Torsiyon Çubuğu, Yarı Bağımsız Süspansiyon

Süspansiyon sistemi, araçlarda konforlu ve güvenli bir sürüş için büyük önem taşır. Markalar tarafından gerek maliyet gerekse üretim kolaylığı açısından farklı süspansiyon sistemleri kullanılmaktadır. Bu yazıda torsiyon çubuğu vasıtasıyla sağlanan yarı bağımsız süspansiyon sistemini inceleyeceğiz.

Yarı Bağımsız (Torsiyonlu) Süspansiyon

Dört ayrı tekere bağlı bir biçimde, aracın çeşitli yol koşullarındaki salınımını minimize etmeye yarayan sistemlere süspansiyon sistemleri dendiğini biliyoruz. Yarı bağımsız süspansiyon sistemine sahip araçlar ise bu darbe emiş hareketini, iki tekerleğin arasına konumlandırılan torsiyon çubuğu aracılığıyla gerçekleştirirler. Yarı bağımsız süspansiyon kullanımı genel olarak önden çekerli araçlarda mümkündür. Bunun sebebi ise ön taraftaki motor ağırlığının sadece tam bağımsız süspansiyonlar ile taşınabilir olmasıdır. Dolayısıyla arkadan çeker araçlarda kullanılan malzeme ağırlığı da yarı bağımsız süspansiyonun kullanılmasına engel olur.

yarı bağımsız süspansiyon

Torsiyon çubuğu nasıl çalışır?

U şeklinde bir çubuk ile arka yayları bağlayan sistem, basit bir çalışma prensibine sahiptir. İki tekerdeki helezon yaylarının birbirine bağlı olması sebebiyle sağ arka tekere gelen darbe sol arka tekere de yansır ve harekete sebep olur. Bu da konforu olumsuz yönde etkiler. Yüksek hızla alınan virajlarda ise arka süspansiyonların arasındaki bağlantı, aracın savrulmasına sebep olabilir. Hatta çok sert girilen virajlarda arka tekerlerden birinin havaya kalkması muhtemeldir.

Hangi araçlarda yarı bağımsız süspansiyon kullanılıyor?

Günümüzde önden çeker A ve B segment araçların neredeyse hepsinde arka yarı bağımsız süspansiyon sistemleri kullanılıyor. Yine C segment araçlarda da sıklıkla arka yarı bağımsız  süspansiyonlar görmek mümkün. Özellikle Fransız PSA grubu, ürettiği araçların çoğunda yıllardır torsiyon çubuğu kullanıyor. Premium segment ve arkadan çeker araçlarda ise sıklıkla tam bağımsız süspansiyon sisteminin kullanıldığı söylenebilir.

torsiyon vs tam bağımsız süspansiyon
Volkswagen Golf Tam Bağımsız ve Yarı Bağımsız Süspansiyon Kullanımı

Neden yarı bağımsız süspansiyon?

Düşük segment araçlarda torsiyon çubuğunun kullanılmasının en büyük sebebi, tam bağımsız süspansiyon sistemlerinin yüksek maliyetli olması. 4 ayrı noktada ve bağımsız olarak kullanılan sistemler yerine kullanılan torsiyon çubuğu ile araçlardaki yürüyen aksam maliyeti minimize ediliyor. Yarı bağımsız süspansiyon sisteminin basit ve pratik bir sistem oluşu işçiliği de kolaylaştırıyor. Böylece bu sistemin işçilik maliyetini de azalttığını söyleyebiliriz.

tam bağımsız süspansiyon

Performans ve konfor için; tam bağımsız süspansiyon

Günümüzde, ilerleyen teknolojiye bağlı olarak geliştirilen parçalar ile yarı bağımsız süspansiyon sistemleri, eskiye nazaran daha iyi bir performans gösteriyor. Buna rağmen günün sonunda torsiyon çubuğunun çalışma prensibinin hala aynı olduğunu söyleyebiliriz. Korkusuz ve rahat bir biçimde viraj alabilmek için tam bağımsız süspansiyon sistemine sahip bir araç tercih etmelisiniz. Eğer konforlu seyahat etmek sizin için önemliyse, bu ihtiyacınızı da yine tam bağımsız süspansiyonlu araçlar karşılayacaktır.

Bose Süspansiyon Sistemi Nedir?

İkinci el araç ilanları için tıkla.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here