Günümüzde teknolojinin hızlı ilerlemesi, hayatımızı şekillendiren birçok alanı kolaylığa dönüştürmekte. Bu dönüşümlerden biri de navigasyon sistemleri ile yaşanan değişim. Navigasyon, günümüzde sadece bir harita üzerinde yolu bulmaktan çok daha fazlasını ifade ediyor. Navigasyon uygulamaları sayesinde insanlar hedeflerine kolayca ulaşabiliyorlar. Yeni nesil teknoloji ve yazılım geliştirmeleri, navigasyonu sadece bir yönlendirme aracı olmaktan çıkarıp, yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline getiriyor. Yolda kaybolmak, trafikle baş etmek ve hedefimize en hızlı şekilde ulaşmak için kullandığımız navigasyon uygulamaları, bizi bilinmezlikten kurtarıp, güvenle gideceğimiz yere ulaşmamızı sağlıyor. Yolculuğumuza rehberlik eden bu dijital yardımcılar, hangisinin en iyi olduğunu araştırmaya zorluyor. Bu yazımızda sizler için en çok kullanılan ve beğenilen en iyi navigasyon uygulamalarını listeledik. Hemen okumaya başlayın.

Hangi Navigasyon Uygulaması Daha İyi?

Google Haritalar

google-haritalar

En iyi navigasyon uygulamaları listesinin en başında Google Haritalar yer alıyor.  Haritalar, yol tarifi ve yol durumunu öğrenmek için birçok ülkede en çok kullanılan uygulama olma özelliği taşıyor. Bu sebeple de Google’ın en çok kullanılan ve beğenilen hizmetlerinin başında geliyor. Ayrıca Haritalar, 220 ülkede kullanılabilir durumda. Aynı zamanda birçok özelliğiyle kullanıcılarının trafik deneyim seviyesini artırıyor.

Uygulamanın Olumlu Yönleri

  • Google Haritalar, güzergahınız üzerindeki gerçek zamanlı trafik durumunu takip eder. Bu sayede kullanıcılar trafikte rotalarında neler olacağını görebilirler. Bu, sıkışık trafik veya kaza gibi durumları önceden bilerek alternatif rotalar seçmenize yardımcı olur, böylece daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde hedefinize ulaşabilirsiniz.
  • Uygulama, kullanıcıların girdiği verilerle toplu taşıma durumu bilgilerine sahip. Birçok ülkede kullanılan toplu taşıma bilgileri sayesinde, kullanıcılar kullanmak istedikleri toplu taşıma araçlarının doluluk oranlarını harita üzerinden görebiliyor.
  • Google Haritalar, çevrenizdeki restoranlar, mağazalar, benzin istasyonları gibi işletmeler hakkında ayrıntılı bilgiler sağlar. Kullanıcılar, bu yerlerin çalışma saatleri, puanlamalarını veya fiyat aralığı gibi bilgileri görüntüleyebilir ve kararlarını buna göre verebilirler.
  • İnternet bağlantısı olmadan da kullanılabilen çevrimdışı haritalar, seyahat sırasında veri kullanımını azaltır ve yerel veya uluslararası gezilerde kullanıcılara güvenli bir şekilde rehberlik eder.
  • Google Maps, detaylı harita görünümünün yanı sıra sokak görünümü ile de kullanıcılara yolda daha iyi yönlendirme sağlar. Sokak görünümü, çevrenizdeki yerleri daha gerçekçi bir şekilde görmek için 360 derece görüntüler sunar.
  • Google Haritalar, arkadaşlarınızla gerçek zamanlı konum paylaşma özelliği sunar. Bu, bulunduğunuz yeri arkadaşlarınızla paylaşarak, buluşmaları planlamayı veya acil durumlarda yardımlaşmayı kolaylaştırır.

Uygulamanın Olumsuz Yönleri

  • Google Haritalar bazen güncellenmiş bilgilere hızlı bir şekilde erişemeyebilir. Yol kapanmaları, yeni yollar veya işletme bilgilerindeki değişiklikler gibi güncellemelerin hemen yansıtılmaması, kullanıcıların yanlış yönlendirmelere maruz kalmasına neden olabilir.
  • Kullanıcıların yer bilgilerini izler ve depolar. Bu durum, bazı kullanıcılar için gizlilik endişelerine neden olabilir. Google, bu verileri kullanıcı deneyimini geliştirmek ve reklamları kişiselleştirmek amacıyla kullanabilir.

Google Maps Nasıl Kullanılır?

