DSG Şanzıman – Kuru ve Islak Kavrama Nedir?

0
7772
dsg şanzıman

DSG Şanzıman Nedir?

dsg şanzıman

Açılımı Direct Shift Gearbox olan DSG şanzıman, otomatik şanzıman çeşitlerinden sadece biridir. Çift kavramalı bir şanzıman türü olan DSG şanzıman, VW araçlarda bulunuyor.. Vitesleri diğer dişli şanzımanlara göre daha hızlı değiştirilebilir ve bu yapısıyla da seri kabiliyet sunar. Ek olarak Volkswagen’in iddiasına göre en tecrübeli sürücü dahi DSG şanzıman kadar hızlı vites değiştiremez. Vites geçişleri kontrol edildiğinden sürücü kaynaklı oluşabilecek hasar ve erken aşınmaların yaşanması engellenir. Bu da debriyaj ve şanzıman ömrünü uzatarak aracın daha uzun yıllar kullanabilmesini sağlıyor. Ayrıca DGS şanzıman kendi içerisinde kuru kavrama ve ıslak kavrama şeklinde ayrılıyor.

DSG Şanzıman – Kuru ve Islak Kavrama Nedir?

Teknik açıdan bakıldığında, DSG, birbirinden bağımsız olarak çalışan ve çekiş kesintisi olmadan tam otomatik vites geçişlerine izin veren şanzımandır. Debriyaj pedalı yoktur ve geleneksel vites kolu, entegre bir kol ile değiştirilmiştir. DGS şanzımanlar 6 ve 7 viteslilerde kuru kavrama ve ıslak kavrama olarak iki çeşitli kullanılıyor. Peki kuru kavrama ve ıslak kavrama ne anlama geliyor?

Kuru Kavrama

 

dsg kuru kavrama

Volkswagen marka otomobillerde 7 vitesli olanlarda genellikle kuru kavrama kullanılır. Daha yüksek teknolojilerle üretilen kuru kavrama, çok daha maliyetlidir. Her iki tip şanzımanla ilgili sorunlar incelendiğinde genellikle kuru kavramalı otomobillerin daha problemli olduğu ortaya çıkmıştır. Fakat kuru kavrama, yağa batırılmadığından sürtünme kaybı yaşanmaz. Sürtünme kaybı yaşamadığından ve yağ kutusu içerisinde çalışmadığından yakıt verimliliği ise ıslak kavramaya oranla çok daha fazladır.

Islak Kavrama

dsg ıslak kavrama

DSG şanzımanlarda ıslak kavrama olanlar 6 vitesli olur. Adından da anlaşılacağı gibi yağın içinde yağla birlikte çalışır. Bununla birlikte daha fazla enerji harcayarak yakıt tüketimi kuru kavramaya oranla daha fazladır. Kuru kavrama otomobillere göre daha yumuşak bir sürüş sağlar. Özet olarak kuru kavrama daha verimlidir fakat daha problemlidir.

Otomatik Şanzıman Çeşitleri Nelerdir? En İyi Otomatik Şanzıman Hangisi?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here