Nissan Navara, tasarımıyla bile başlı başına tercih sebebi bir model.

Aracın binek modelleri andıran çizgileri elini güçlendiriyor.

Güçlü görünmeyi başaran model bu sayede kullanıcısına da güven verip göze hoş gelmeyi de başarıyor. 

Nissan Navara

Navara’nın ön tasarımında geniş ve yayvan ızgara ile onunla uyumlu farlar dikkat çekiyor.

Aracın heybetli görünümü desteklemek için büyük tasarlanan öğeler Navara’ya güler yüzlü bir ifade katmış. Aracın yerden yüksek yapısı önde hemen belli olurken, devasa çamurluklar da fark ediliyor. Modele bağlı olarak 16-18 inçlik jantların görev yaptığı araçta 20 inçlik jantlar bile sorunsuzca çamurluklara sığabilir.

Motor kaputunda başlayan V şekilli tasarım Navara’nın arkasında yerini düz hatlara bırakıyor.

Arkada açık yükleme alanı olması nedeniyle zaten farklı çizgilerin kullanılması mümkün değil. Ancak çamurluk dodiklerindeki çıkıntıların verdiği güçlü görünüme paralel olarak test aracındaki gibi krom görünümlü aksesuarlar zenginleştirilen gövde göze çok hoş geliyor.

Bagajdaki barlar ve tampon köşelerindeki eklentiler birbirleriyle uyumlu. Araca biniş-inişleri de kolaylaştıran yan basamaklarda da yine krom görünümlü detaylara yer verilmiş. Arkadaki stoplar ise sade tasarlanmış.

Bu sınıftaki modellerin neredeyse hepsinde olduğu gibi Navara’nın arka tasarımı dikkat çekme konusunda çok iyi olmasa da genel çizgilerle uyum içinde.

İç Mekan

Navara iç mekanda sürücüyü rahatlatıyor.

Nissan Navara

Eski nesil Navara’nın bu kadar popüler olmasında kuşkusuz konfor seviyesi yüksek iç mekanının etkisi büyüktü.

Binek modellerden alınan parçalarla hazırlanan orta konsolu kullanıcılara başta SUV araçları andıran bir atmosfer sağladığı için model çok tercih edilmişti.

Yeni nesilde de Nissan benzer bir karar alarak aracın iç mekanında binek modelleri andıran hatlara yer vermiş. Ancak yeni Navara’da bunu bir adım daha ileriye götürerek modelin yaşam alanını adeta bir binek otomobil gibi tasarlamış.

Aracın uzun dingil mesafesi sayesinde iç mekanı oldukça geniş. Önceki nesile kıyasla arka koltuklardaki eğimi değiştirilen sırtlıklar daha konforlu ve geniş bir alanda yolculuk yapılmasını sağlamış.

Öndeki koltukların da diz ve baş mesafeleri iri yolcuları bile mutlu etmeye yetiyor.

Ergonomisi yüksek orta konsolun merkezinde müzik sistemi yer alıyor. Versiyona bağlı olarak bu alanda dokunmatik özellikli multimedya ekranı görmek de mümkün.

Ancak bizim test aracımız daha alt donanımda olduğu için klasik müzik sistemi ile donatılmıştı. Ses çıkış kapasitesi yüksek olan sistemin ses kalitesi ise çok başarılı değil. Özellikle yüksek hızlarda artan gürültü nedeniyle çalan müziği dinlemek zorlaşıyor.

Qashqai modelinin etkisiyle hazırlanan iç mekanda kullanılan tüm düğme şalterler kolay kullanımlı ve ulaşması zahmetsiz. Klimanın altında ise dört tekerlekten çekiş sistemini devreye alan düğme yer alıyor.

Motor

Nissan Navara motor konusunda artık tek motor seçeneğine sahip.