Yandex Navigasyon

yandex-navigasyon

Yandex ile Google arasında birçok alanda rekabet sürüyor. Bu rekabet, en çok kullanıcıları mutlu ediyor. Çünkü iki şirket de daha fazla kullanıcı çekebilmek için hizmetlerini sürekli iyileştirmeye devam ediyor. Bu hizmetlerin başında da navigasyon uygulamaları geliyor. Kullanıcılarına trafik durumu, güzergah planlama, konum tabanlı hizmetler ve detaylı haritalar sunarak şehir içi ve şehirler arası seyahatlerde yardımcı olan Yandex, Google Haritalar gibi kullanıcılarını memnun edecek birçok özelliğe sahip.

Uygulamanın Olumlu Yönleri

  • Uygulamada gerçek zamanlı trafik bilgisi özelliği bulunmaktadır. Bu sayede kullanıcılar, trafik ile ilgili anlık verilere ulaşabilmektedir. Yandex Navigasyon, güzergahınız üzerindeki anlık trafik durumu bilgilerini kullanarak size en hızlı rotayı önerir. Bu sayede trafik sıkışıklığından kaçınabilir ve varış sürenizi optimize edebilirsiniz.
  • Gitmek istediğiniz yere vardığınızda algoritma size 3 rota veriyor. Otomatik olarak seçilen rota, alabileceğiniz en hızlı rota olarak belirlenir. Buna ek olarak, seçilen rota üzerinde ücretli yollar varsa, uygulama yola çıkmadan önce sizi uyaracaktır.
  • Uygulama, çevrenizdeki restoranlar, benzin istasyonları, ATM’ler gibi konum tabanlı hizmetlerin detaylı bilgilerini sunar. Kullanıcılar, ihtiyaçlarına uygun yerleri kolayca bulabilirler.
  • Park etmek bazen bir varış noktasında önemli bir sorun olabilir. Yandex Navigasyon, kullanıcılarına hayat kurtaran özellikler de sunuyor. Hedefinize yaklaşırken, uygulama yakındaki bir park yerine park etmenizi önerir. Size uygun öneriyi seçerseniz navigasyon sizi en kısa rota ile otoparka götürecektir.
  • Yandex Navigasyon, çevrimdışı harita özelliği sunarak internet bağlantısı olmadan da haritalara erişim sağlar.
  • Adım adım yol tarifi ve sesli yönlendirme, sürücülere eller serbest bir şekilde güvenli bir sürüş deneyimi sunar.

Uygulamanın Olumsuz Yönleri

  • Yandex Navigasyon, henüz Google Haritalar gibi global kullanılan bir navigasyon uygulaması değil. Uygulama, yalnızca Türkiye, Rusya, Abhazya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan ve Tacikistan’da kullanılabiliyor.
  • Yandex uygulamasının nöbetçi eczaneleri göstermek gibi harika bir özelliği var. Fakat bu özellik şu an için sadece İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Antalya şehirlerinde kullanıma açık halde.

iGO Navigation

igo-navigasyon

En iyi navigasyon uygulamaları listesine iGO Navigation ile devam edelim. iGo, NNG LLC tarafından geliştirilen ve bir dizi farklı cihaz ve platformda çalışabilen bir navigasyon yazılımı sunan bir şirkettir. iGO Navigation, Google Play ve App Store’da bulunuyor. Ülkemizde pek tercih edilmese de globalde en çok kullanılan navigasyon uygulamalarından biri olarak dikkat çekiyor.

Uygulamanın Olumlu Yönleri

  • iGO Navigasyon çevrimdışı navigasyondur. Bu sayede çevrimdışı harita kullanımına izin verir, böylece internet bağlantısı olmadan da kullanılabilir.
  • 3 boyutlu haritalara sahiptir. Bu sayede gittiğiniz rotayı 3 boyutlu görme imkanına sahip oluyorsunuz.
  • Yol karmaşasını önlemek için özel bir kavşak görünümüne sahiptir.
  • Çevrimdışı kullanımlarda, haritaların çoğu kafeleri, restoranları, alışveriş merkezlerini vb. yerleri göstermez. Ancak iGO Navigasyon bu konuda kullanıcılarını memnun ediyor.
  • Güvenli sürüşü teşvik etmek amacıyla bazı sürümleri hız kamerası uyarıları içerebilir.

Uygulamanın Olumsuz Yönleri

  • Uygulamada, uygulamada bulunan ülkeleri bir coğrafi harita üzerinde kullanabilirsiniz. Ancak gelişmiş bir navigasyon deneyimi elde etmek için Navigasyonu kullanmak istediğiniz ülke için bir harita paketi satın almanız gerekiyor.
  • Bazı özelliklerin kullanımı için ücretli bir abonelik gerekebilir. Bu, kullanıcıların tüm özelliklere erişim için ek ödeme yapmalarını gerektirir.
  • Navigasyon tamamen çevrimdışı olduğu için Navigasyon’daki haritalar telefonunuza indiriliyor. Bu nedenle iGO Navigasyon, telefonunuzda diğer navigasyon uygulamalarından daha fazla yer kaplar.
  • Bazı uygulama desteklenmeyen coğrafi bölgelerde veya ülkelerde iGo Navigasyon’un harita ve hizmetleri sınırlı olabilir.

