Acil Durum Asistanı (Emergency Assist)

Otomobillerde kullanılan güvenlik teknolojileri gün geçtik gelişiyor. Güvenlik teknolojilerinin tarihine bakıldığında ise, zamanında opsiyonel olarak sunulan araç güvenlik donanımlarının artık standart donanımın içerisinde sunulduğunu görüyoruz. Bunlara örnek olarak; ABS, ESP, lastik basınç kontrolü ve çarpışma önleyici sistemler verilebilir. Bu yazıda inceleyeceğimiz güvenlik aygıtı ise Volkswagen tarafından geliştirilen Acil Durum Asistanı bir diğer adıyla Emergency Assist.

acil durum asistanı passat

Acil Durum Asistanı ne işe yarar?

Acil Durum Asistanı için Şerit Takip Asistanı’nın geliştirilmiş bir versiyonu diyebiliriz. Şerit takibinden farklı olarak bu sistemde, sürücünün bilinç kaybı yaşadığı veya ciddi bir rahatsızlık geçirdiği durumlar araç tarafından fark ediliyor. Bilindiği üzere, şerit takip sistemlerinde, sürücü direksiyondan elini çektikten belli bir müddet sonra sistem devre dışı kalır ve araç, şerit takibini bırakır.

acil durum asistanı

Acil Durum Asistanı’nda ise durum biraz farklı. Bu asistan, acil durum tespiti yapmak amacıyla araç tarafından sürücüye görsel ve sesli iletişim mesajları yönlendiriyor. Araç tarafından yapılan ikazlara karşın direksiyon hareketi oluşmadığı halde ise şerit takibi sağlanarak sert frenlemeler (pulse braking) ile sürücü uyandırılmaya çalışılıyor. Yapılan tüm ikazlara rağmen sürücü tarafından tepki alınamaması halinde ise araç, şerit çizgilerini kılavuz alarak frenleme yapıyor ve dörtlü flaşörler ile duruyor. Flaşörler ile dikkat çekici bir duruş yapan aracın çevredekiler tarafından fark edilmesi ve yardım edilmesi mümkün oluyor. Bu sistem ile beraber sadece araç içerisindeki sürücü ve yolcuların değil, trafikteki tüm sürücü ve yolcuların güvenliği sağlanmış oluyor.

Volkswagen’in, kazasız sürüş konusundaki ısrarını bu teknoloji ile daha da somutlaştırdığını görüyoruz.

Emergency Assist ile ilgili açıklayıcı bir animasyon çalışması;

Her araçta Emergency Assist var mı ?

Şimdilik VAG grubuna ait yüksek segment araçlarda kullanılan bu teknoloji, ilerleyen dönemde standart olarak sunulabilir. Volkswagen grubunda Arteon ve Passat bu sistemin sunulduğu araçlardan. Audi tarafında da A6, A7, A8, Q8 gibi birçok modelde emergency assist donanımı sunuluyor. Sürücü ve yolcu güvenliği maksimize ediyor olması bu teknolojinin standart olarak sunulması için yeterli bir sebep olarak görünüyor.

Volkswagen Arteon İncelemesi

Volkswagen Passat İncelemesi

İkinci el Volkswagen ilanları için tıklayın.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here