2.3 litrelik 4 silindirli dizel bir motorla donatılan model 160 HP güç ve 403 Nm tork üretiyor. Manuel veya otomatik vitesle alınabilen motor, otomatik vites kutusu ile gücünü 190 HP’ye yükseltiyor.

Ayrıca tüketicilere bu aracı 4×2 veya 4×4 çekiş sistemiyle alma opsiyonu da sunuluyor. Biz manuel vitesli 4×4 versiyonunu test etme fırsatı bulduk.

Nissan Navara

Navara’nın motoru eski modeldeki 3.2 litrelik versiyona göre önemli hacim kaybetmesine rağmen ondan çok daha canlı bir çalışma karakterine sahip.

Maksimum torkunu 1500 d/d gibi son derece düşük bir devirde; neredeyse turbo devreye girer girmez verdiği için Navara ilk kalkış anından itibaren sürücüsüne en ufak bir güç eksikliği yaşatmıyor. Ayrıca motorun hızlanma isteğinin de sınıf ortalamaları göz önüne alındığında yüksek olması ona önemli bir avantaj sağlıyor.

6 ileri orana sahip şanzımansa beklendiği kadar kemikli olmayan bir yapıya sahip. Pürüzsüz ve bu sayede konforlu gerçekleşen vites değişimleri ile birlikte vitesin oranları yakıt ekonomisi için uzun tutulmuş.

Nissan Navara

Bu sayede ekonomi yapmak mümkün hale gelmiş. Fabrika verisi Navara 100 km’de ortalama 6.4 litre motorine ihtiyaç duyuyor. Gerçek sürüşler esnasında ise tüketim 9 litrenin altında kalıyor.

Bu tarz bir araç için elde edilen tüketim ekonomik.

Nissan Navara Güvenlik

Pick-up modelleri ne yazık ki çok fazla çarpışma testine alınmıyorlar. Üreticileri bu araçların düşük puan almasından korkuyor. Nissan ise ilk kez 2008 yılında Navara’yı bu teste soktu ve model sadece yarım yıldız almaya hak kazandı.

Aynı yıl tekrarlanan testte ise bu kez model 3 yıldız aldı. Güncel versiyon ise 2015 yılında Euro NCAP çarpışma testine dahil oldu ve günü 4 yıldızla tamamlamayı başardı. Rakiplerinin bazıları bu teste girmeye cesaret edemezken Navara aldığı 4 yıldızla güvenliğini de kanıtlamış oldu. Aracın standart donanımında sürücü-yolcu ön hava yastığı, ABS, ESP, fren destek sistemi, EBD, Isofix çocuk koltuğu sabitleme noktaları baz modelde bile sunuluyor.

Versiyona göre bu donanımlara yan ve perde hava yastıkları ile sürücü diz hava yastığı ekleniyor.

Konfor & Yol Tutuş

Her ne kadar gerek ön tasarımı gerekse iç mekanı binek modelleri andırsa da Navara aslen tam anlamıyla bir ticari araç.

Bu nedenle de konfor seviyesi elbette binek modellerden zayıf. Öncüsünün salınımı fazla yapısına karşılık yeni model değiştirilen süspansiyon sistemi sayesinde yola çok daha iyi tutunuyor. 4×2 olarak yola devam ettiğiniz zamanlarda da dahil olmak üzere aracın virajlardaki yana yatması ve rüzgarlardan etkilenmesi az.

Buna karşılık hala arka koltuklarda oturanlar yükleme alanı boşsa sallantılı yolculuk yapmaya devam ediyor. Öncü model kıyasla büyük geliştirmeler yapılmış olsa da arkadaki konfor hala sınıfının en iyisi değil.

4×4 çekiş sistemiyle araziye de uyumlu olan Navara asıl şovunu ise burada yapıyor. Neredeyse her durumda ilerleyebilmesiyle öne çıkan modeli yolda bırakmak gerçekten çok zor. 2 çeker, 4 çeker düşük hız ve 4 çeker yüksek hız modlarının konsoldaki düğme ile manuel olarak kontrol edildiği araç ayrıca yokuş iniş destek sistemine de sahip.

