Renault Clio Sport Tourer yeni makyajı çok konuşuldu. Kısa bir süre önce makyajlanan Clio gerçekten dikkat çekmeyi başarmıştı. Özelikle tampon ve farlarda yapılan iyileştirmelerle araç, artık çok daha sportif bir tasarıma kavuştu. Önde farlarla birleşik ızgara ve büyük marka logosunun dikkat çektiği Clio’da şişkin motor kaputu sportifliği ön plana çıkartıyor. Profilden küçük bir otomobil için oldukça şişkin tasarlanan çamurluklar ve içlerinde yer alan 17 inçlik jantların ilk anda fark edildiği otomobilde arkada ise kendinden efektli ve dikkat çeken stop grubu ön planda. Renault Clio Station wagon versiyondaki tavan barları da sportifliği pekiştirirken Renault Clio HB versiyonla tasarımın radikal biçimde değişmemesi sayesinde en az onun kadar dinamik görünmeyi başarıyor.

Renault Clio Sport Tourer Tasarım

Renault Clio ilanlarında da göze çarptığı üzere araç, şu anda küçük sınıftaki en sert tasarımlı modellerden. Tasarım konusunda her zaman cesur bir marka olan Renault, Clio’da da yine Fransız zarafetini konuşturmayı başarmış. Üstelik buna bir de SW karosere rağmen sportifliği de eklemiş. Clio ST modeline ister önden isterseniz de arkadan bakın gözünüze keşke şurası değişse diyeceğiniz bir nokta çarpmıyor. Araçta sunulan gövde kiti sayesinde de sportif tasarım pekiştirilmiş.

Clio, küçük sınıf araçlarda kişiselleştirmeyi ilk sunan modellerden. Bu sayede de yollarda birbirinden farklı pek çok Clio görmek mümkün. Clio’nun stationwagon modelinde de bu kişiselleştirme seçeneğini uygulanabiliyor. Test aracımızın dış tasarımında iki renkli gövde eklentileri sayesinde fark yaratılırken iç mekanda bu uygulama devam ettirilmiş. Kırmızının canlı bir tonu ile renklendirilen iç mekanda havalandırma kanallarının çerçevesindeki uygulama sayesinde ferahlık hissi de artırılmış. Zaten geniş camları olan model renkli iç mekanıyla kalite algısını da yükseltmeyi başarmış.

Renaul Clio İç Mekan Tasarımı Nasıl?

Orta konsolun merkezinde yer alan multimedya sisteminin kolay kullanımlı olması ve ses çıkış kapasitesinin yüksek oluşu arkada oturanların da kalite ile müzik dinlemesini sağlarken sistemin CD girişine sahip olmamasını sevemedik. Artık üreticiler sizi SD kart ve USB bağlantıya zorladığı için sadece bu tip ekipmanlarla müzik dinleyebiliyorsunuz.

Renault Clio Sport Tourer İç Mekan Tasarımı

Geniş sayılabilecek dingil mesafesi sayesinde önde ve arkada yeterli yaşam alanı sunan Clio ST’de iç mekanda dikkat çeken olumsuzlukların başında ise direksiyon simidi geliyor. Ele tam oturmayan simit ne yazık ki biraz ucuz bir görüntüye sahip. SW karosere sahip olması sayesinde arkasında 445 litrelik son derece kolay kullanımlı ve geniş bir bagaj alanına sahip olan Clio’da arka koltukların kolayca katlanması sayesinde de uzun yükler bile sorunsuzca taşınabiliyor.

 

Renault Clio Sport Tourer Motor

Renault Clio motor seçeneklerinin zengin olmasının da etkisiyle çok tercih ediliyor.

Renault Clio Sport Tourer Motor

Renault Clio Sport Tourer Motoru Nasıl?

Ülkemiz için ideal motor kombinasyonlarına sahip olan otomobilin en çok tercih edilen ünitesi ise uzun zamandır hayatımızda olan 1.5 litrelik dCi motor. Artık kendisini pek çok modelde kanıtlamış olan Euro 5 uyumlu motor 75 ve 90 HP’lik iki versiyona sahip. Test aracındaki gibi EDC çift kavramalı otomatik vites kutusu istendiğinde ise sadece 90 HP ile alınabiliyor.

Renault Clio 1.5 Litrelik dCi Motor Çok Popüler!

4000 d/d’de 90 HP güç ve 1750 d/d’de 220 Nm tork üreten motor, alt devirden itibaren sağladığı tork ile kullanıcısına şehir içinde ihtiyaç duyduğu gücü sorunsuzca sunuyor. Bu motor-şanzıman kombinasyonu performans odaklı değil de ekonomik kullanımlar düşünülerek hazırlandığı için Clio Sport Tourer hızlanma konusunda ortalamaları yakalayan bir tabloya sahip. Buna karşılık bu birlikteliğe rağmen araç 100 km’de fabrika verisi 3.7 litrelik tüketim değerine sahip. Reel kullanımlarda ise bu değer 5.2 litre dolayında dolaşıyor ki bu sonuç bile çok başarılı.

