Elon Musk Elektrikli Kamyonun Tanıtımını Yaptı

0
1898

Elektrikli Kamyon Dizel kamyonlardan %20 Daha Tasarruflu!

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelen ve bu ziyareti hem ülkemizde hem de yurt dışında epey bir gündem olan Elon Musk, elektrikli kamyonlarını tanıttı. 

 

 

Elon Musk ismini, elektrikli motor teknolojisini adeta 1800’lü yıllarda kaldığı yerden devir alıp günün teknolojisi haline getiren projeleriyle tanıyoruz. Bilindiği üzere elektrikli motorla çalışan araba fikri içten yanmalı motor teknolojisinden eskidir. Yani aslında pek çoğumuzun sandığının aksine elektrikli araba konusu yeni bir icat değil. Ancak elektrikli araçların menzil, performans, seri üretim hızı, batarya masrafı, şarj istasyonu eksikliği gibi engellerle mücadele eder hale gelmesi yeni bir çözüm fikri. İşte bu konuda kollarını sıvayıp sektöre yön veren cesur isim de haklı şöhretiyle Elon Musk. 

 

 

Uzay araştırmaları, otonom sürüş teknolojileri gibi farklı konulardaki önemli yatırımlarıyla da dikkat çeken Elon Musk, şimdi kamyon konusunda da elektrikli araçların tercih edilebileceğinin sinyalini veriyor. Peki elektrikli kamyonlar ne zaman satışa çıkacak ve elektrikli kamyon fiyatları, çalışma şekli, menzil mesafesi, performans detayları gibi konularda merak edilenlerin cevapları nasıl?

 

 

ABD’li en büyük otomotiv şirketlerinden biri olan TESLA Motor, dünyanın ilk elektrikli kamyonunun tanıtımını yaptı. Adı Tesla Semi olan elektrikle çalışan kamyon, şık tasarımıyla da dikkat çekti. Peki, Tesla Semi’nin teknik özellikleri nasıl?

 

 

Tesla Semi şarjı ne kadar gider sorusunun yanıtı; araç tam olarak şarj edildikten sonra tam 800km gidebiliyor. Tesla Semi ne kadar yük taşıyabilir, diye düşünüyorsanız elektrikli batarya sizi yanıltmasın, araç, bu konuda bilinen en büyük yük kamyonlarından farksız. 

 

Tesla Semi ne kadar yakar sorusunun yanıtı ise dizel bir kamyondan ortalama %20 daha az maliyetle çalışıyor şeklinde. 

 

Elektrikli Kamyon Semi’nin Farkı Ne?

Elon Musk, Elektrikli Tuck Semi için Bugatti Chiron’dan daha aerodinamik vurgusunu yaptı. Aslında bu da bir kamyon olarak bu aracın nasıl bir fark yaratacağının ilk mesajı.  Gelelim detaylara…

 

Araç sadece elektrikli bir motora sahip olmasıyla değil hem dış hem de iç tasarımıyla da dikkat çeken yenilikler sunuyor. Mesela, Tesla Semi kamyonda direksiyon sağda ya da solda değil tam ortada konumlanıyor. Kamyon sürücüsü, önde ve tam ortada oturuyor. Tesla mühendisleri güvenli sürüş konusunda yaptıkları araştırmalarda bu şekilde bir oturma pozisyonunun çok daha fazla net görüş sunduğunu fark etmişler. 

 

Tesla Elektrikli Kamyonun İç Mekanı Nasıl?

Ülkemizde kamyon şoförlüğü ‘çok da nitelikli bir iş’ gibi görülmese de özellikle ABD’de adeta pilot olmak kadar zorlu sınavları olabiliyor. Uzun yıllar tır ya da kamyon ehliyeti almak üzere çalışan gençler, geliri oldukça yüksek olan bu işi yapmayı tercih ediyorlar. Aslında yük taşıyan bir aracı güvenli bir biçimde varış noktasına ulaştırmak sanıldığı kadar kolay değil. Hem dikkat, hem dayanıklılık hem de son teknolojiyi en doğru şekilde kullanabilmeyi gerektiriyor. İşte tam da bu amaçla Tesla’nın elektrikli kamyonunda tam iki, adet dokunmatik ekran var. Direksiyonun sağında ve solunda konumlanan bu ekranlarla sürücü aracı, yolun durumunu, yük durumunu ve çok daha fazlasını konforlu bir biçimde kontrol edebiliyor. 

 

Tesla Elektrikli Kamyonun Fiyatı Ne?

Elon Musk, geçtiğimiz günlerde Tesla Semi için yaptığı açıklamada fiyat bilgisi paylaşmadı. Ancak Tesla elektrikli kamyon modelinin 2019’da üretilmeye başlayacağının altını çizdi. 

 

Kamyon ilanlarına bakanların şimdiden 2020 model elektrikli kamyonlar için de araştırma yapmaları işlerini geliştirmeleri açısından faydalı olabilir. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here