Günümüzdeki pek çok SUV’dan daha iyi bir arazi performansı gösteren Navara, uzun dingil mesafesine rağmen karın açısı konusunda da bir başarılı.

Nissan Navara Teknik Özellik

Motor 2.0
Motor Hacmi : 1586 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 160 HP 3750 d/d
Maksimum Tork : 403 Nm 1500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 12.0 sn

 

Maksimum Hız : 172 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 7.0 lt/100 km
Şehir Dışı : 6.1 lt/100 km
Karma : 6.4 lt/100 km
Test : 8.8 lt/100 km
CO2 Emisyonu : 169 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 5330 mm
Genişlik : 1850 mm
Yükseklik : 1805 mm
Dingil Mesafesi 3150
Bagaj Hacmi : 1000 kg
Yakıt Depo Kapasitesi : 80 lt
Boş Ağırlık : 1993 kg
Lastik Boyutu : 255/70 R16

 

 

İkinci El Nissan Navara İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yazar: Murat Tosun/2017

4 YORUMLAR

  1. Sınıfının hala en konforlu aracı değil derken Allah aşkına bana bu yazıyı yazan arkadaş söyleyiversin daha konforlusu hangisiymiş? Aracı alalı 1 ay oldu. Almadan önce detaylı bir şekilde test ettiğim araçlar: Toyota Hilux, VW Amarok, Ford Ranger. Nissan bu araçların hepsinden daha konforlu. Arka koltuklarında da hem asfalt hem de bozuk yollarda en az 4-5 saat geçirdim. Yazmış olmak için yorum yazmayın. Madem oraya bişey yazdın hangi araç bundan daha konforlu onu da yaz. Yukarıda söylediğim makas süspansiyonlu araçlar mı bundan daha konforlu? Bana göre (ve uluslararası komiteye göre-pick-up of the year) sınıfının en iyisi Navara.

  2. Tolga Bey ile aynı fikirdeyim Navara konusunda. Arka koltuk konforu Amarok ile kıyaslanamaz bile. Hilux’u test etmedim ama Amarok’u uzun süre kullandım. Hilux ise Navaranın 2,3 litrede ulaştığı değerleri ancak 2,8 motorda sunabiliyor yani vergi farkı var. Ranger’ı ise Navara ile kıyaslamak bana göre Navara’ya hakaret sayılır

  3. Navarayı geçen hafta test ettim aynı gün hilux ve amoroku da test ettim. Navara tartışmasız i.lerinde en konforlusu ve en serisi test ettim otomatik 190 bg olandı . araçta kesinlikle zıplama yok hilux da ise rahatsız edici zıplama ve motor sesi var. Amorok hiluxdan konforlu ve sessiz ancak navaranın çok gerisinde. Donanım olarak navara ve hilux dolu amorok ise çok zayıf. Şehir içi güçlü güvenli ve konforlu bir araç, arazide canavar ve yükte taşımak istiyorsanız navarayı tercih edin son olarak yakıt tüketimi orta sıkışık trafikte 15 dk lık test sonucunda 8.4 gösteriyordu. 2014 mdel 2.0 hyundai ix35 4 çeker aracım ise ş içi 10 lt mazot tüketiyor. Japonlar bu sefer yapmış

  4. Hocam merhabalar bende navara düşünüyorum 2017 model ancak hic daha önce bu tarz bir araç kullanmadım isim ticarette değil ve istanbulda yaşıyorum ozel sektordeyim handikapları park problemi 1. Köprü muayene ve normal binek araçlara göre de yakıt fazla yakması bunun dışında bir bebeğim var ve 1 da 4 yaşında bir Çocuğum Ancak arkasının cok sarsmasindan bebekli ailelere Tavsiye etmem diyenlerde var hala karar asamasindayim teşekkürler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here