Autobahn, otoyolun Almanya versiyonudur. Federal kontrollüdür fakat çoğu bölgelerinde ve alanlarında hız sınırı yoktur. Yolun hız sınırı yalnızca belirli alanlar için mevcut olsa da çoğu bölge için yalnızca önerilen bir hız sınırı vardır. Birçok otomobil yasal hız sınırını kolaylıkla aşabilmektedir. Ancak etkili maddi cezalar, sürücülerin sürüşlerimde büyük rol oynamaktadır. Hız sınırlarının en önemli konularından biri; olası kaza risklerinin en aza indirilmesidir. Bu yüzden otobanlardaki ve diğer yollardaki hız sınırları oldukça önemlidir. Özellikle az gelişmiş ülkeler ve sürücülerin kuralları umursamadığı ülkelerdeki ceza sistemleri daha fazla katı ve caydırıcı olmak zorundadır. Hız sınırı olmayan yollar, bilinçli sürücüler ve gelişmiş ülkeler için oldukça eğlencelidir. Ancak gelişmemiş ve bilinçsiz toplumlar içinde intihardır. Otobanda hız sınırı olmamasına ve ne anlama geldiğine bu içeriğimizde göz atalım. Alman Otobanlarında Neden Hız Sınırı Yok? Otobanda hız sınırı olmamasına ve ne anlama geldiğine bir göz atalım. 

Otobanda Neden Hız Sınırı Yok?

Otoban

Otoban, Almanya’da ve Avusturya ve İsviçre de dahil olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde federal olarak izlenen bir yol bağlantı bölgesidir. Ayrıca otoban sistemi ve rotaları, ilk olarak Almanya’da tanıtılmıştır. Almanya’daki otoban ağının toplam uzunluğu yaklaşık 13 bin 191 kilometredir. Bu kilometre ve çoğu kasabada bir Alman Otobanı bağlantı olduğu için bu, çoğu insanın hız sınırı olmayan bir bölgeye erişimi olduğu anlamına gelir. Bazı bölgelerde hız sınırları olsa ve bu sınırlar, yola göre değişiklik gösterse de hız sınırı olmayan bölgelerde hız inisiyatifi tamamen sürücüye bırakılmıştır. Ancak hız sınırı olmasa da Alman hükümeti ve yerel yöneticiler, kullanıcılara 130 kilometre hızı geçmemeleri konusunda tavsiye de bulunmaktadır.

Bununla birlikte şehirleşmiş, standartların altında, kazaya açık veya yapım aşamasında olan alanlarda katı hız sınırları ve trafik kuralları uygulanmaktadır. Bu nedenle yalnızca insanları güvende tutmak için çeşitli trafik kuralları uygulanmaktadır. Ayrıca hız sınırı olsa da olmasa da sürücülerin araçlarını düzgün sürmeleri beklenmektedir. Kimseye zarar vermemeleri için otoyollarda oldukça fazla sayıda güvenlik birimi bulunmaktadır. Yakın zamanda Alman hükümeti tarafından hız sınırları yerine getirilebilir. Ancak şuanda Almanya’nın belirli bölgelerinde tamamen rahat ve özgür bir şekilde araç sürülmektedir.

Hız Sınırının Olmaması Ne Demek?

Hız sınırının olmaması, kelimenin tam anlamıyla ne düşündüğünüz anlamına gelir. Sürücüler, dikkatli oldukları ve diğer sürücülere zarar vermedikleri veya tehlike oluşturmadıkları sürece istedikleri hızda gidebilirler. Alman otobanı polis tarafından sürekli olarak izlenmektedir. Bu nedenle sürücülerin dikkatli olması gerekiyor. Ancak para cezası ve cezalardan kaçınmak için uymanız gereken zorunlu hızlar yoktur. Artı tarafta (mümkün olduğunca güvenli olmak için) Almanya çevresindeki otobanlar genellikle yoğun nüfuslu bölgelerdedir.  Bu nedenle, genellikle sürücülerin hızını yavaşlatan trafik sıkışıklığı vardır. Bu yüzden çoğu sürücü, istediği hızlara çıkamadan yoğun trafik ile karşılaşmaktadır. Bu da Alman Hükümetinin mantıklı bir güvenlik stratejisi olarak karşımıza çıkıyor. Kanaatimizce yakın zamanda Alman otobanlarına ve yollarına hız sınırı zorunluluğu getirilmesini bekliyoruz.

Alman Otobanı Özellikleri ve Farkları

“Alman Otobanlarında Neden Hız Sınırı Yok?” adlı içeriğimizdeki son bölüm; Alman otobanının özellikleri ve farklarıdır. Bilinen ve alıştığımız yol yapısına göre oldukça farklı olarak karşımıza çıkmaktadır.  Bunun en önemli sebebi; hız sınırı olmayan yerde kaza riskinin en aza indirilmesidir. Bu yüzden bilinenin aksine Alman otobanın kalitesi ve yapıları, Türkiye’deki otobanlara göre farklılık göstermektedir. Otoyolların inşası Nazi dönemine kadar uzanmaktadır. Alman otobanı; Avrupa’nın en uzun, Dünya’nın da 3. en uzun (Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’in arkasında) otoyol ağına sahip ülke yapmaktadır. Ayrıca binek araçlar, otoyollarda para ödememektedir. Ancak otoyollardan kamyon ve tırlardan ücret alınmaktadır.

otoban özellikleri

Alman otobanlarındaki şerit aralıkları oldukça geniştir. Bu yüzden araçlar, çevresindeki araçlarla daha mesafeli ilerleyebilmektedir. Ayrıca sürekli olarak kontrol edilen Alman otobanları, en üst düzey kalitede tutulmaktadır. Örnek olarak en sağ şeritte çukurlara, orta şeritte kamyonlardan düşen mandalina kasalarına veya tırların parçalanmış lastiklerine rastlamanız neredeyse mümkün değildir. Özellikle üç tırın aynı anda sollamaya çıkıp, 80 kilometre hızla kaplumbağa yarışı yaptığını asla göremezsiniz. Ayrıca Alman otobanları tamamen ücretsiz olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye’de Otoyollardaki Hız Sınırı Kaldırılmalı Mı?

Türkiye’deki yollardaki hız sınırları kesinlikle kaldırılmamalıdır. Bunun en önemli sebebi; var olan kurallara bile uyulmadığı zaman kuralsız bölgelerin insanlara daha fazla zarar verecek olmasıdır.

Otoyollardaki Hız Sınırları ve Trafik Kuralları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here