt crossover’larda ve SUV’lerde kullanıma sunulan otomatik acil durum freni ve adaptif hız sabitleyici gibi gelişmiş sürücü asistanı özelliklerini içeriyordu. Üreticiler en yeni modellerini yakıt verimliliği ve geniş iç mekanlar gibi etkileyici özelliklerle donatmaya çalışırken çoğu yeni otomobil alıcısı bir sonraki araçları için sahip olmak istedikleri özelliklerin ölçeklenebilir bir listesine sahiptir. Bazı korkunç otomotiv özellikleri olsa da işte en çok aranan özelliklerden bazıları.

Isıtmalı/Soğutmalı Koltuklar ve Direksiyon SimidiArabada En Çok İhtiyaç Duyduğumuz Özellikler

Son zamanlarda çoğu otomobil, sürücü ve ön koltuktaki yolcunun araçta herhangi bir zamanda kabin sıcaklıklarının keyfini çıkardığı ikili klima sistemlerine sahiptir. Ancak bugün, otomobil üreticileri tüm otomobilde sıcaklık kontrolü ihtiyacını fark ettiler ve tüm yolcuların kendi sıcaklıklarının keyfini çıkarabilecekleri çok bölgeli bir klima sistemi getirdiler. Ayrıca buna ek olarak otomobil üreticileri, otomobilin içi direksiyon simidi ile eşleştiği için sürücünün rahatça gezinmesini sağlayan ısıtmalı direksiyon simidini de piyasaya sürdü. Bu özellik, sürücülerin özellikle kış aylarında daha fazla odaklanmasına ve güvenli bir şekilde araç kullanmasına yardımcı oldu.

Isıtmalı/soğutmalı koltukları ve direksiyon simidi, bazı kişiler tarafından oldukça önemsiz bulunur. Ancak bu özelliğin değeri, sahip olduktan sonra anlaşılmaktadır.

Android Auto / Apple CarPlay

Android Auto ve Apple CarPlay, sürücülerin telefonlarını aracın bilgi-eğlence sistemine bağlamasına olanak tanır ve telefon bilgileri aracın bilgi-eğlence ekranına yansıtılır. Rahat sürüş için navigasyon, aramalar ve mesajlar, müzik ve ses özellikleri görüntülenir. Sistemin dikkatini çekmek için “Hey Siri” ve “Hey Google” gibi sözlü özellikler de mevcuttur. Neredeyse herkes her zaman telefonlarının yanında olduğundan, onları navigasyon ve diğer özellikler için kullanmak, yoldayken bağlantıda kalmanın harika bir yoludur.

Kör Nokta İzlemeArabada En Çok İhtiyaç Duyduğumuz Özellikler

Kör Nokta İzleme, kör bir noktada şerit değiştirirken kazaları azaltmayı amaçlayan gelişmiş bir sürücü yardım sistemidir. Sahip olduğunuz sisteme bağlı olarak, bu gösterge panosunda veya yan dikiz aynalarında bir gösterge ışığı olabilir. Bu, olası riskleri belirlemek ve sürücüyü görsel veya sesli bir uyarı ile uyarmak için şeritten ayrılma uyarısı gibi uyarı özelliklerini kullanır. Bazı uyarı özellikleri, bir koltuk veya direksiyon simidi gürültüsünü içerir.

Maalesef ki kör nokta izleme sistemi, günümüzdeki en hayati ve önemli özelliklerden biridir. Özellikle ayna kullanmayı bilmeyen dikkatsiz sürücüler için trafiği tehlikeye atmamalarına yardımcı olur. İlk başlarda gereksiz bir özellik gibi gelse de yaya ve araç güvenliği için çok önemlidir.

Otonom Sürüş Arabada En Çok İhtiyaç Duyduğumuz Özellikler

Kendi kendine giden arabalar bugünlerde oldukça popüler hale geldi. Hepsi iyi sebeplerden dolayı öne çıkmaya başladı. Çoğu insanın neden bu arabaları istediğini anlamak zor değil. Sürücüsüz araçlar milyonlarca insanın erişilebilirliğini artıracaktır. Ayrıca çeşitli engelleri olan insanlar da çok yakında daha önce hiç kullanamayacakları arabalara sahip olacaklar. Genel olarak bu özellik, yollarda güvenli bir şekilde gezinmek için kameralar, radar ve radyo antenleri gibi bir avuç teknolojiyi kullanır. Böylece bu teknoloji, arkadaşlarla eğlenceli bir geceden eve dönmek için güvenli çözümler ve çok daha fazlasını getirecek.

Kabul etmeliyiz ki otonom sürüşlü olan bir arabaya sahip olmak, Türkiye koşullarında çok büyük bir lüks oldu. Ancak otonom sürüş sistemleri, belirli engele sahip olan vatandaşların hayatlarına büyük kolaylık sağlamaktadır.

Dört Tekerlekten Çekiş

4WD özelliği uzun süredir hayatımızda var. Ancak yine de otomobil endüstrisindeki üstün teknolojilerden biridir. Sonuç olarak sedanlar, SUV’ler, alt kompakt crossover’lar ve spor arabalar da dahil olmak üzere birçok araç bu özellikle donatılmıştır. Dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan bir araç satın almayı tercih eden tüketiciler, motor tiplerini değerlendirebilir. Dört silindirli motorlarla donatılmış dört tekerlekten çekişli araçlar, altı silindirli motorlara sahip olanlardan daha fazla yakıt tasarrufu sağlar. Dört tekerlekten çekiş özelliği, tüm tekerlekler üzerinde hareket ettiğinden otomobili daha güvenli hale getiriyor. Bu nedenle sürüşü daha kolay, daha güvenli ve daha konforlu hale getiren her şey, her sürücünün olmazsa olmaz listesinin başında gelir.

Şeritten Ayrılma Uyarısı Arabada En Çok İhtiyaç Duyduğumuz Özellikler

Şeritten çıkma uyarı sistemi, çoğu sürücünün vazgeçemeyeceği en iyi güvenlik özelliklerinden biridir. Bu özellik, otomobilin farkında olmadan diğer şeritlere kaymasını önleyerek sürücülerin çarpışmalardan kaçınmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Sistem şerit işaretlerini algılar ve bir şerit çizgisine geçtiğinde sürücüyü uyarır. Uyarı genellikle gösterge panosunda yanıp sönen bir göstergedir. İlgili taraftan bip sesi çıkarır. Ek olarak piyasada bu teknolojinin tepki veren ve şerit kenarından uzaklaşan ve hatta arabayı merkezleyen çeşitli versiyonları vardır. Dikkati kolayca dağılan sürücüler için bu olmazsa olmaz bir özelliktir. Ayrıca çarpışmalardan kaçınmakla ilgilenen herkes için yararlıdır.

Park Yardımı ve Park Sensörleri

“Arabada En Çok İhtiyaç Duyduğumuz Özellikler” adlı içeriğimizdeki son konu: park yardım sistemleri oldu. Onlarca yıldır uzmanlar, nesillere paralel park etmenin karmaşık olduğunu ve kolay yolunu göstermeye çalıştı. Ayrıca çoğu insan, paralel park konusunda asla ustalaşmadı. Bu teknik zorlayıcı olsa da araçtaki Park Yardımı özelliği ile o kadar da zor değildir. Park yardım araçlarının çoğu kendi kendini yönetir fakat sürücünün gaz ve fren pedallarını kullanması gerekir. Yani teknik olarak, sürücünün aracı park etmesine yardımcı olan bu sistem, yönlendirmeleri sayesinde sürücünün kaldırıma ve diğer araçlara çarpmasını engeller.

İkinci El Araç İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here