AWS/4WS nedir?

Otomobil teknolojileri gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Bu durum da, yeni terimler ile karşılaşmamıza sebep oluyor. AWS de ilk kullanımı eskilere dayanan teknolojilerden sadece bir tanesi. Güvenli ve konforlu bir sürüş için tasarlanan AWS (All Wheel Steering), diğer adıyla 4WS (Four Wheel Steering) bir manevra teknolojisidir. Sistem, isminden de anlaşılacağı üzere, kullanılan aracın dönüş esnasında 4 tekerinin de manevra yapmasını mümkün hale getiriyor.

aws çalışma prensibi

 

AWS sistemi niçin gereklidir?

Tüm tekerlerin açılı bir dönüş hareketi gerçekleştirmesini mümkün kılan sistem, uzun aks aralığına sahip araçlar için kurtarıcı niteliğindedir. Uzun araçların şehir içi yavaş sürüşlerde yaşadığı manevra güçlüğü, 4 tekerin de dönüş hareketi yapması ile azaltılmış olur. Bu da kolay park etme ve dar sokaklarda tek seferde dönme gibi avantajlar sağlar. Düşük hızlarda bu kolaylığı sağlarken, yüksek hızlarda da AWS’nin etkisi büyük. Yüksek süratli viraj dönüşlerinde arka tekerden alınan açı ile otomobilin virajdan taşması engellenir. Bu da güvenli bir sürüşü mümkün kılar. Ek olarak, yapılacak sollamalarda aracın hızlı tepki vererek net bir şekilde şerit değiştirmesi sağlanır.

AWS nasıl çalışır?

Tüm tekerlerden dönüş sistemi, marka ve modele göre birden çok farklı şekilde çalışabilir. Şimdiye kadar kullanılan AWS türleri arasında; mekanik, elektronik, aktif, pasif, hıza duyarlı gibi farklı sistemler mevcut. Aktif olarak tekerleri döndürebilen sistemler; otomobilin hareketinden bağımsız bir şekilde arka tekerleri, ön tekerlerin ters açısında döndürebilen sistemlerdir. Yüksek hızlarda ise ön teker ile arka teker aynı yönde açı alır. Hıza duyarlı sistemler ise otomobilin arka tekerlerine belli bir hızdan sonra açı vermeye başlar. Yine aynı şekilde düşük süratlerde ters açı ile iyi bir kısa dönüş manevrası sağlanırken, yüksek süratlerde sağlanan doğrusal açı ile viraj kabiliyeti olumlu yönde etkilenir.

talisman 4control

Hangi araçlarda kullanılır?

Sistem premium F segmenti araçlarda sıkça rastlanır. Uzun aks aralığına ve genişliğe sahip olan bu araçlar için AWS sistemi, sürücüye büyük kolaylık sağlar. Örnek olarak BMW 7 serisi, Audi A8 ve Mercedes-Benz S class verilebilir. Premium F segment haricinde, yakın zamanda D segment araçlarda da bu sistemi görmeye başladık. Renault, 4control adını verdiği AWS sistemini opsiyonlu olarak Talisman‘da sunuyor. Viraj kabiliyetini iyileştirmesi sebebiyle Porsche 911 GT3, Nissan Skyline GT-R gibi spor otomobillerde de bu sistemi görüyoruz.

Talisman incelemesi için tıklayın.

Audi A6 ve All Wheel Steering

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here