Apple Harita

apple-haritalar

Apple Haritalar, Apple tarafından geliştirilen ve iOS, iPadOS, macOS ve watchOS gibi Apple cihazlarında entegre edilen bir harita ve navigasyon uygulamasıdır. Şirket, uygulamanın ilk sürümünden itibaren navigasyon konusunda iddialı bir şekilde ilerliyor. Apple Haritalar, dünya genelinde detaylı haritalar sunar ve kullanıcılara hedeflerine en iyi rota ile nasıl ulaşacaklarını gösterir. Birçok ülke ve eyalette kullanılabiliyor olması ise onu en tercih edilen navigasyon uygulamalarından biri yapıyor.

Uygulamanın Olumlu Yönleri

  • Apple Haritalar, Apple ekosistemiyle tam entegre bir şekilde çalışır. iOS, iPadOS, macOS ve watchOS gibi Apple cihazlarında doğrudan entegre edildiği için, kullanıcılar Apple Haritalar’ı sorunsuz bir şekilde kullanabilirler.
  • Apple, Harita hizmetini farklı ülkelerde kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Bu sayede dünyanın birçok ülkesinde Apple aracılığıyla sağlanan navigasyon hizmetinden faydalanabiliyorsunuz.
  • Apple Haritalar, gerçek zamanlı trafik durumu bilgilerini kullanarak sürücülere güzergahlarını optimize etmelerine yardımcı olur.
  • Apple Harita, sade şık ve kolay kullanım bir arayüze sahip. Bu sayede kullanıcılar, navigasyon hizmetinden zorlanmadan faydalanabiliyorlar.
  • Apple, harita hizmetinin sorunsuz ilerlemesi için farklı şirketlerle veri konusunda işbirliği yapıyor. Böylece harita üzerinde yer alan bilgiler zamanla değişse de Apple size her zaman güncel bilgileri sunmuş oluyor.
  • Apple Watch kullanıcıları, bileklerinden doğrudan Apple Haritalar’a erişebilir ve navigasyon talimatlarını kolayca takip edebilirler.
  • Apple Haritalar, kullanıcı konum bilgileri ve harita kullanımı konusunda gizliliği ön planda tutar. Kullanıcı konum verileri, Apple’ın gizlilik politikalarına tabidir.

Uygulamanın Olumsuz Yönleri

  • Apple Haritalar, iPhone ve iPad gibi iOS veya iPadOS işletim sistemine sahip mobil cihazlarda kullanılabilir. Bu cihazlar dışında bir cihaz kullanıyorsanız bu uygulamadan yararlanmanız pek mümkün olmayacaktır.

Navigasyon Uygulamaları Arabada Nasıl Çalıştırılır?

Navigasyon

Araç sürücüleri, sürüş esnasında sürekli telefona bakmaktan ziyade, araç ekranlarından yol durumunu takip etmek isteyebilir. Bu, aynı zamanda güvenli bir seçenektir. Araç ekranları genellikle daha büyük ve daha kolay okunabilir olup, sürücülerin harita ve yönlendirmeleri daha iyi görmelerini sağlar. Bu, hedefe daha iyi odaklanmayı ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşamayı kolaylaştırabilir. Ekranlar, araç bilgi ve eğlence sistemleriyle genellikle entegre bir şekilde çalışır. Bu sayede sürücüler eller serbest bir şekilde araç içi navigasyon sistemlerini kullanabilirler. Peki, araç içi navigasyon nasıl çalışır?

Öncelikle telefonunuza veya tabletinize popüler navigasyon uygulamalarını indirebilirsiniz. (Google Haritalar, Apple Haritalar, Yandex, iGo Navigasyon vb.). Aracınızda entegre bir navigasyon sistemine sahipseniz, aracınızın ekranına telefonunuzu bluetooth aracılığı ile bağlayın. Eğer Apple kullanıcısı iseniz telefonunuza Apple CarPlay uygulamasını indirebilir ve uygulamaya uyumlu olan bir araca bağlantı sağlayabilirsiniz. Navigasyon üzerinden gitmek istediğiniz konumu girerek, size en uygun olan yolu tercih edebilirsiniz. Navigasyon sistemi, adım adım sesli yönlendirmeler ve görsel talimatlar sağlayacaktır.

arabam garaj’a Göz At!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here