İlk çalıştırmalarda biraz gürültülü ve sarsıntılı olan motor ısınmasıyla birlikte bu sorundan kurtulduğu için iç mekandaki konfor seviyesini de artırıyor. Ancak yine de motor sesinin biraz daha az iç mekana yansıması lazım.

EDC vites kutusunun hızlı tepkileri ve sarsıntısız vites geçişleri sayesinde de konfor seviyesi yükseltilmiş. İlk nesil EDC kutularına kıyasla elden geçirilen ünitenin motorla uyumu son derece yüksek.

Güvenlik

Güvenlik denilince artık akla ilk gelen markalardan olan Renault, Euro NCAP testlerinden en çok 5 yıldız alan markalardan. İlk kez 1997 yılında çarpışma testine alınan Clio, güncel nesliyle 2012 yılında test alındı ve 5 yıldız almaya hak kazandı. Bu teste HB versiyonla dahil olan Clio, %86 yetişkin, %89 çocuk, %66 yaya koruması sağlarken %99’luk güvenlik yardımcıları puanıyla alanında en iyilerinden oldu. Clio Sport Tourer’ın baz versiyonunda ABS, ESP, Acil Fren Destek Sistemi, sürücü ve yolcu hava yastıkları, yan hava yastıkları, yokuşta kalkış destek sistemi standart olarak sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Renault Clio Sport Tourer aslen ekonomi odaklı hazırlanmış bir otomobil. Aracın motorlarından da bunu anlamak mümkün. Bu nedenle de onunla performanslı kullanımlar yapmak çok yerinde bir karar olmayacaktır.

Renault Clio Sport Tourer’ın Performansı Hakkında

Özellikle direksiyon sisteminin konfor odaklı ayarları nedeniyle yüksek süratlerde hissizlik artıyor ve yüksek hızlı girilen virajlarda aracın gücü yetmiyor. Buna karşılık şehir içi kullanımlarında Clio size en ufak bir eksiklik veya olumsuzluk hissettirmiyor. Belki sınıfının en canlısı olmayabilir ancak totale bakıldığında en homojen modellerinden olduğunu söylemek mümkün. Ne aşırı sportif ne de tamamen konfor odaklı hazırlanmış. Bu sayede de genel ortalamalar içinde kalındığında neye ihtiyaç duyarsanız Clio size onu veriyor.

Aracın küçük sınıf içinde büyük kalan boyutlarına rağmen kullanımı oldukça kolay. Görüş açılarının başarılı yapısı ile birlikte hassas çalışan park sensörleri sayesinde Clio ile en dar alanlarda bile manevra yapmak son derece kolay. Aracın dönüş çapının da küçük olması şehir içinde pratikliğini artırıyor.

Renault Clio Sport Tourer Süspansiyon Performansı

Aracın hafif sert ayarlı süspansiyon sistemi ise darbe emiş konusunda oldukça iyi sonuçlar çıkartıyor. 17 inçlik düşük yanaklı lastiklere rağmen tümsek geçişlerinde iç mekandaki salınımlar minimumda kalıyor.

Murat Tosun’un keyifli anlatımıyla Renault Clio Station Wagon test sürüşü videosunu izlemek için videoya tıklayabilirsiniz.

Renault Clio Sport Tourer Teknik Özellikleri

Renault Clio 1.5 Sport Tourer Yakıt Tüketimi

Yakıt Türü Dizel
Şehir İçi Yakıt Tüketimi 4.3 lt/100 km
Şehir Dışı Yakıt Tüketimi 3.3 lt/100 km
Karma Yakıt Tüketimi 3.7 lt/100 km
Test Yakıt Tüketimi 5.2 lt/100 km
CO2 Emisyonu 92 gr/km

Renault Clio 1.5 Sport Tourer Performans

Motor Hacmi 1461 cc
0-100 km/s Hızlanma 12.9 sn
Maksimum Hız 176 km/s
Ön Frenler Hava kanallı disk
Arka Frenler Kampana

Renault Clio 1.5 Sport Tourer Boyutları

Uzunluk 4267 mm
Genişlik 1732 mm
Yükseklik 1475 mm
Dingil Mesafesi 2589 mm
Bagaj Hacmi 445 lt
Yakıt Depo Kapasitesi 45 lt
Boş Ağırlık 1255 kg
Lastik Boyutu 205/45 R17

 

İkinci El Renault İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here